22 Ekim 2017 13:24

Kemal Kurkut’u vuran polis 7 aydır tutuksuz yargılanıyor

Kemal Kurkut cinayetine ilişkin, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda 7 ay sonra iddianame hazırlandı.

Paylaş

Özgür PAKSOY

Diyarbakır’da 21 Mart 2017 tarihindeki Newroz günü,  sabah saatlerinde Malatya’dan gelerek Newroz Parkı’na çıkan Evrim Alataş Caddesi üzerinde vurularak öldürülen daha sonra da dönemin Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy tarafından “canlı bomba” olarak duyurulan Kemal Kurkut cinayetine ilişkin, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda 7 ay sonra iddianame hazırlandı. 

Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, davanın tek sanığı olan polis memuru Y.Ş. (32) hakkında, “Olası kastla öldürme” suçundan müebbet hapis cezası istendi. Ancak cinayetin faili polis, 7 aydır tutuksuz yargılanıyor. 

‘OLAY AÇIK BİR İNFAZ’

Bu duruma tepki gösteren ağabey Ercan Kurkut, “Kemal’in vurulma anı, üzerinin çıplak olması, katilin gün gibi ortada olması, olayın çok açık bir infaz olduğunu gösteriyor. Buna rağmen polisin tutuklanmaması, Türkiye’de adaletin geldiği noktayı gösteriyor” diye konuştu. Kemal Kurkut cinayetinde yargılamanın olmadığının altını çizen Kurkut, “8 aydır elini kolunu sallaya sallaya dolaşan bir katil var aramızda. Bu hem bizi hem de kamuoyunda bu katliama tepki gösteren herkesin vicdanını yaralayan bir durum” sözleriyle tepki gösterdi. 

‘OLAYDA SUÇ ZİNCİRİ VAR’

Kemal Kurkut'un ağabeyi Ercan Kurkut
Kemal Kurkut'un ağabeyi Ercan Kurkut 'Suç zinciri var, yargılama yok' diyor

Aylar sonra hazırlanan iddianameyi defalarca okuduğunu ve olayda bir suç zinciri olduğunu vurgulayan Kurkut, şunları söyledi: “Ben hukukçu değilim; fakat savcı iddianamede sadece katil üzerine yoğunlaşıyor. Sanki bu katliamı tek başına planlayıp yapmış gibi. Öncelikle Diyarbakır Valiliği yalan söyleyip bu katliamın üstünü örtmek için kamuoyunu aldatarak suç işlemiştir. Olaydan sonra basının elindeki görüntülere el koyan emniyet personeli de suç işlemiştir. Ardından cenaze Malatya’ya geldikten sonra Malatya Valisi’nin talimatıyla, morgda suyu kesen ve cenaze aracı tahsis etmeyen, taziye için çadır vermeyen, babasının yanına gömülme isteğini sit alanı deyip bir avuç toprağı çok gören Battalgazi Belediyesi de suç işlemiştir. Bunlarla ilgili soruşturma başlatmayan savcılıkta suç işlemiştir. Yani bir suç zinciri var. Polisin müebbet alması elbette bir nebze de olsa acımızı hafifletir; fakat hiçbir şey Kemal’i geri getirmeyecektir.”

Kendisi ve ailesi açısından ağır bir süreç geçirdiklerini dile getiren Kurkut, “Nereden bakarsanız bakın, acıdan başka bir şey hissetmiyoruz. Fotoğraflarına her baktığımızda, adı her geçtiğinde, bir müzik aleti gördüğümüzde, Kemal’in vurulduğu an geliyor aklımıza. Kemal karıncayı bile incitmeyen biriydi. Umarım adil bir yargılanma olur ve olayın içindeki bütün failler yargılanır” dedi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

‘Cennet elması’ bu sene güldürdü

SONRAKİ HABER

AKP’li Ünal da belediye başkanlarının istifasını istedi 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...