24 Ekim 2017 01:04

Feyruz’u ve bebeğini bürokrasi öldürdü!

Cizre'de uzman doktor olmadığı için müdahale edilemeyen 8 aylık hamile Feyruz Pulat ve bebeğinin bürokratik süreç yüzünden öldüğü ortaya çıktı.

Paylaş

Şırnak’ın Cizre ilçesinde doktor olmadığı için müdahale edilmeyen ve  karnındaki bebeğiyle beraber hayatını kaybeden Feyruz Pulat’ı bürokratik sürecin öldürdüğü ortaya çıktı. Türk Tabibler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Şehmus Gökalp, “Gerekli tahliller yapılıp Diyarbakır’a sevk edilseydi hasta ölmezdi” dedi. Sağlık Bakanlığının gerekli tedbirleri ve koşulları oluşturmadığına belirten Gökalp, yaşanan ölümde bakanlığın sorumluğuna dikkat çekti. 

27 Ağustos’ta Cizre Devlet Hastanesinde 8 aylık hamile 29 yaşındaki Feyruz Pulat ve bebeği uzman kadın hastalıkları ve doğum doktoru olmadığı için hayatını kaybetti. Feyruz Pulat ve bebeğinin ölümüyle ilgili soruşturma dosyasına ve o gün görev yapan sağlık çalışanların ifadelerine Evrensel ulaştı. 112 görüşmelerinde ve sağlık çalışanların ifadelerinde Silopi ve Şırnak’taki kadın doğum uzmanlarının hastayı kabul etmedikleri açık bir şekilde belirtiliyor.

112 görüşmelerine göre Cizre Devlet Hastanesinde görevli pratisyen Doktor Fırat Aktar 05:59’da Şırnak 112 Kriz Koordinasyon Merkezini (KKM) arayarak gebe hastasının olduğunu belirtip sevk işlemi için ambulans talebinde bulunuyor. KKM personeli şu an için 112 ekibinin hazır bulunmadığını en yakın bölgeden ambulans isteyeceğini söyleyerek bir süre beklemeleri gerektiğini ifade ediyor. Doktor Aktar, hamile Feyruz Pulat’ın durumunun aciliyetini anlatarak hastanın Diyarbakır gibi bir merkeze sevkinin yapılmasını istiyor. KKM’de görevli hekime de durumu anlatarak bir kez daha sevkini isteyen Doktor Aktar’a hastanın kadın doğum uzmanın bulunduğu Silopi ilçesine sevkini yapmasını ve Silopi’deki  uzman doktorun şehir dışına sevkini yapacağını belirtiyor.

TELEFON TRAFİĞİ 

Şırnak KKM’de görevli Doktor Silopi Devlet Hastanesinde görevli olan kadın doğum uzmanı doktora yaklaşık yarım saat telefonla ulaşmaya çalışıyor. Ardından telefonuna cevap veren kadın doğum uzmanı Silopi Devlet Hastanesinin yoğum bakım servisinin yetersiz olduğunu belirterek, tam teşekküllü bir hastaneye götürülmesini istiyor. Bunun üzerine kadın doğum uzmanı Cizre Devlet Hastanesinde hastaya müdahale eden Doktor Aktar’dan hastanın kan değerlerini istedikten sonra hastayı belki kabul edilebileceği ve Diyarbakır’a sevkinin yapılacağını ifade ediyor. KKM ve doktorlar arasında yapılan görüşmenin ardından hamile kadının gerekli testlerinin yapılmasının ardından Silopi’ye gönderilmesine ve oradan da büyük ihtimalle Diyarbakır’a sevk edileceği için bir ambulansın bekletilmesine karar veriliyor. KKM hasta hakkında Cizre Devlet Hastanesinden uzun süre bilgi alamayınca 09.28’de tekrar Doktor Aktar’ı arayıp hasta hakkında bilgi isteyip ambulansı beklettiğini ifade ediyor.

Feyruz Pulat’a ilk müdahaleyi yapan ve kadın doğum uzmanı olan bir hastaneye sevkini yapmak isteyen Doktor Fırat Aktar karakolda verdiği ifadede danışmak için Şırnak Devlet Hastanesinde görevli kadın doğum uzmanı doktor ile görüştüğünü ifade ederek yaptığı görüşme sonucunda hastayı kadın doğum uzmanın görmesi gerektiğini söylemesine rağmen Şırnak’taki doktorun hastayı kabul etmediğini belirtti. Silopi’de görevli uzman doktor ile yaptığı görüşmede gerekli kan tahlillerinin yapılmasını isteyip ardından hastayı kabul ederek Diyarbakır’a sevkinin yapılacağını söyleyen Aktar, sonuçlar beklenirken durumu ağırlaşan Pulat’ın yapılan tüm müdahalelere rağmen bebeğiyle beraber kurtarılamadığını ifade etti.

‘DİYARBAKIR’A SEVK EDİLSEYDİ HASTA ÖLMEZDİ’

Türk Tabibler Birliği Merkez Konsey Üyesi Şehmus Gökalp
Türk Tabibler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Şehmus Gökalp

Konuya ilişkin Evrensel'e konuşan Türk Tabibler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Şehmus Gökalp, Cizre’ye 5 kadın doğum doktorunun atandığını 4’ünün mecburi hizmeti bitince ayrıldığını belirtti. Gökalp şunları söyledi: “Cizre’de kalan 1 tane kadın doğum doktoru uzun süre tek başına çalışınca yıllık izne ayrılıyor. Yıllık izne gidince Şırnak il Sağlık Müdürlü oraya hekim atamayıp Silopi’den icapçı hekim atıyor. Normalde acil sistem içerisinde hekime hastayı takdim ediyorsun hekimde koşullarımız uygun değil diyebilir. Buna hakkı var. 112 acil servisinde yapılan konuşma kayıtları olması gereken bürokratik süreçtir. Diyelim ki Cizre’de kadın doğum uzmanı var ve o kadın doğum uzmanı hastaya bakar bakmaz tahlillerini yapıp çok hızlı bir şekilde Diyarbakır’a sevk etseydi hasta ölmezdi.”

SAĞLIK BAKANLIĞI HEKİM EKSİKLİĞİNİ TAMAMLAMADI

OHAL kapsamında çıkartılan kanun hükmünde kararnamelerle doktorların ihraç edildiğine dikkat çeken Gökalp şöyle devam etti: “İhraçların arasında 100’ün üzerinde kadın doğum hekimi var. Kadın doğum hekiminin ihraç edildiği bir ülkede Cizre’de kadın doğum hekimi olmadığı için bebeğiyle birlikte hayatını kaybeden anneler var. Sağlık Bakanlığı doğuya hekimlerin gelmesini teşvik etmemesi, orada kalmalarının koşullarını yaratmaması sonucu Feyruz Pulat yaşamını yitirdi. Sağlık Bakanı Müsteşarı olaydan sonra gidip ‘Söz veriyoruz biz buraya kadın doğum ve çocuk hastanesi kuracağız’ dedi. Bu sözü  2-3 yıl önce gerçekleştirselerdi kimse ölmezdi. 120 bin nüfusu olan, doğurganlık hızı yüksek olan bir ilçede kadın doğum hekiminin olmaması, Bakanlığın oradaki eksikliği tamamlaması ölümle sonuçlanan bu sürece neden olmuştur. Hekim yıllık izne gittiyse başka hekimler yollayabilirdi Bakanlık, hekimin hatası demek doğru değil.” (Şırnak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Filistinli işçiler Batı Şeria’da sendikalaşıyor

SONRAKİ HABER

Renault işçileri: İyi bir sözleşme için harekete geçmeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...