22 Ekim 2017 07:41

Tanrıkulu, Yıldırım'a zorla kaybettirmeleri sordu

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye'de yaşanan kayıp ve zorla kaybettirme olaylarını Başbakan Binali Yıldırım'a sordu.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Binali Yıldırım'a Türkiye'deki kayıp ve zorla kaybettirmeleri sordu. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin Türkiye’den kayıplar konusunda “kapsamlı bir politika belirlemesini” ve “kayıplar için mahkeme dışı bir mekanizma kurmasını” istediğini belirten Tanrıkulu, “Zorla veya Gönülsüz Kayıplar Çalışma Grubu” raporuna göre Türkiye’de henüz kapanmamış kayıp vakasının 94 olduğunu kaydetti. BM verilerine göre ise Türkiye ile ilgili toplam kayıp sayısının 222 olduğuna dikkat çeken Tanrıkulu, kayıplar için mahkeme dışı bir mekanizma kurulup kurulmayacağını sordu. 19 Mayıs 2016 - 17 Mayıs 2017 tarihleri arasında Türkiye genelinde illere göre toplam kaç kişi hakkında “kayıp” olduğu ya da “zorla kaybettirildiği” ile ilgili olarak yetkili mercilere başvuru yapıldığına yanıt isteyen Tanrıkulu, 2002 - 2017 yılları arasında ise yıllar bazında 18 Eylül tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre toplam kaç kişi hakkında kayıp ya da zorla kaybettirildiği yönündeki başvuruları sordu. 

'BAĞIMSIZ BİR ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULACAK MI?'

BM verilerine göre ise Türkiye ile ilgili toplam kayıp sayısının 222 olmasına ilişkin AKP Hükümeti tarafından kamuoyuna açıklama yapılıp yapılmayacağını da soran Tanrıkulu, Başbakan'dan yanıtlamasını istediği soruların bazıları şöyle; “Zorla kaybetme suçu TCK’da insanlığa karşı suçlar başlığında düzenlenecek midir? Suçun yargılanmasında devlet sırrı ve zamanaşımı engeli kaldırılacak mıdır? Başta AİHM’de hak ihlali ile sonuçlanmış kararlar olmak üzere gözaltında kayıplara dair soruşturmalar yeniden açılacak mıdır? Etkin derinlemesine yapılacak soruşturmaların önündeki engeller kaldırılacak mıdır? Gözaltında kayıpların akıbetini araştıracak özel yasayla yetkilendirilmiş bağımsız bir araştırma komisyonu kurulacak mıdır? 8 Ekim 2004’te dönemin Başbakanının Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde taahhüt ettiği Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni kuran Roma Statüsü imzalanacak mıdır? Gözaltında kaybetmeyi yasaklayan ve ailelerinin kaybedilen yakınlarıyla ilgili gerçekleri öğrenmesini zorunlu bir hüküm olarak gören bütün kişilerin zorla kaybedilmeden korunmasını zorunlu kılan uluslararası sözleşme imzalanacak mıdır?​” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Arhavi eski Belediye Başkanı Musa Ulutaş toprağa verildi

SONRAKİ HABER

‘Tutuklular mutfakta yatırılıyor’ iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...