21 Ekim 2017 12:09

291. F Oturumu: ‘Hasta tutuklular serbest bırakılsın’

İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyeleri, F tipi hapishanelerdeki tecrit koşullarına dikkat çekmek amacıyla 291. kez bir araya geldi.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyeleri hapishanelerdeki hak ihlallerine, hasta mahpusların sağlık durumuna ve F tipi hapishanelerdeki tecrit koşullarına dikkat çekmek amacıyla 291. kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Bu haftaki eylemde şizofren hasta Tekin Dönmez'in tahliye edilmesi çağrısı yapıldı.

“İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” ve “insan haklarıyla insandır”, ''Çıplak arama işkencesine son'', ''Tedavi haktır engellenemez'', ''OHAL işkencesine son'', ''Onursuz arama işkencesine son'', ''Tecrit öldürür dayanışma yaşatır'' sloganlarının atıldığı eylemde, ''Hasta mahpuslar serbest bıraksın'' pankartı açıldı. 

Tekin Dönmez'in kardeşi Meral Dönmez abisin yüzde 73 engelli olmasına rağmen cezaevinde tutulduğuna dikkat çekerek, ''Geçen haftaki görüşte abim konuşmuyordu. Camları kırdı. Abimin zaman zaman ilaçları verilmiyor. Bazen ise hastaneye gittiğinde farklı hastalık teşhisi konularak, ilaçları değiştiriliyor'' dedi. 

'TOPLUM SİNDİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR'

Bu haftaki basın açıklamasını ise oyuncu Nur Sürer okudu. Sürer, hak ihlallerinin ve hukuksuzlukların katlanarak arttığı bir haftayı daha geride bıraktıklarının söyleyerek, ''Yine gazeteciler, avukatlar, insan hakları aktivistleri yapılan operasyonlarla hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alınmıştır. Bu yolla bir yandan hak ihlallerine karşı duranlar cezalandırmaya çalışılırken bir yandan da toplumun korkutulmakta ve sindirilmeye çalışılmaktadır'' dedi. 

'MAHPUSLAR TECRİT ALTINDA'

Cezaevlerindeki hak ihlallerinin ise giderek arttığına dikkat çeken Sürer, ''mahpuslar üzerindeki psikolojik ve fiziksel şiddet her geçen gün daha da artmaktadır. Sohbet, spor gibi faaliyetlerin engellenmesi, kitap, gazete ve dergilerin yasaklanması, elbiselere sınırlandırılma getirilmesi, çıplak aramalar, ayakkabı aramaları, kapalı açık görüşlerin, telefon görüşlerinin kısıtlanması ile mahpuslar sosyal yaşamdan kopartılıp, tecrit edilmektedir'' diye konuştu. Hasta mahpus Tekin Dönmez'in durumuna da değinen Sürer şu ifadeleri kullandı:

'Tekin dönmez ilk olarak 2001 yılında tutuklanmıştır. 2014 yılında cezasını tamamlayınca tahliye edilmiştir. Hapishanede kaldığı süre içerisinde defalarca kez internet teşebbüs etmiş, kendisine ve aynı koğuşta kaldığı arkadaşlarına zarar vermeye yönelik girişimlerde bulunmuştur. Ayrıca bu süreçte defalarca kez tuvaleti tıkayıp, camları kırarak koğuşta bulunan eşyalara zarar vermiştir. Dönmez'e çeşitli hastanelerden raporlar verilmesine rağmen bir türlü tahliye edilmemiştir.'' Tekin Dönmez'in acilen tahliye edilmesi gerektiğini söyleyen Nur Sürer devlet yetkililerine, kurumlara ve kamuoyuna seslenerek hasta mahpusların serbest bırakılmasını ve insanca yaşam haklarının daha fazla ihlal edilmemesini talep etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çocukları boşluğa gönderen kaydırak kaldırıldı

SONRAKİ HABER

Gebze'de tapu çilesi sürüyor: Birlik Olmamız Şarttır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...