23 Ekim 2017 12:06

İsveç’in 12 ilinde kadınlar cinsel tacize karşı meydanlarda

İsveç'in Stockholm kentinde binlerce kadın, cinsel tacize son verilmesi için meydanlara çıktı.

Paylaş

#Metoo (ben de) etiketiyle sosyal medyada cinsel tacize karşı kadınların başlattıkları kampanya İsveç’te eylemlere dönüştü. Başkent Stockholm başta olmak üzere İsveç’in 12 ilinde binlerce kadın, cinsel tacize son verilmesi için meydanlara çıktı.

Ünlü oyuncu Alyssa Milano’nun geçtiğimiz hafta başlattığı ve cinsel taciz kurbanlarını ‘Ben de’ demeye çağıran tweet İsveç’te karşılık buldu. Aralarında İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ile bakan, ünlü sanatçı ve gazetecilerin de bulunduğu 10 binden fazla kadın kampanyaya katılarak kendilerinin de cinsel tacize maruz kaldığını açıkladı.

Sosyal medya üzerinden örgütlenen kadınlar, dün cinsel tacizin son bulması ve hükümetin kadınlara yönelik cinsel saldırı ve tacize önlem alması talebiyle eylemler düzenledi.

BEŞİKTEN MEZARA KADAR TACİZ

Stockholm’un Sergel Meydanı’nda düzenlenen ve 3 bin civarında kadının katıldığı gösteride bir konuşma yapan Feminist İnisiyatif adlı partinin lideri Gudrun Schyman, kadın örgütlerinin yıllardan beri önlem alınması taleplerine rağmen cinsel saldırı ve tacizlerin sürdüğünü, yaşlılar evlerinde kalan kadınların bile tacize uğradığını belirterek “Beşikten mezara kadar cinsel taciz. Bu, toplumun vücudunda derinlikli olarak bulunuyor. Kapak açıldığında pis kokular çevreyi sarıyor ve gerçekler ortaya dökülüyor. Şimdi artık buna son vermek için ortam uygun” dedi.
Daha önce parlamentoda kabul edilen cinsel şiddete karşı yasaların kadınların mücadelesinin bir sonucu olduğunu hatırlatan Schyman, “Bu ülkede yaşayan insanların yarısı güvenlik içinde değil. Güvenliğin sağlanması için silahlara değil, eğitim sistemine, sağlığa, okullarda cinsler arasındaki eşitliğin sağlanması derslerine, cinslerin toplumdaki rollerine, savcı ve hakimlerin eğitimlerine yatırım yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

EŞİTLİK BAKANI: CİNSEL TACİZ HER KESİMDE VAR

Eşitlik Bakanı Asa Ragner, siyasi yaşamına atıldığının ilk yıllarında kendisinin de tanınmış bir politikacı tarafından cinsel tacize uğradığını hatırlatarak “Böyle bir şey istemiyordum. Ben politik tartışmalar yapmak istiyordum. Kadınlara yönelik cinsel taciz her kesimde var.  Olağanüstü bir haksızlık ve adaletsizlik söz konusu. Buna dur denmeli” dedi. 

Kadın sanatçılar, cinsel tacize son verilmesi için şarkılar okudu ve yetkililere cinsel şiddet ve tacizin önlenmesi için yasalarda yeni düzenlemelere gidilmesi çağrıları yaptı. 

 #Metoo kampanyası ve kadınların gösterileri etkisini gösterdi. Hükümet, cinsel taciz ve şiddete karşı  önlemlerin ele alınacağı bir toplantı yapmayı kararlaştırdı.  Eşitlik Bakanı Asa Ragner, bugün işveren, işçi ve kadın örgütlerini konunun ele alınacağı bir toplantıya davet etti. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şişli EML'nin yıkılmak istenmesine Eğitim-Sen'den tepki

SONRAKİ HABER

Katalonya: Madrid’den gelen emirlere uymayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa