24 Ekim 2017 05:06

Tillerson'dan Bağdat ve Erbil'e diyalog çağrısı

Ortadoğu turu kapsamında Irak'a giden Tillerson, Bağdat'la Erbil arasındaki krizin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söyledi.

Paylaş

DW Türkçe'nin haberine göre, ABD Dışileri Bakanı Rex Tillerson'ın Irak ziyareti başladı. Tillerson, Bağdat'a inişinin ardıdan ayağının tozuyla yaptığı açıklamada, Irak hükümetini ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) aralarındaki krizi diyalog yoluyla çözmeye çağırdı.

IKBY'nin 25 Eylül'deki bağımsızlık referandumunun ardından Bağdat'taki merkezi hükümetle Erbil arasında gerginlik tırmanmıştı. Bağdat yönetimi peşmerge kontrolünde olan ihtilaflı bölgeleri geri almak üzere geçen hafta başında bir operasyon başlatmıştı. Operasyonda Kerkük vilayetinin tamamı ele geçirilmişti.

Tillerson'ın Pazar günü yaptığı "Başta İran destekli milisler olmak üzere Irak'taki tüm yabacı savaşçılar ülkelerine dönmeli" açıklaması Irak hükümetinden tepki görmüştü.

BÖLGE TURU

Irak, Tillerson'un Ortadoğu turu kapsamında iki günde ayak bastığı dördüncü ülke oldu.

Riyad'da dün Suudi Arabistan-Irak Koordinasyon Konseyi toplantısına katılan Tillerson, daha sonra Katar'a geçerek mevkidaşı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile Körfez krizini görüşmüştü. Sabah saatlerinde programında değişiklik yaparak Afganistan'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Devlet Başkanı Eşref Gani ile Washington'un yeni Afganistan stratejisini görüştü.

Kabil'in ardından Bağdat'a giden Tillerson, Irak Başbakanı Haydar el İbadi ile Riyad'daki toplantının ardından ikinci kez görüşecek.

IRAK VE İRAN'DAN TEPKİ

Irak, hem ABD ile hem de İran'la müttefik olan nadir ülkelerden. İran'la Irak'ın özellikle askeri alandaki yakın işbirliği Washington'ın takibinde. Son olarak Kuzey Irak'taki tek taraflı bağımsızlık referandumunun ardından yaşanan gerilimde Kerkük'e harekat düzenleyen Irak ordusu İranlı milisler tarafından desteklenmişti.

Tillerson'un söz konusu savaşçıların ülkeyi terk etmeleri yönündeki çağrısı ise Bağdat tarafından geri çevrildi.

Tillerson'u iç işlerine karışmakla eleştiren Irak hükümetinden yapılan yazılı açıklamada "Sahada savaşanlar Iraklılardır ve ülkede herhangi bir yabancı savaşçı gücü bulunmamaktadır" denildi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Tillerson'a verdiği yanıtta "Milisler ülkelerine dönemezler, çünkü onlar zaten ülkelerindeler" dedi. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Dünyada 260 milyondan fazla çocuk okula gidemiyor

SONRAKİ HABER

Alman hükümet yetkilileri Meşale Tolu ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...