22 Ekim 2017 14:14

Yaman Akdeniz: Albayrak’ın talebi reddedilmeli

Prof. Dr. Yaman Akdeniz: Bakan Albayrak'ın gazeteciler Ömer Çelik, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat’ın yargılandığı davaya müdahillik talebi reddedilmeli

Paylaş

Yasin KOBULAN

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, gazeteciler Ömer Çelik, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat’ın yargılandığı davaya, Bakan Berat Albayrak’ın müdahil olma talebinin mahkeme tarafından reddedilmesi gerektiğini söyledi. 

Redhack’in ele geçirdiği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait e-postaları haberleştirdikleri gerekçesiyle 10 aydır tutuklu yargılanan gazeteciler KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik, Diken eski Editörü Tunca Öğreten ve BirGün Gazetesi çalışanı Mahir Kanaat ile tutuksuz yargılanan DİHA Muhabiri Metin Yoksu, Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan ve Yolculuk Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın yarın ilk defa hakim karşısına çıkacak. 

‘NORMAL ŞARTLARDA’ TUTUKSUZ YARGILAMA GEREKİRDİ

Çağlayan’da bulunan İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan duruşmayı, davayı yakından takip eden Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve tutuklu gazetecilerden Tunca Öğreten’in hukuk danışmanı Yaman Akdeniz değerlendirdi. 

10 aylık bir sürenin gazetecilerin tutukluluğu için çok uzun bir süre olduğunu dile getiren Akdeniz, “Yargılamanın başlaması tahliye şansını da beraberinde getirdiği için Mahkeme önünde ifadelerini vermeleri ve tahliye talep etmeleri iyi olacak. Normal şartlarda da ifadelerini verdikten sonra tutuksuz yargılanmaları gerekir. Fakat, özellikle 15 Temmuz sonrası gazetecilerle ilgili yargılamalarda tahliye kararları da pek kolay çıkmıyor” dedi. 

‘E-MAİLLERİN İÇERİĞİ ALENİLEŞMİŞTİR’

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz: Bakan Albayrak’ın e-mailleri hacklendikten sonra yayınlanmış ve halen de Wikileaks tarafından yayınlanmaktadır

Akdeniz, Bakan Albayrak’ın davaya müdahil olma talebini değerlendirerek, “Bakan Albayrak yakın tarihte davaya müdahil olma talebinde bulundu ve avukatları aracılığı ile bu yönde görüş bildireceklerdir. Fakat, ifşa edilen e-mailler Tunca, Mahir ve Ömer tarafından ifşa edilmedi. Dahası, Tunca, Mahir ve Ömer ifşa edilen e-maillerin içinden sadece kamuoyunu yakından ilgilendirecek konularda haber yaptılar. Dolayısı ile bu yapılan haberlerle özel hayat çizgisini de aşmadılar. Kaldı ki bazı bilgi ve belgelere devlet sırrı diyebilmek için bu bilgi ve belgelerin öncelikle resmi belgeler olması gerekir. Dahası, bazı bilgi ve belgeler için devlet sırrı nitelendirmesi yapılsa dahi bu bilgi ve belgelerin açıklanmasında üstün kamu yararı olabilir. Altını çizmek gerekir ki Bakan Albayrak’ın e-mailleri hacklendikten sonra yayınlanmış ve halen de Wikileaks tarafından yayınlanmaktadır. Dolayısı ile bu içerikler alenileşmiştir. Alenileşmiş bu bilgiler eğer kamuoyunu ilgilendiriyorsa o zaman bunların yazılması ve kamuya aktarılması da bir gazetecilik faaliyeti olarak basın ve ifade özgürlüğü sınırları içindedir” değerlendirmesinde bulundu.

‘MAHKEMENİN TALEBİ REDDETMESİ GEREKİR’

Bakan Albayrak’ın davaya müdahil olma talebinin mahkemece reddedilmesi gerektiğini vurgulayan Akdeniz, “Bakan Albayrak’ın e-maillerini hackleyip alenileştirenlerle bu alenileşmiş içerikler üzerinden kamuoyunu ilgilendiren ve siyasi nitelikli haberler yapanlar aynı kişiler değil. Bakanın e-maillerini hackleyip özel hayatını ifşa edenler Tunca, Mahir ve Ömer olmadığına göre bu talep mahkeme tarafından reddedilmeli diye düşünüyorum. Çünkü mağduriyetinin giderilmesini talep edeceği yargılama bu olmamalı” diye konuştu. Akdeniz, yarın görülecek olan duruşmada normal şartlarda 3 gazetecinin de tahliye edilmesi gerektiğini dile getirerek, davanın kolay olmayacağını söyledi. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Malta’dan gazeteci Galizia’nın katilini bulana 1 milyon avro

SONRAKİ HABER

Turhan Günay’a Barış Ödülü verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...