23 Ekim 2017 04:23

Gazeteciler için dava haftası

150’nin üzerinde gazeteci ve yazarın tutuklu olduğu Türkiye’de bu hafta boyunca gazeteci davaları görülecek

Paylaş

Bu hafta boyunca gazeteciler ve hak savunucularının davaları görülecek. Neredeyse her güne bir duruşma düşüyor. 7 basın emekçisinin gözaltına alındığı geçen hafta, iki gazeteci ceza aldı. Bu hafta ise birçok basın davasında onlarca gazeteci hâkim karşısına çıkacak. Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, 150’nin üzerinde gazeteci ve yazarın tutuklu olduğu Türkiye’de Ekim ayının son günlerinde şu davalar görülecek.

304 GÜN SONRA HAKİM KARŞISINA ÇIKACAKLAR

RedHack’in yayımladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri için tutuklu yargılanan eski Diken Haber Editörü Tunca Öğreten, Bir- Gün Gazetesi çalışanı Mahir Kanaat, KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik 304 gün sonra hâkim karşısına çıkacak. 

24 Ekim’de başlayacak yargılama, Çağlayan’daki İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşecek. Berat Albayrak’a ait mailleri haber yapan gazetecilere yönelik suçlamalar ise “Örgüt propagandası yapmak”, “Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme”, “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunma.” Bu davada, Dİ- HA Muhabiri Metin Yoksu, Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan ile Yolculuk Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın ise tutuksuz yargılanıyor. 25 Aralık 2016’daki baskınlarla gözaltına alınan gazeteciler, 24 gün gözaltında kaldıktan sonra ancak adliyeye çıkarılmışlardı.

MURAT AKSOY VE ARKADAŞLARI

24 Ekim’de yine başka bir medya davası var. Gazeteci Murat Aksoy ve Atilla Taş’ın arasında bulunduğu 10'u tutuklu 13 kişinin yargılanmasına İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek. “FETÖ’nün medya yapılanması”nda yer aldıkları iddia edilen gazetecilerin yargılandığı ilk duruşmada mahkeme heyeti tahliye kararı vermişti. HSK, bu tahliyeleri gerekçe göstererek mahkeme heyeti ve savcısını açığa almış, yargılamaya başka bir heyet atanmıştı.

HAK SAVUNUCULARININ DAVASI BAŞLIYOR

Büyükada’da stresle baş etme ve veri güvenliğine ilişkin toplantıya 5 Temmuz’da yapılan baskınla gözaltına alınarak tutuklanan hak savunucularının davası da 25 Ekim’de başlayacak. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser, Yurttaşlık Derneği üyeleri Özlem Dalkıran ve Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu üyesi İlknur Üstün, insan hakları aktivistleri Ali Gharavi ve Peter Steudtner, İnsan Hakları Gündemi Derneği üyeleri Günal Kurşun ve Veli Acu, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan ile HAK İnisiyatifi’nden Şeyhmus Özbekli, İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkacak. Taner Kılıç, örgüt üyeliği ile suçlanırken, diğer isimler terör örgütüne yardım etme iddiası ile hâkim karşısına çıkacak. Bu davada 8 kişi tutuklu.

DAYANIŞMA DA YARGILANIYOR

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan 13 gazeteci ve yazarın duruşması da 26 Ekim’de görülecek. Kampanyaya katılan DİSK’e bağlı Basın-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Faruk Eren, Evrensel yazarları İhsan Çaralan ve Fehim Işık, gazeteciler Ertuğrul Mavioğlu, Celal Başlangıç, Celalettin Can, Öncü Akgül, Hüseyin Aykol, Ömer Ağın, Dilşah Kocakaya, Mehmet Şirin Taşdemir, Veysel Kemer ve Yüksel Oğuz’un yargılandığı davanın duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde

1. YILINDA CUMHURİYET DURUŞMASI

31 Ekim’de ise Cumhuriyet davasının 4. duruşması görülecek. Cumhuriyet’in İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, muhabiri Ahmet Şık ve muhasebe çalışanı Emre İper’in tutuklu olduğu davanın bu duruşması, 31 Ekim 2016’da yapılan Cumhuriyet operasyonunun 1. yılına denk geliyor. Duruşmada, Aydınlık yazarı Mehmet Faraç’ın tanık olarak dinlenmesi bekleniyor. İddianamede; haber, köşe yazısı ve sosyal medya paylaşımları “delil” olarak yer alırken, mahkeme heyeti duruşmalar boyunca Cumhuriyet’in yayın politikasını sorgulayan sorular sordu.

ÖZGÜR GÜNDEM DAVASI

Aynı gün Çağlayan Adliyesi’nde kapatılan Özgür Gündem gazetesinin ana davası başlayacak. 426 gündür tutuklu Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, ocak ayından bu yana tutuklu bulunan gazetenin imtiyaz sahibi Kemal Sancılı ile tutuksuz yargılanan yazar Aslı Erdoğan, dilbilimci Necmiye Alpay, gazeteci Bilir Kaya, yayıncı Ragıp Zarakolu, avukat Eren Keskin, siyasetçi Filiz Koçali onlarca yıl hapis istemiyle hâkim karşısına çıkacak.

YENİ GÖZALTILAR

Kadın gazeteciler, gözaltındaki meslektaşlarının yanlarında olduklarını belirterek, “Gazeteciliklerine tanığız. Korkmuyoruz, bedeli ne olursa olsun gerçekleri halka ulaştırmaya devam edeceğiz” dedi. 

Son bir hafta içerisinde gazetecilere yönelen operasyonlarda 7 gazeteci gözaltına alındı. 

19 Ekim’de ETHA çalışanlarının kaldığı eve yapılan baskında Havva Cuştan ve İsminaz Temel gözaltına alındı. Bir gün sonra ise Ankara’da Jinnews Editörü Sibel Yükler, muhabirleri Duygu Erol ve Habibe Eren ile Mezopotamya Ajansı Muhabirleri Diren Yurtsever, Selman Güzelyüz gözaltına alındı. Ankara’da gözasltına alınan gazetecilerin tamamı serbest bırakılırken Havva Cuştan ve İsminaz Temel ise hala gözaltında. 
Jinnews’e konuşan kadın gazeteciler gözaltında bulunan ve hala neden gözaltına alındıklarına dair bilgi edinilemeyen meslektaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

‘YARINDA GERÇEKLER KALIR YALANLAR DEĞİL’

Gazetecilere Özgürlük
Derya Okatan ve Sadiye Eser

ETHA editörü Derya Okatan, OHAL sürecinde basına dönük ağır saldırılar gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Bir gün arayla iki basın kuruluşuna yönelik gözaltıların gerçekleştiğini ifade eden Okatan,  “OHAL süresince biz her gün ‘daha ne olabilir ki?​’ diye sorduk, ama her seferinde daha ağır saldırılarla karşılaştık, daha büyük acılar yaşadık” diyerek, bu gözaltı sürecinin de benzer zorluklar getirmemesini umduğunu dile getirdi.
Şu anda 170’e yakın gazetecinin cezaevinde olduğunu hatırlatan Okatan, “Açıkçası suçlarını örtmek için gerçekleri yazan gazetecilere saldırıyorlar. Ancak bunun bugün açısından çok mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Artık sosyal medya var olmasa bile yarına gerçekler kalır. Yalanları uzun süre devam ettiremezler” ifadelerine yer verdi. 

‘ARKADAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ’

“Arkadaşlarımız hakkında suçlamalar açıklanmamış, soruşturmaya gizlilik kararı konmuş olması süreç konusunda endişe verici”  diyen Bianet Muhabiri Beyza Kural da şunları söyledi: “Bizler onların gazetecilik faaliyetlerinin gözaltına alınmalarının gerekçesi olduğunu düşünüyoruz ve bu durum rahatsız edici. Haber takiplerinde yan yana olduğumuz arkadaşlarımızın gazeteciliklerine tanığız. Gözaltına alınmaları, ev baskınlarında karşılaştıkları taciz kabul edilemez. Arkadaşlarımızın derhal serbest kalmalarını istiyoruz.”

‘GERÇEKLERİN HALKA ULAŞMASINA ENGEL OLMAK İSTİYORLAR’

Evrensel muhabiri Eylem Nazlier ise, basın özgürlüğüne büyük bir müdahalenin söz konusu olduğunu dile getirerek, “İktidar gerçeklerden korkuyor. Gerçeklerin halka ulaşmasına engel olmak istiyor. Biz bu baskılara karşı mesleğimizi savunmaya devam edeceğiz. Kadın gazeteciler olarak arkadaşlarımızın yanındayız, gazeteciliklerine tanığız. Korkmuyoruz, gerçekleri halka ulaştırmaya devam edeceğiz” dedi. 

‘KADIN HABERLERİNİN YAPILMASINI İSTEMİYORLAR’

Mezopotamya Ajansı muhabiri Sadiye Eser de gazetecilerin gözaltına alınma nedeninin gerçeklerin gizlenmek istenmesi olduğunu belirterek,  “Gözaltına alınan 7 arkadaşımızın 6’sı kadın ve bu arkadaşlarımız kadın haberlerini çok iyi takip eden, kadınların sesi olmaya çalışan arkadaşlarımız. Böyle bir tablo karşısında şunu düşünüyoruz; kadın haberlerinin yapılması da engellenmek isteniyor. Arkadaşlarımızın dosyalarında gizlilik kararı var. Biz biran önce neden gözaltına alındıklarının açıklanmasını istiyoruz” diye konuştu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İtalya'da özerklik referandumlarından 'evet' çıktı

SONRAKİ HABER

Japonya’da seçimi kazanan Abe’den, Kuzey Kore sözü 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...