21 Ekim 2017 13:49

Şırnak'ta madencilerin bugüne kadar hayatta kalmaları mucize

7 işçinin yaşamını yitirdiği ocakta inceleme yapan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici: Madencilerin bugüne kadar hayatta kalmaları mucize!

Paylaş

Şırnak’ta göçüğün meydana geldiği ocakta incelemelerde bulunan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, “Bugüne kadar burada çalışan insanların hayatta kalması bir mucize” dedi. Bilici, halkın mağdur edilmeden önlemlerin alınması çağrısında bulundu. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır ve Şırnak şubeleri, Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB), DİSK, Diyarbakır ve Şırnak Tabip Odası’ndan oluşan bir heyet, Şırnak’ta 5 gün önce 7 işçinin yaşamını yitirdiği ve bir işçinin de ağır yaralandığı 1 No’lu Maden Ocağı’nda incelemelerde bulundu. Olayın yaşandığı yerdeki izlenimlerini aktaran heyet üyeleri, ocaktaki kötü çalışma koşullarına değinerek, önümüzdeki günlerde hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaşacaklarını aktardı. 

‘HER ŞEYE GÖZ YUMULMUŞ’

Ocağa gittiklerinde korkunç bir manzara ile karşı karşıya kaldıklarını belirten İHD Diyarbakır Başkanı Raci Bilici, “Bugüne kadar burada çalışan insanların hayatta kalması bir mucizedir. Çok ucuz atlatılmış. Ne bir güvenlik ne de kurallara uyma var” ifadeleri ile ocağın durumuna dikkat çekti. İşçilerin güvenliksiz bir şekilde çalıştığını belirten Bilici, ocaktan çıkarılan kömürün, tüm Şırnaklıların, kolluk kuvvetlerinin ve bürokratların gözleri önünde çıkarıldığını söyledi. Bilici, “Her şeye göz yumulmuş. Bu da resmen orada yaşanan katliama ortaklıktır. Bu durum son derece kaygı vericidir” dedi.

‘DEVASA KAMYONLARDAN NASIL HABERİ OLMUYOR?​’

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici (Fotoğraf: MA)

Yaşanan olayın peşini bırakmayacaklarını kaydeden Bilici, “İleriki zamanlarda bu ocağın çalışıp çalışmadığını ve hangi koşullar altında çalıştırıldığını tespit edeceğiz. Yerel amirler, ocağın kapatıldığını söylüyor. Ama böyle söyleyerek bu işin içinden çıkamazlar” şeklinde konuştu. Ocağın ‘kaçak’ olduğuna ilişkin yetkililer tarafından yapılan açıklamaya da değinen Bilici, “Şırnak’ta uçan kuştan devletin haberi oluyor. Devasa kamyonlardan nasıl oluyor da haberi olmuyor?​” diye sordu. 

‘HALK MAĞDUR EDİLMEMELİDİR’

Ocaklarda önlem alınmadan çalışılmaması gerektiğine vurgu yapan Bilici, “Önlem alınmazsa orada yaşam hakkı ihlali yaşanır. Hukuksuzlukların üzerine gidip bu tür mağduriyetlerin önüne geçmeye çalışacağız” dedi. Bölge halkının geçimini kömür ocaklarından sağladığını dile getiren Bilici, “Ocaklarda bilimsel veriler ışığında çalışma yürütülmelidir. Halk mağdur edilmemelidir. Ancak, önlemler de alınmalıdır. Bilimsel veriler ile çalışılırsa burada 3 bin yerine 6 bin kişi çalışır. Yaşam hakkı ihlali de en aza indirgenir” diye konuştu.

‘SAĞLIK ADINA BİR ŞEY ARAMAK MÜMKÜN DEĞİL’

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir (Fotoğraf: MA)

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir ise, göçükte yaşananların bir kaza değil cinayet olduğunu belirtti. “Ocakta sağlık adına bir şey aramak mümkün değil” diyen Demir şöyle devam etti: “Dolayısıyla iş sağlığı ve güvenliği hakkında konuşmak mümkün değil. Kaçak olduğunun söylenmesi sorumluluktan kaçmaktan başka bir şey değildir” dedi. Öncelikli olarak ocağın kapatılması gerektiğini kaydeden Demir, “Kömür çıkarma ve madencilik prosedürlerinin yerine getirilmesinin ardından ocakların üretime başlaması gerekir” çağrısında bulundu. (Şırnak/MA)

ÖNCEKİ HABER

Panzerin ezdiği çocukların babası: Tahliye, beraat habercisi

SONRAKİ HABER

Edremit'te başı kesilmiş ceset bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...