24 Ekim 2017 01:35

Gökdelen sevdası yüzünden 6 bin öğrenci mağdur!

Evrensel'e konuşan Şişli Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri ve velileri 'AVM ve rezidans uğruna 6 bin öğrencinin kaderiyle oynanıyor' diyor.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İstanbul’da tarihi Şişli Endüstri Meslek Lisesi arazisinin Taş Yapı adlı bir inşaat firmasına satılmasına itiraz eden veliler ve öğrenciler mücadelesini sürdürüyor. Evrensel'e konuşan veliler ve öğrenciler “AVM ve rezidans uğruna 6 bin öğrencinin kaderiyle oynanıyor.” diyor.

İstanbul’da bulunan Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nin arazisi Taş Yapı adlı bir firmaya satıldı. İstanbul’un en köklü okullarından biri olan bu okul, gelişmeler üzerine Kurtuluş Ortaokulu’na taşınacak. Kurtuluş Ortaokulu da Mahmut Şevket Paşa Ortaokulu'na taşınacak. Günlerdir okul önlerinde eylem yapan veliler, öğrenciler, mahalleliler ise duruma tepkili. 

‘BİZ ÇOCUKLARIMIZIN HAKKINI SAVUNUYORUZ’

Okul önünde konuştuğumuz velilerden biri, “Biz okulumuzun yenilenmesini istiyoruz. Taşınmasını kesinlikle istemiyoruz” derken diğer bir veli ise, “Çocuğum için buradayım. 10. sınıfta okuyan bir oğlum var. Biz tek tercih yaptık. Okul puanları çok yüksek olmasına rağmen oğlum bu okula gelmek istedi. Benim oğlum Bayrampaşa’dan geliyor.  Şişli EML’ye ulaşım kolay. Şişli EML tam yolun kenarında. Şimdi de okulun yıkılarak yerine rezidans yapılacağını söyleniyor. Biz çocuklarımızın hakkını savunuyoruz. Barakaların içinde eğitim yapılacağı söyleniyor, 40 metrekarelik bir barakaya atölye nasıl yerleştirilir? Nasıl bir ortam olacak? Yazılılar başlayacak, burada inşaat yapılacak o tozun içinde, sesin içinde çocuklar nasıl derse adapte olacak? Buna bir çözüm bulmak için uğraşıyoruz. Okulumuzdan asla vazgeçmeyeceğiz” diyor. Başka bir veli de “Bu okulun burada kalması gerek. Rezidansın kime yararı var? Okulun ise tüm topluma yararı var. Benim çocuğumun ilk yılı. Çok güzel bir okul. Yeşilliklerin arasında. İstanbul’un hiçbir yerinde böyle bir yer yok. Yıkılmadan da yapılabilir. Zor olacak çocuklarımız için. Çocuklarımızı mağdur etmesinler” dedi. Çocuğu 11. sınıfta okuyan bir veli de “Okulu savunmak bizden önce Milli Eğitimin görevi. Ama ses seda yok. Okulun yıkılıyor sen nerdesin? Böyle köklü bir okul elden gidiyor. Şişli’nin her yeri zaten rezidans. Biz okulun yıkılmasına engel olmak istiyoruz. Devletin kamu yararını görerek okulun yıkılmasından vazgeçmesi gerekir” diye konuştu.

GÖKDELEN SEVDASINA 6 BİN ÖĞRENCİ MAĞDUR!

Öğrenciler de okullarının yıkılmasına tepkili. “Gökdelen sevdasına 6 bin öğrencinin hayalleriyle oynanmasın” diyen öğrencilerden biri, “Burada sadece bir okul yıkılmıyor, öğrencilerin de hayalleri yıkılıyor” ifadelerini kullandı. 9. sınıf öğrencisi olduğunu söyleyen bir öğrenci de, “Burayı isteyerek tercih ettim. Madem yıkılacaktı, tercih listesinde niye belirtmediler? Okulun çevresinde metrobüs, metro, otobüs durakları var. Merkezi bir yerde, ulaşımı rahat. Ben bu yüzden bu okulu tercih ettim” diyerek okullarının yıkım kararına tepki gösterdi. Okul önünde sivil polislerin, çevik kuvvetin olmasına dikkat çeken bir öğrenci, “Biz okulumuz yıkılmaması için mücadele veriyoruz. Bu bizim en doğal hakkımız. Okul önünde öğrenciler olarak yapacağımız eyleme polis müdahale etti. İtekleyerek bizi dağıttılar. Arkadaşlarımızı darp ettiler. Seyir halindeki araçların önüne atıldık. Sadece okulumuza sahip çıktığımız için. Ama biz okulumuz için mücadele edeceğiz” dedi.

DEPREM TOPLANMA ALANI

Mahalleli de yaşananlara tepki. Okulun, deprem toplanma alanı olduğunu söyleyen bir mahalleli şunları söyledi: “Bu okulun ranta açılmasını istemiyoruz. Etrafınızı bir bakın, her yer rezidans, gökdelen. Tek yeşil alan burası. Yaşadığımız şehrin her sokağı bir şantiyeye dönüştü. Burası Şişli halkı için de önemli bir alan. Çünkü burası deprem toplanma alanı. Biz artık bu şehirde nefes almak istiyoruz.”

ŞİRKET ISRARLI, ÖĞRENCİLER VE VELİLER TEPKİLİ

Şişli Endüstri Meslek Lisesi arazisi Bulgar Ortodoks Kilisesi Vakfı ve Taş Yapı şirketinin üzerinde. Vakıf, araziyi kat karşılığı Taş Yapı’ya verilerek inşaat sözleşmesi imzaladı. Anlaşma şehir plancıları tarafından dava edildi. Arazinin akıbeti henüz belirsiz ancak şirket yıkım için acele ediyor. 60 dönümlük arazinin planlamasında 17 dönümlük kısmına 6 bin öğrencilik bir okul, geri kalan 43 dönüme ise AVM ve rezidans yapılması imar değişikliği ile onaylandı. 6 bine yakın öğrencisiyle, Türkiye’nin köklü ve modern teknik meslek liselerinden biri olan Şişli Endüstri Meslek Lisesi, aynı zamanda bölgenin en geniş yeşil alanına sahip okulu. Okulun öğrencileri civardaki ortaokullara dağıtılmak isteniyor. Öğrenciler ile aileleri ise dağıtıma ve yıkıma karşı çıkıyor. 

ÖNCEKİ HABER

Renault işçileri: İyi bir sözleşme için harekete geçmeliyiz

SONRAKİ HABER

Milyonlarca liralık ders kitabı çöp oldu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...