21 Ekim 2017 13:23

220 Fransız paraşütçü komandonun Fildişi Sahili’nde işi ne?

Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili’nde bulunan Fransız askeri üssüne 220 yeni Fransız paraşütçü komandonun eklenmesi ülkede tartışmalara neden oldu.

Paylaş

Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili’nde bulunan Fransız askeri üssüne asker takviyesi yapılması ülkede tartışmalara neden oldu. Fildişi Sahili Devrimci Komünist Partisi (PCRCI) Genel Sekreteri Achy Ekissi,  220 yeni paraşütçü komandonun daha Fildişi Sahili’ne gelmesine tepki gösterdi. 

Fransız komandoların gelişinin halkı tedirgin ettiğini belirten Ekissi, yaptığı yazılı açıklamafa, “Hükümet, La Depeche isimli Fransız gazetesinde yayınlanan ve hızla sosyal medyada yayılan bu haberin bir manipulasyon olduğunu, ülkedeki mevcut siyasi durumla ilgisi olmayan rutin bir operasyon olduğunu söylüyor. Ancak Fildişi Sahili halkı, Port Bouet’deki üsse, Fransız sömürge ordusunu güçlendirmek üzere gelen 220 komandodan korkmakta haklıdır. Bu ordu 2010-2011 yıllarında seçim sonrası dönemde Devlet Başkanı Lourent Gbagbo’yu sarayında alıkoymuş ve yerine Alassane Ouattara’yı geçirmiştir” dedi.

‘AFRİKA HALKLARINA SALDIRI ÜSSÜ’

Fildişi Sahili’ndeki Fransız askeri üssünün, hangi gerekçeyle varlığını sürdürürse sürdürsün ülkenin bağımsızlığına yönelik bir saldırı anlamına geldiğine dikkat çeken Ekissi, buradaki hareketliliğin kaygı yaratmasının da anlaşılır olduğunu söyledi. Ekissi, “Bu ordu Fildişi halkına ve Afrika halklarına yönelik lojistik bir saldırı üssü hizmeti görmektedir” dedi.

Ekissi, Fildişi Sahili Devrimci Komünist Partisi (PCRCI) olarak “Fildişi Sahilinde, Fransız sömürge ordusunun özel olarak bu ülkenin halkına genel olarak Afrika halklarına saldırmak amacıyla bir destek güç olarak kullandığı askeri üssün varlığını sürdürmesine” karşı çıktıklarını belirterek Devlet Başkanı Alassane Ouattara ile Meclis Başkanı Soro Guillaume arasında siyasi çatışmanın yaşandığı bir süreçte 220 Fransız paraşütçüsünün daha ülkeye getirildiğine dikkat çekerek tepki gösterdi. 

‘FRANSA ORDUSU DEFOL’ DEMEYE ÇAĞIRIYORUZ

Ekissi, Fransız askerlerinin Fildişi Sahili’nin iç işlerine yönelik müdahalenin göstergesi olduğunu belirterek “Halkı PCRCI ile birlikte ‘Fransız ordusu Fildişi’inden defol’ diye haykırmaya çağırıyoruz” dedi.

Yaklaşık 24 milyon nüfuslu Batı Afrika ülkesi eski bir Fransız sömürgesi. 2010 yılındaki seçimleri Ouattara karşısında kaybeden eski Devlet Başkanı Gbagbo görevi devretmeyi reddetmiş, Fransız askerleri ülkedeki siyasi krize müdahale ederek Gbagbo’yu tutuklamışlardı. Gbagbo, 2010’daki seçimleri kaybetmesinin ardından ülkede yaşanan ve 3 bine yakın kişinin öldüğü şiddet olayları nedeniyle, insanlığa karşı suç işlemekten Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmıştı. 

2015’te yeniden seçimleri kazanan Ouattara ve Meclis Başkanı Guillaume ise bugün ülkenin iki önemli siyasi lideri olarak öne çıkıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen’den alternatif akademik yıl açılışı

SONRAKİ HABER

Venezuela’da bu kez de yemin krizi çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...