23 Ekim 2017 09:55

Makedonya’da Şair Güler’e en iyi şiir ödülü

Makedonya'da 12.'si düzenlenen Uluslararası Şiir Festivali'nde en iyi şiir ödülü, Ölüm Tohum ve Şeyler şiir kitabının yazarı Sema Güler’e verildi. 

Paylaş


Makedonya'da bu yıl 12.'si düzenlenen Uluslararası Şiir Festivali, “Dıtet e Naımıt/ Naimit Günleri”, 2017 “Qiriu i Naimit”/  “Naimit’in Mumu” dalındaki “For the best poem” en iyi şiir ödülü, Noktürn Yayınlarından çıkan Ölüm Tohum ve Şeyler şiir kitabının yazarı Sema Güler’e verildi. 

 

Ulusal Şair Naim Frashëri’nin 20 yıl yıldönümünde başlayan festival 19-22 Ekim’de, Tetova   ve Pogradec’de yapıldı. Festival kapsamında ABD, İtalya, İspanya, Catalonya, Türkiye, Yunanistan, İsrail, Hollanda, Porto Rico, Danimarka, Bulgaristan, Sırbistan dünyanın çok farklı ülkesinden şairi ağırladı. Uluslararası Şiir Festivali “Naimit of Naimit”in mimarı, yıllar önce çok zor siyasi ve ekonomik koşullar altındaki coğrafyada çalışmaya  karar vermiş olan Shaip  Emërllahu’dur. Uluslararası Şiir Festivali “Naimit Günleri” her yıl bazı edebi ödüllere yer veriyor. Bu yıl, “Qiriu i Naimit” ödülünün sahibi Türkiyeli Şair Sema  Güler ve  “Naim Frashëri” adlı edebiyat ödülünün sahibi ve onur konuğu  ise ünlü Amerikalı Şair George Wallace oldu.

sema güler

 

‘SOVYET KÜLTÜRÜNÜN İZLERİ YERLİ YERİNDE’


Makedonya’da en iyi şiir ödülü ile dönen Şair Sema Güler, aldığı ödülle ilgili Evrensel'e konuştu. Güler şunları söyledi: “Uluslararası Şiir Festivali  ‘Naimit of Naimit’, uluslararası değerleri, şiir ve şairleri birbirine bağlayan bir köprü ve sadece edebiyat değil, aynı zamanda mikro milliyetçiliğin eşiğini aşmak ve evrensel olana yaklaşma gibi derin bir mana ve derdi olan sarsılmaz inancı duyumsattı bende. Sosyalizmin duvarları yıkılmış olsa da, şiirin kırık taşları hâlâ sağlam ve Sovyet kültürünün izleri yerli yerinde. Tahtların, kavgaların, kıyımların, savaşların ve kılıçların kanının henüz kurumadığı bahtsız topraklarda şiir okumak  hüzünlüdür hani biraz. ‘Naimit’in Mumu’ Ödülü, Fraşeri’nin doğduğu köyde yanan alev ve Bektaşiliğin tesiri ayrıca duygulandırdı beni.” (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Trakya Kitap Fuarı 25 Ekim’de başlıyor

SONRAKİ HABER

Melih Gökçek, istifa edeceğini duyurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...