23 Ekim 2017 15:12

Taşeron işçi eşit işe eşit ücret ve kadro istiyor

CHP'li Öer Fethi Gürer, taşeron sisteme ilişkin 'Mevcut statü ile isim değişikliği sorunu çözmez derinleştirir' uyarısında bulundu. 

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, AKP Hükümeti tarafından taşeron işçiye verilen kadro sözünün tutulmasını istedi. Özelde ve kamuda çalışan 2 milyon taşeron işçinin çözüm beklediğine dikkat çeken Gürer, “Mevcut statü ile isim değişikliği sorunu çözmez derinleştirir” uyarısında bulundu. 

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun seçim öncesinde taşeron işçilere 3 ay içerisinde kadro verileceğinin üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen verilen sözlerin tutulmadığını hatırlatan Gürer, şunları söyledi: “AKP hükümetleri her seçim döneminde söz verip sözünde durmayarak emekçileri mağdur etti. Yaklaşık 2 yıl önce dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu düzenlediği grup toplantısında kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınacaklarının sözünü vermişti. Ardından gelen Bakanlar ve Başbakan Binali Yıldırım’da sürekli taşeron için çalışmadan söz ettiler. Bunca zaman geçmesine rağmen sorunu çözmediler. Hükümet yeni bir çalışma sürdürdüğünü açıkladı. Bu çalışma Meclise gelecek, ne var ki hükümeti uyarmak istiyoruz. Bu çalışmada taşeron işçilerin konumu ve durumu değiştirilmeden ad değişikliği ile soruna çözüm aranmamalıdır. Çözüm tüm emekçilerin hak ettiği kadroların verilmesi, ücret artışı, iş güvenliği ve kalıcı haklara ermeleri sağlanmalıdır. Daha önceden var olan taşeron şirketlerin yerine devletin geçmesi sorunun çözümü değildir.” Taşeron işçilerin kadrosuz ve güvencesiz çalıştırılmasının kabul edilemez olduğunu kaydeden Gürer, taşeron işçilere verilen kadro sözünün hak ettikleri ücret ve kalıcı kadro ile çözülmesi gerektiğini ifade etti. Gürer “Mevcut statü ile isim değişikliği sorunu çözmez derinleştirir. Ayrımcı uygulamalar emekçilerin hakkının gaspıdır” dedi.

Hükümetin taşeron işçilerin sorunlarını çözmek yerine taktik içinde olduğu kanısının yapıldığını dile getiren Gürer, şöyle devam etti: “Tüm kamu ve belediye çalışanlarına verilen sözler mutlaka tutulmalıdır Taşeron işçilerin isim değişikliği ile aynı sömürü düzeni sürdürülemez. Ayrıca geçici işçiler ve mevsimlik işçilerinde sorunlarına çözüm üretilmelidir. Şeker Fabrikalarında, Karayollarında yıllardır çalışan geçici işçiler doğrudan kadroya alınmalıdır. Emekçiler yoksulluk sınırı altında yaşam sürdürme mücadelesi içindedir. Sömürü sonlanmalı, taşeron işçiler alın teri ve emeğinin karşılığını almalıdır.”

Özelde ve kamuda toplam 2 milyon taşeron işçinin kıdem, sendika, eşit işe eşit ücret talepleri ile çözüm beklediğini ancak hükümetin çalışanların haklarını görmezden geldiğini belirten Gürer, “Modern Kölelik Yasası, Bireysel Sigorta gibi uygulamaları daha bu yıl çıkardı. İş Güvenliği ile ilgili de işçilerin lehine olmayan düzenlemelere gidildi. Hükümet emekçiler için haksız uygulamalardan vazgeçip taşeron işçilerin beklentilerine göre sorunu çözmelidir” diye konuştu. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Essen’de 100. Yılında Ekim Devrimi toplantısı

SONRAKİ HABER

Esad yönetiminden Rakka ve İdlib tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa