23 Ekim 2017 12:18

Zeynep Altıok, insan hakları savunucularını ziyaret etti

CHP'li Zeynep Altıok, Büyükada'daki toplantıları sonrası gözaltına alınıp tutuklanan insan hakları savunucularını ziyaret etti.

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, 83 gündür tutuklu bulunan insan hakları savunucularının Ankara ve İstanbul'da ziyaret etti. 25 Ekim’de görülecek duruşmada tutuklu bulunan insan hakları savunucularının derhal serbest bırakılmasını isteyen Altıok, “Gerçekleşen insan hakları ihlallerini raporlamak, bilgilendirme/bilinçlendirme yapmak ve toplumsal farkındalık yaratıp kamuoyu baskısı oluşturmak dışında hiçbir amacı olmayan hak savunucuları suçsuz yere cezaevinde tutuluyor” dedi.

CHP’nin Doğa ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Büyükada'daki toplantıları sonrası gözaltına alınıp tutuklanan insan hakları savunucularını İstanbul ve Ankara’da ki cezaevinde ziyaret etti. Kanıtsız ve uydurma iddialarla cezaevlerinde tutuklu bulunmalarının kabul edilemez olduğunu belirten Zeynep Altıok, ziyaret sonrası yaptığı açıklamasında şöyle konuştu: “İnsan hakları savunucularının silahlı terör örgütü üyeliğiyle ilişkin suçlanmaları kabul edilemez. Gerçekleşen insan hakları ihlallerini raporlamak, bilgilendirme/bilinçlendirme yapmak ve toplumsal farkındalık yaratıp kamuoyu baskısı oluşturmak dışında hiçbir amacı olmayan hak savunucuları suçsuz yere cezaevinde tutuluyor. Özellikle yandaş medya üzerinden kanıtsız, mesnetsiz, uydurma iddialarla Türkiye’nin önde gelen insan hakları savunucularına yönelik yürütülen itibarsızlaştırma çabaları kabul edilemez" sözleri ile tepki gösterdi. 

'İDDİALAR TAMAMEN UYDURMA'

 Konu ile ilgili yapılan haberlerin hukuksuz tutuklamalar için bir dayanak oluşturma amacı taşıdığı düşüncesinde olduklarını kaydeden CHP'li Altıok, " Yeri, saati, katılımcıları çok önceden belli olan bir eğitim çalışmasını ‘iktidara karşıtı provokasyonlar planlamak için yapılan gizli bir toplantı’ şeklinde sunup, katılımcıları da ‘ajan provokatör’ olarak yansıtmalarının başka hiçbir nedeni olamaz. Herhangi bir kaynak belirtilmeden, somut bilgiye dayanmadan ortaya atılan bu iddialar tamamen uydurma. Eğer bu dava siyasi değil, hukuki bir dava ise hak savunucuları 25 Ekim’de yapılacak duruşmada derhal serbest bırakılmalıdır” diye konuştu.

'İKTİDAR STK'LAR ÜZERİNDE İNANILMAZ BASKILAR KURUYOR'

Hak savunucularının suçsuz yere cezaevinde bir gün bile geçirmelerinin çok büyük bir adaletsizlik olduğunu ifade eden Altıok açıklamasında şu noktalara dikkat çekti: " Asıl amacın, insan hakları savunucularına yönelik baskı kurmak, davanın içeriğinden ziyade insan hakları savunucularına yönelik baskı oluşturma amacı gütmektedir. İktidar partisi 15 Temmuz sonrası yaptığı hukuksuz uygulamaların gündeme gelmesini istemiyor. Bu nedenle insan hakları savunucuları ve bu konuda çalışan STK'lar üzerinde inanılmaz baskılar kuruyor.

83 GÜNDÜR TUTUKLULAR

“Büyükada Operasyonu” olarak bilinen ve 5 Temmuz 2017 tarihindeki polis operasyonunda; Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nden İdil Eser ve Veli Acu, Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Nalan Erkem, Özlem Dalkıran, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Günal Kurşun, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, Eşit Haklar İzleme Derneği’nden Nejat Taştan, Şeyhmuz Özbekli ile insan hakları savunuculuğu eğitimcisi Ali Garawi’nin gözaltına alınmıştı. Bugün itibariyle bu kişilerden 8’inin tutuklu olduğunu ve 2’sinin ise adli kontrol şartıyla dışarıda bulunuyor. Bu isimlerden 6 kişi, 83 gündür tutuklu bulunuyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ayrılmak isteyen hamile eşini 10 yerinden bıçakladı

SONRAKİ HABER

Filipinler'de Marawi IŞİD’den tamamen temizlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...