21 Ekim 2017 14:04

Kocaeli İşçi Sağlığı Güvenliği Meclisi kuruluşunu ilan etti 

Kocaeli İşçi Sağlığı Güvenliği Meclis Girişimi, düzenlenen panel ile kuruluşunu ilan etti.

Paylaş

2016 yılında işçi sağlığı ve güvenliğini denetlemek, iş cinayetlerini önlemek ve rapor etmek amacıyla faaliyetlerine başlayan Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclis Girişimi, meclis kuruluşunu ilan etti. 

Mimarlar Odası Taş Bina'da yapılan etkinlik ile kuruluşunu ilan eden Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, sendika ve meslek odası temsilcileri, akademisyenler, İSG uzmanları, işyeri hekimleri ve işçilerin yan yana gelerek oluşturduğu bir meclis. 

Düzenlenen etkinliğe, DİSK, KESK TMMOB, TTB temsilcilerinin yanı sıra birçok sivil toplum örgütü temsilcisi ve işçi katıldı. 

'DEVLET KONTROLÜNDE KAÇAK OCAK'

Panelin açılış konuşmasını yapan işyeri hekimi ve meclis üyelerinden Aykut Çelik, Kocaeli’nin ağır sanayi üretiminde büyük bir yerleşim yapısına sahip olduğunu belirtti. İşçi ölümlerinin iş kazası olarak anılamayacağına vurgu yapan Çelik, “Göz göre göre yaşanan ölümler, alınacak önlemler ile önlenebilir ölümler kaza sayılamaz. Türkiye’de yaşanan işçi ölümleri cinayet kabul edilmeli” dedi. Şırnak’ta yaşanan maden kazasını hatırlatan Çelik, maden işletmesinin kaçak olmadığını hatırlatarak, “Devletin kontrolünde ve bilgisi dışında hareket dahi edilmeyen bir ilde, kaçak maden ocağı nasıl işletile biliniyor? Daha önce ihaleye çıkarılan maden ocağı işçilerin ölümü ile kaçakmış gibi gösterilerek sorumluluktan kaçmak istiyorlar” dedi.

'YASALAR İLE DENETİM ORTADAN KALDIRILIYOR'

Kocaeli il sınırları içinde son 9 ayda 48 işçinin hayatını kaybettiğini ifade eden Çelik, iş yerlerinin denetimden uzak olduğunu belirtti. Çelik, “İşyerlerinde yeterli denetim yapılmazken, var olan yasalar dahi işletilmiyor. Bugün iş güvenliği denetimi tamamen ortadan kaldırılmak isteniyor” dedi.

'KAZA DEĞİL CİNAYET'

Çelik’in ardından söz olan meclis üyelerinden Gizem Güzel, iş cinayetleri, meslek hastalıklarının gün geçtikçe arttığını ve meclis girişimi olarak iş cinayetlerine karşı farkındalık yaratmak, görünmeyeni görünür kılmak için Kocaeli bazlı raporlar hazırlayıp kamuoyu ile paylaştıklarını belirtti. Meclis girişimi olarak birçok sendika, meslek odaları, akademisyenler, işçiler, İSG uzmanları, işyeri hekimleriyle görüşmeler yapılarak meclise davet edildiği ve bu toplantının amacının  meclis kuruluşunun gerçekleştirilmesi iş cinayetleri meselek hastalıklarına karşı tüm bireysel ve kurumsal katkılar ile ortak mücadele edilmesidir" diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Edremit'te başı kesilmiş ceset bulundu

SONRAKİ HABER

Murat Aksoy’dan mektup var: Artık adalet istiyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...