23 Ekim 2017 07:16

Petrol tekelleriyle Kerkük pazarlığı

IKBY'nın Kerkük’te yeni petrol sahaları açılması için İngiliz petrol şirketi BP’yle görüşmelere başlayacakları açıklandı.

Paylaş

Irak Petrol Bakanı Cabbar el Luaybi, geçen hafta Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) alınan Kerkük’te yeni petrol sahaları açılması için İngiliz petrol şirketi BP’yle görüşmelere başlayacaklarını açıkladı. Görüşmelerin dün başlaması bekleniyordu. 

BBC Arapça Servisi’ne konuşan El-Luaybi, bölgede petrol üretiminin artırılmasına odaklanılacağını söyledi. 

Kerkük’te günlük petrol üretiminin günde 470 bin varilden 750 bin varile çıkarılması hedefleniyor. El-Luaybi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) son birkaç yıl içinde petrol ihracatından bağımsız olarak elde ettiği gelirler konusunda Erbil’le görüşmeler yaptıklarını da söyledi.

GORAN’DAN BARZANİ’YE İSTİFA ÇAĞRISI

Bu arada Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) en güçlü muhalif parti olan Goran Hareketi’nin Sözcüsü Şoreş Haci, IKBY lideri Barzani’ye istifa çağrısı yaptı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki en güçlü muhalif parti olan Goran Hareketi’nin Sözcüsü Şoreş Haci Süleymaniye’de düzenlediği basın toplantısında, bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdi. Haci, “Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile Yardımcısı Kusret Rasul’ün meşruiyeti kalmamıştır, istifa etmeleri gerekir” dedi.

Haci, Bağdat yönetimi ile diyalog hazırlığı yapmak ve yeniden seçimlere gidilmesini organize etmek amacıyla bir ulusal kurtuluş hükümetinin kurulması gerektiğini savundu.

Goran Hareketi, Irak Kürdistan Parlamentosu’ndaki 111 sandalyenin 24’üne sahip.

IKBY’nin 25 Eylül bağımsızlık referandumunun ardından Bağdat yönetimi, peşmerge kontrolünde olan ihtilaflı bölgeleri geri almak üzere askeri müdahale başlatmış, Kerkük vilayetinin tamamı ele geçirilirken, Goran Hareketi Kerkük’ün kaybedilmesini sert bir dille eleştirmişti.

SEÇİMLER ERTELENDİ

Gelişmelerin ardından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, 1 Kasım’da yapılması öngörülen başkanlık ve milletvekili seçimi hazırlıklarını askıya almıştı. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde 1 Kasım’da yapılması öngörülen parlamento ve başkanlık seçimleri siyasi partilerin seçim kuruluna aday bildirmemesi gerekçesiyle ertelendi.

Seçim komisyonu Başkanı Hendrean Muhammed, Reuters’a telefonla yaptığı açıklamada aday bildirme tarihinin geçen hafta dolduğunu ve bugüne kadar uzatıldığını belirterek bölge parlamentosundan yeni seçim tarihi belirlemesini isteyeceğini ifade etti.

LAVROV’DAN PETROL AÇIKLAMASI: IKBY İLE ÇALIŞMA SÜRDÜRÜLECEK 

Öte yandan Irak Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi dün Moskova’ya giderek mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. IKBY’deki gelişmelerin konuşulduğu toplantı ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Sergey Lavrov, “Ülkemin Kürdistan Bölgesi’ndeki referanduma yönelik görüşleri açık ve nettir. Bu konuda  herhangi bir değişiklik yoktur. Biz Rusya olarak Kürt halkının isteklerine saygı duyuyoruz” dedi. Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların da diyalogla çözülmesini isteyen Lavrov, “Tüm tarafların katılacağı bir diyalog olması önemlidir” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi’ndeki Rus petrol firmaları Rosneft ve Gasprom’un çalışmalarına ilişkin ise Sergey Lavrov, “Kürdistan Bölgesi’nde çalışmayı sürdürecekler. Irak’ın bir parçası olarak da çalışmalarını genişleteceğiz” ifadelerini kullandı.

Irak yönetimi Rusya’dan IKBY ile petrol anlaşmalarını iptal etmesini istemişti. 

Iraklı Bakan Caferi ise “Referandumun anayasaya aykırı olduğunu herkes anlıyor. Zira Irak Anayasası’nın 1. Maddesine göre Irak, egemen ve bölünemez bir ülke. Anayasa, Kürt kardeşlerimize özerk bölge kurma hakkı sundu ancak bu, Irak’tan ayrılma hakkı anlamına gelmiyor” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

İngiltere'den BM'ye: Hamile ‘kadın' değil, hamile ‘insan'

SONRAKİ HABER

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde seçimler ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...