23 Ekim 2017 11:20

‘78 yaşındaki Sise Bingöl ve Havva Özcan’ı serbest bırakın’

İHD ile Ankara Barış Anneleri İnisiyatifi 78 yaşındaki Sise Bingöl, 65 yaşındaki Havva Özcan ile İHD üyesi Yıldız Bahçeci’nin bırakılmasını istedi.

Paylaş

İHD ile Ankara Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, 78 yaşındaki Sise Bingöl, 65 yaşındaki Havva Özcan ile İHD Yöneticisi Yıldız Bahçeci için serbest bırakılma çağrısı yaptı. Besime Konca ise, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve can güvenliğine dair kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. 

İnsan Hakları  Derneği (İHD) Ankara Şube Hapishaneler Komisyonu ile Ankara Barış Anneleri İnisiyatifi, 6 Nisan 2016 tarihinde Varto’da tutuklanan 78 yaşındaki Sise Bingöl, Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi Ankara Temsilcisi Havva Özcan ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticisi Yıldız Bahçeci’nin tutuklanmasına ilişkin İHD Ankara Şube Binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Barış Anneleri, İHD Şube Yöneticisi Nuray Çevirmen, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca ve HDP yöneticileri katıldı. Açıklamayı okuyan Çevirmen, Cezaevlerindeki olumsuz koşullar, yaş, sağlık sorunlarının dikkate alınmadığı tecrit koşulların arttığına dikkat çekti. 

‘SİSE BİNGÖL İKİ KEZ CEZALANDIRILDI’

Çevirmen, konuşmasına 6 aydır tutuklu bulunan 78 yaşındaki Sise Bingöl’ün sağlık sorunlarına dair şu bilgileri paylaştı: “Cezaevine girmeden bir ay önce kalp krizi geçirmiş olan Sise Bingöl’ün sağlık durumu hapishanede kalmasına uygun değildir. Buna rağmen, Sise Bingöl 4 Ekim 2017’de ailesine haber verilmeden Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevine sürgün edilmiştir. Sevkten bir hafta sonra idare ailesine bilgi vermiştir. Yakınlarını arayan Bingöl ring aracında 3 gün kaldığını, ayaklarının şiştiğini ve rahatsızlandığını iletmiştir. Ailesinin olduğu hapishaneden alınarak çok uzak olan bir bölgeye sevk edilmesi sağlık sorunları, ziyaret ve ihtiyaçlarının karşılanması açısından hem kendisi hem de ailesi için zorluk demektir. Bu uygulama ile iki kez cezalandırılmaktadır” dedi.  

‘HAVVA ÖZCAN HAKSIZ YERE TUTULUYOR

Diğer bir tutuklu olan Havva Özcan’a ilişkin de konuşan Çevirmen, insan hakları alanında, özellikle cezaevlerindeki tutukluların hakları konusunda çalışan 65 yaşındaki Havva Özcan’ın yasal faaliyetleri gerekçe gösterilerek tutuklandığını belirtti. Çevirmen, “Sağlık sorunları da bulunan Havva Özcan, haksız yere hapishanede tutularak cezalandırılmaktadır” diye belirtti.

‘HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDEN BİNLERCE KADIN HAPİSTE’

Çevirmen, adli kontrol şartı ile daha önce serbest bırakılan ancak imza atmadığı gerekçesi ile tekrar tutuklanan İHD Yöneticisi Yıldız Bahçeci için ise şunları söyledi: “Yıldız Bahçeci yasal faaliyetlerinden dolayı cezalandırılmaktadır. Barış istedikleri, daha iyi bir yaşam arzu ettikleri için, itiraz ettikleri için, hakları için, işleri için, mücadele eden binlerce kadın hapishane de bulunmaktadır.” 

‘ÖCALAN’IN CAN GÜVENLİĞİNE DAİR KAMUOYUNA AÇIKLAMA YAPILMASI LAZIM’

Daha sonra kısa bir açıklama yapan HDP Kadın Sözcüsü Besime Konca ise, Sise Bingöl şahsında tüm kadınlara faşizmin dayatıldığını aktardı. Konca Şunları ifade etti: “78  yaşındaki bir anneyi tutuklayan hükümet, hükümet olmaktan çıkmıştır. Bizden korktuğu için hükümet bize hukuksuzluğu dayatabilir ama 78 yaşındaki bir anneye bu hukuksuzluğu dayatmak 80 dönemindeki uygulamaları aşmıştır. Kadın meclisi olarak tepkimizi ortaya koyuyoruz. Hepimizin buna  karşı çıkması gerekir. 78 yaşındaki bir anneyi hedef gösteriyorlarsa geleceğimize dair çok karanlık bir dönemin olduğunu gösterir. Bütün bunlar son dönemde gündeme gelen Öcalan üzerindeki tecrit ve hakkında çıkarılan haberle ele aldığımızda aslında topyekûn bir konseptin olduğunu görüyoruz. Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, can güvenliğine dair kamuoyuna  bir açıklama yapılması gerekiyor.” (Ankara/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

Yüksel’de 349’uncu günde de müdahale: 4 gözaltı

SONRAKİ HABER

Cam işçileri ‘mücadeleye devam’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa