22 Ekim 2017 14:02

KDP ve KYB’den açıklama: Bağdat’ın şartları kabul edilemez

KDP ve KYB tarafından Erbil’de ortak açıklama yapılarak Bağdat yönetiminin diyalog için öne sürdüğü şartların kabul edilebilir olmadığı belirtildi.

Paylaş

Erbil’de açıklama yapan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Bağdat yönetiminin diyalog için öne sürdüğü şartların kabul edilebilir olmadığı açıklaması yaptı.

Rudaw’ın haberine göre toplantı yapan KDP, KYB, Kürdistan İslami Birlik (Yekgırtu) ve farklı halkların temsilcileri, toplantı ardından ise ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Burada konuşan Türkmen Kalkınma Partisi Genel Başkanı Muhammed Sadettin İlhanlı, “Kürdistan’da durumun korunması ve Kürt halkıyla aynı mevizde yer alma konusunda mutabık kaldık” dedi. İlhanlı, Pırde’deki Türkmenlerin çatışmalardan rahatsız olduğunu ve yaklaşık 50 bin kişinin kentten ayrıldığını ifade etti.

‘ÖN KOŞULSUZ DİYALOG’ 

KYB Sözcüsü Sadi Ahmed Pire, Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin, diyalog için öne sürdüğü şartların kabul edilebilir olmadığını belirterek, “Irak hükümetinin görüşmeye niyeti varsa Kürt liderleri ve kahramanları için tutuklama kararı çıkarmaz” diye konuştu.

KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed de, “Ön koşulsuz görüşmelerin başlamasını bekliyoruz ve bunun için Irak hükümetinin cevabını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yekgırtu Sözcüsü Ferhad Mela Salih ise, birlik olunursa bu dönemin atlatılacağını belirterek, “Tek irade ve tek idareyle çalışmalıyız” dedi.

Bağdat yönetimi; havayolları, sınır kapıları, doğal kaynakları, Peşmerge Güçleri, güvenlik kurumlarının teslimi, tartışmalı bölgelerde anayasanın uygulanması ve referandum sonucunun iptali karşılığında Erbil ile diyaloğa hazır olduklarını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD, Kennedy dosyasını açıyor

SONRAKİ HABER

Malta’dan gazeteci Galizia’nın katilini bulana 1 milyon avro

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...