23 Ekim 2017 09:04

DİTİB imamlarının tutuklanma talebi reddedildi

15 Temmuz sonrası ajanlıkla suçlanan DİTİB imamları için istenen tutuklama talebi Federal Mahkeme tarafından reddedildi.

Paylaş

Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Almanya’da ajanlık yaptığı tespit edilen Diyanet İşleri Türk İşleri Başkanlığı’na (DİTİB) bağlı olarak çalışan imamların tutuklanması talebi Federal Mahkeme tarafından reddedildi.

KESKİN HAKKINDA TUTUKLAMA İSTENDİ

Soruşturmayı yürüten Federal Başsavcılık, imamlara ajanlık yapmaları yönünde bir genelgeyle direktif verdiği ileri sürülen Diyanet İşleri Başkanlığı Yurtdışı Daire Başkanı Halife Keskin hakkında tutuklama kararının verilmesi talebiyle Federal Mahkeme’ye başvurdu. Ancak mahkeme avcılığın başvurusuna olumlu yanıt vermedi.

Savcılık başvurusunda imamların, Türkiye’den gelen emir üzerine Almanya’da DİTİB camilerinde ajanlık yapmaya başladığı, özellikle Gülen Cemaati taraftarı olduğu tahmin edilen kişilerin isimlerini Ankara’ya bir liste halinde bildirdikleri suçlamaları yer aldı. Bu nedenle de Almanya’daki imamlara ajanlık yapmaları yönünde yazılı olarak direktif verdiği belirtilen Keskin’in hakkında tutuklanma kararı çıkarılması istendi.

MAHKEME: SOMUT SUÇ YOK

Federal Mahkeme ise şu anda tutuklanması istenen kişi hakkında somut bir suçun olmadığını ileri sürüldü. Kararın, her iki ülke arasındaki ilişkileri daha fazla germeme yönünde alındığı tahmin ediliyor. Zira, Diyanet’in üst düzey yönetici hakkında Almanya’nın tutuklama kararı çıkarmasının gerilimi yeniden artırabileceği tahmin ediliyor.

Halbuki Federal Savcılık geçtiğimiz ocak ayında, 6 DİTİB imamı hakkında soruşturma başlatılmış ve bazı imamlar hakkında tutuklama kararı verilmişti. Ancak bu imamlar daha önce Diyanet tarafından Ankara’ya çağrıldığı için tutuklanamamıştı.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İstihbarat Örgütü, 13 imamlın 33 kişi ve çok sayıda kurum tarafından Gülen Cemaatine yakın oldukları gerekçesiyle Ankara’ya bilgi gönderdiğini iddia ediyor.

İmamlara yönelik ajanlık iddiaları nedeniyle eyalet ve federal hükümet, DİTİB’e verilen yardımlarda kesintiye gitmişti. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Düşünmek Lazım Arkeoloji Seminerleri-5

SONRAKİ HABER

Ataşehir'deki kadına dönük saldırıya 1 yıl hapis istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...