01 Ağustos 2012 09:22

Aleviler 30 Eylülde Ankara’ya yürüyecek

Aleviler, zorunlu din derslerine, Alevilere yönelik baskı ve saldırılara, yok sayılmaya karşı talepleriyle 30 Eylülde Ankara’ya yürüyüp, büyük bir miting yapacak. Aleviler okulların açılması öncesinde de Milli Eğitim Müdürlükleri önünde ‘Laik, demokratik, bilimsel eğitim’ talepli eylemler yapaca

Aleviler 30 Eylülde Ankara’ya yürüyecek
Paylaş

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Selahattin Özel, Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Doğan Bermek ve Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hüsniye Takmaz bugün Mülkiyeliler Birliğinde ortak basın toplantısı yaparak, Aleviler üzerindeki baskılara, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmemesine karşı eylem planlarını açıkladı. Toplantıda, Malatya’nın Sürgü Beldesi’nde Alevilere yönelik saldırılar “Yeni bir katliam girişimi” olarak değerlendirildi. Toplantıya üç federasyona bağlı Alevi örgütleri yöneticileri de katıldı.

Ortak açıklamayı yapan ABF Genel Başkanı Selahattin Özel, 21. yüzyılın, “Demokrasi, özgürlükler ve insan haklarının yaşanabilir olduğu bir çağ” olması gerekirken, inançlarının hâlâ inkar ve yasaklama politikaları ile yok sayıldığını söyledi.

‘KAPILARIMIZI İŞARETLEYENLER KİMDİR’

Adıyaman, İzmir, Erzincan, Gaziantep ve Didim’de Alevilerin evlerinin kapılarının işaretlendiğini hatırlatan Özel, “Kapılarımızı işaretleyenler kimdir. Bunlar hakkında neden şu ana kadar yasal bir işlem yapılmamıştır” diye sordu. Özel, “Yeni anayasa tartışmalarının yaşandığı süreçte Başbakan, TBMM Başkanı, Diyanet İşleri Başkanı ve son olarak da Yargıtay ağız birliği etmişçesine inkar ve asimilasyon politikası yürütüyorlar” diye konuştu.

SÜRGÜ'DEKİ SALDIRI SIRADAN DEĞİL

Son olarak Malatya’nın Sürgü beldesinde Alevilere yönelik saldırıları “Yeni bir katliam girişimi” olarak değerlendiren Özel, saldırganların kimliğinin ve eşkalinin bilinmesine rağmen yasal bir işlem yapılmamasına tepki gösterdi. Özel, “Malatya Valisi, Sürgü Belediye Başkanı ve güvenlik güçleri saldırıya uğrayan Alevileri koruyacakları yerde el altından ‘Sürgün planları’ yapmaktadır” dedi. İki mezhebe mensup yurttaşlar arasında bir sorun olmadığını, sorunun ötekileştiren devlet politikaları olduğunu söyleyen Özel, “Son olaylarda da gördük ki Başbakan AKP Alevisi yaratmaya çalışıyor” dedi.

MÜCADELE ETMEYE DEVAM

Alevilere yönelik saldırı, inkar ve asimilasyon politikalarının tarihi bir sorun olduğunu dile getiren Özel, “Örgütlü gücümüzü ve toplumsal dayanışmamızı, haklarımızı almak için; Alevi inancının kemaleti ile sokaklara ve meydanlara taşıyacağız” dedi. Üç Alevi federasyonun önümüzdeki dönem eylem planını açıklayan Özel şunları kaydetti: “2012- 2013 Öğretim yılı başlangıcında okullarda ve Milli Eğitim Müdürlükleri önünde ‘Laik, demokratik, bilimsel eğitim’ için eylemler yapacağız. 30 Eylül 2012 Pazar günü Türkiye genelinden Ankara’ya yürüyeceğiz ve Sıhhiye Meydanı’nda demokratik haklarımız için miting yapacağız.”

Özel, “Katliam girişimlerine, ‘zaman aşımı’ kararlarına, zorunlu ve ‘seçmeli’ dayatmalara karşı meşru, demokratik eylemler yapacağız. Bu tarihi sorumluluklarımızı yerine getirmezsek Kerbela bizden davacı olur” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tarihi Yarımada sağlıksız kalıyor!

SONRAKİ HABER

TMMOB ve SGK anlaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...