23 Ekim 2017 11:01

Zırhlı araçların yol açtığı ölümler araştırılsın

HDP ve CHP milletvekilleri zırhlı araçların yol açtığı ölümlerin araştırılması için soru önergesi verdi.

Paylaş

Asker ve polis tarafından kullanılan zırhlı araçların yol açtığı sivil ölümler artıyor. Geçtiğimiz gün Siirt’de 7 yaşındaki Felek Batur'un yaşamını yitirdiği ölümlerle ilgili HDP ve CHP milletvekilleri bu olayların aydınlatılmasını istedi.

HDP Diyarbakır Milletvekil Ziya Pir bu konuda Meclis Araştırması açılmasını talep etti. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise soru önergesinde Başbakan Binali Yıldırım'a 2007 yılından beri bu olayların kaçında kolluk güçlerinin sorumlu olduğuna dair tutanak tutulduğunu sordu.

HDP MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

HDP Diyarbakır Milletvekil Ziya Pir, OHAL dönemi boyunca asker ve polisin kullandığı zırhlı araçların sivil vatandaşlara çarpması sonucu yaşanan sivil ölümlerin araştırılması ve sorumlularının açığa çıkarılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi. Meclis Araştırması gerekçesinde ölüm ve yaralnma ili sonuçlanan 23 farklı olayı sıralayan Pir, OHAL ilanından bugüne kadr kolluk güçlerinin kullandığı araçların yol açtığı sivil ölümler sonrasında etkili bir soruşturmanın yürütülmemiş olmasının kolluğun cezasızlık zırhına büründüğü kaygısı yarattığını ifade etti. Pir, “Bu bağlamda OHAL döneminde polis ve asker tarafından kullanılan zırhlı araçların yol açtığı sivil ölümlerin nedenlerinin araştırılması ve sorumluların tespit edilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep ederiz” dedi .

İKİ YILDA 20 CAN ALDILAR

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, Başbakan Binali Yıldırım'a yönelttiği soru önergesinde zırhlı araçların öldürdüğü sivil insanları sordu. 19 Ekim'de Bitlis’te 55 yaşındaki Gülten Yaraşlı'nın, İki gün sonra Siirt’de 7 yaşındaki Felek Batur'un yaşamını yitirdiğini hatırlatan Tanrıkulu, “Sivil toplum örgütlerinin araştırmalarına göre, 2016 ve 2017 yıllarında çoğunluğu çocuk 20’den fazla kişi polis ya da asker araçlarının neden olduğu kazalarda yaşamını yitirdi. İstanbul Okmeydanı’nda 8 yaşındaki Raşit Oso ile Silopi’de evlerine giren panzerin ezdiği Furkan (6) ve Muhammet Yıldırım (7) kardeşler halen hafızalarda yerini koruyor. Ölümlü olaylar basına yansıdığı için haberdar oluyoruz. Yaralanma ile sonuçlanan olaylardan ise kamuoyunun çoğunlukla haberi olmuyor”dedi.

HANGİ KRİTERLE SEÇİYORSUNUZ?

Bu bağlamda 2007 yılından bu yana polis, jandarma ve askeri araçların karıştığı olaylarda kaç kişinin öldüğünü ve yaralandığını soran Tanrıkulu, zırhlı araçların sebep olduğu ölüm ve yaralanmalarda kaç görevli hakkında adli/idari soruşturma açıldığının, soruşturmaların sonuçlarının ne olduğunun açıklanmasını istedi. 2007 yılından bu yana polis, jandarma ve askeri araçların karıştığı ölümlü ve yaralanmalı olayların kaçında kolluk güçlerinin sorumlu olduğuna dair tutanak tutulduğuna da yanıt isteyen Tanrıkulu, kolluk güçlerinde özellikle zırhlı araçları kullanacak personelin hangi kriterlere göre seçildiğini sordu. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Hekim ile hasta arasına KHK girdi

SONRAKİ HABER

Yüksel’de 349’uncu günde de müdahale: 4 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...