21 Ekim 2017 16:07

'Bir işçi kardeşimizi daha feda etmemek için ortak mücadele'

KESK Kocaeli Şubeler Platformu, Şırnak'ta yaşanan iş cinayetiyle ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Paylaş

SES Kocaeli Şube binasında gerçekleştirilen basın açıklamasını, KESK Dönem Sözcüsü Yener Çalışkan okudu. İş cinayetinin failinin kaçak madenlere göz yumanlar olduğunu ifade eden Çalışkan, ölümlere karşı ortak mücadelenin yürütülmesi gerektiğini belirtti. 

TÜPRAŞ’ta yaşanan iş cinayetine de değinen Çalışkan, "TÜPRAŞ’ta yaşanan ve 4 taşeron işçi kardeşimizi yaşamdan koparan cinayetin üzerinden daha bir hafta geçmeden Şırnak ile Cizre arasında, Cudi Dağı eteklerindeki kaçak maden ocağında yaşanan iş cinayeti 7 kardeşimizi daha aramızdan almıştır. Kaçak kömür ocağında yaşanan bu cinayet Şırnak’ta yaşanan ilk iş cinayeti değildir. Şırnak’ta Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığınca 2013 yılında üretime kapatılan maden Ocaklarında 2014’ten bu yana yapılan kaçak çalışmalarda 14 işçi hayatını kaybetmiştir. İşçi sendikalarının paylaştığı bilgiler dün yedi işçinin hayatını kaybettiği bir işçinin de yaralandığı maden ocağında 2014 ve 2015 yıllarında 3 kez göçük yaşandığını ve bunun sonucunda 3 işçinin hayatını kaybettiğini, 8 işçinin yaralandığını göstermektedir" dedi. 

İş cinayetlerine karşı ortak mücadeleden başka çözüm yolunun olmadığını belirten Çalışkan, "Bir işçi kardeşimizi daha feda etmemek için işçilerin, emekçilerin ve onların mücadele örgütleri olan sendikaların emek düşmanlarına karşı ortak mücadelesini yükseltmesinden başka çıkar yol yoktur. Mevcut üretim; güvencesiz, sendikasız, kontrolsüz, kaçak ve taşeron sistemine dayalı olarak sürdükçe, iş cinayetleri işçi sınıfı ve emekçilerin 'fıtratı' olmaya devam edecektir. İşçiler, emekçiler olarak 'kabul edilemez risk grubuna giren' bu çalışma yaşamına daha ne kadar katlanacağız? Her geçen yıl artan iş kazaları, yaralanmalar, sakat kalmalar, ölümler işçilerin, emekçilerin alın yazısı mıdır? Çalışmak için mi, iş cinayetlerinde ölmek için mi yaşayacağız. Yoksa daha iyi, sağlıklı ve güvenli yaşamak için mi çalışacağız?" sorularını sordu. 

'ORTAK MÜCADELEYİ YÜKSELTELİM'

KESK olarak Şırnak’ta yaşamını yitiren işçilerin ailelerine başsağlığı ve sabır dileyen Çalışkan, "İşçilerin-emekçilerin kanından beslenen taşeronlaştırma, özelleştirme, sendikasızlaştırma,  başta olmak üzere çalışma yaşamını gittikçe daha güvencesiz hale getiren sisteme karşı ortak mücadelenin yükseltilmesinin bu sorulara verilecek en iyi cevap olduğunun altını tekrar çiziyoruz" diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Somali'deki saldırıda ölü sayısı 350'yi aştı

SONRAKİ HABER

'Korku imparatorluğunu rağmen yazmaya devam edeceğiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...