21 Ekim 2017 11:48

Kayseri Kitap Fuarı’nda İhsan Eliaçık’a saldırı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Kayseri Kitap Fuarı’nda İhsan Eliaçık’a saldırı düzenlendi.

Paylaş

Vedat AYDEMİR
İstanbul

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Kayseri Kitap Fuarı’nda İhsan Eliaçık’a saldırı düzenlendi. Eliaçık’ın fuarı terk etmesini isteyen kalabalık, hakaretler ederek polisten Eliaçık’ı alandan uzaklaştırmasını istedi. 

Saldırıyla ilgili gazetemize konuşan Eliaçık, “Ben Kayseri’deki kitap fuarına geldim. Tam girişte 30-40 kişilik beledeiye tarafından tutulduğunu veya organize edildiğini düşündüğüm bir grup sözlü ve fiili tacizde bulundu. 45 dakika kadar itişme ve arbede yaşandı. Fiziki olarak iyiyim. Kolumdan çektiler “İçeri giremezsin” dediler.”

Geçtiğimiz yıl Kayseri’deki programının yasaklandığını hatırlatan Eliaçık, “Geçen sene gelemedim ama bu sene, “yer tahsis etmeyeceğiz, imza günü de duyurmayacağız. Kendi yayınevinin imkanlarıyla gelirse gelsin” dediler. Ben de kendi yayınevi imkanlarımla geldim. Saldırıdan sonra ben de bir basın açıklaması yaptım. Bizi destekleyenler de toplandı. İki grup bir birine girmesin diye bir basın açıklaması daha yapıp alandan ayrıldım. Şuan iyiyim” dedi.  

Evrensel Basım Yayın ve Yazılama Yayınevi’nin Kayseri Kitap Fuarı'na katılması engellenmişti.

YAYIN EVLERİNDEN TEPKİ

Eliaçık’ın yayıncısı Tekin Yayınevi olaya tepki gösterdi. Yayınevinden yapılan ilk açıklamada “Toplanıyoruz, tüm yayıncılara çağrımızdır” denilerek fuarın protesto edilmesi istendi. Ayrıntı Yayınları da yapılan saldırıyı kınadı ve Tekin Yayınevi'nin çağrısına uyarak fuarı terk edeceklerini duyurdu. Yapılan açıklamada “Kitaba, düşünceye ve ifadeye saldırıyı reddediyor, duyarlı yayınevlerinin de bu duruma tepkisiz kalmayacağını umuyoruz” denildi.

TÜRKİYE YAYINCILAR BİRLİĞİ: FUARDAN ÇEKİLİN

Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) açıklama yaparak üyelerine fuardan çekilme çağrısı yaptı. Açıklama şöyle:

“Üyemiz Tekin Yayınevi’nin fuarda konuk etmek istediği yazara Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulandığı anlaşılan bu sansür, Eliaçık’ın provokatör olarak isimlendirilerek bir grup insanın harekete geçirilmesi, saldırıya ortam oluşturulması, bir yazarın okurlarıyla buluşmasının bu şekilde engellenmesinin yanı sıra göz göre göre saldırıya maruz bırakılması kabul edilemez bir durumdur. Duruma tepki gösteren Tekin Yayınevi ile birlikte Ayrıntı, İletişim, Metis, Tekin, Doğu, Günışığı, On8 gibi birçok yayınevleri de stantlarını toplayarak fuarı terk etmektedir. Ülkemiz adına bu acı verici tabloya sebep olan belediye ve fuar organizasyon yetkililerini kınıyor, hukuk devletine yakışır şekilde ceza almalarını talep ediyoruz.” 

Yayınevleri Türkiye Yayıncılar Birliği'nin çağrısı üzerine kitaplarını toplayarak fuardan çekilmeye başladı

Kayseri Kitap Fuarı


 

CHP Kayseri milletvekili  Çetin Arık ve CHP il başkanı Feyzullah Keskin ve bir grup partili Kitap Fuarı'na giderek, yazara destek verdi. İhsan Eliaçık'ın dün 15.23'de ''Kayseri Belediye Başkanı beni Kitap Fuarı'na sokmamakla, polis zoruyla çıkarmakla tehdit ediyor. Gel ve o dediğini yap, istifadan yırtarsın!" yazılı tweet attığı, gerginliğe de bunun neden öne sürüldü.

KAYSERİ KİTAP FUARI: FUAR PROVOKATİF BİR OLAYIN İÇİNE ÇEKİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Kayseri Kitap Fuarı’ndan yapılan açıklamada ise fuarın provokatif bir olayın içine çekilmeye çalışıldığı iddia edilerek şöyle denildi: “Fuar programında olmadığı halde Sayın İhsan Eliaçık fuarda imza etkinliği yapmak istediğini bildirmiş, Kayseri’ye gelmeden, sosyal medya adresinden yayınladığı mesajlarla Kayseri halkının tepkisini çekmiş ve bu durum yayınevine bildirilmiştir. Fuar alanı önünde toplanan kalabalık İhsan beyi protesto etmiş ve emniyet olaya müdahale ederek olayların büyümesini önlemiştir. Bu eylem esnasında Sayın İhsan Eliaçık’a fiziki saldırı soöz konusu olmamıştır.

Fuar süresince başka birçok yayınevi imza etkinliği talep etmiş, fuar yönetimi, önceden programda olmadığı ve duyurulmadığı için bu taleplere olmumul yanıt vermemiştir”

Yarım milyonu aşan kitap dostunu buluşturan Kayseri Kitap Fuarı’nın maksatlı bir eylemle gündeme taşınması önce kitapseverlere ve emeği geçenlere büyük bir haksızlıktır.”


ANKARA BAROSU: SALDIRGANLAR BİR AN ÖNCE YAKALANMALIDIR

Ankara Barosu yaptığı yazılı açıklama ile İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık’a Kayseri Kitap Fuarı’nda gerçekleşen saldırıya tepki gösterdi. Açıklamada, saldırganların bir an önce yakalanması ve provokasyonun tüm yönleriyle aydınlatılması istendi.

Ankara Barosu yaptığı yazılı açıklama ile İlahiyatçı İhsan Eliaçık’a Kayseri Kitap Fuarı’nda düzenlenen saldırıya tepki gösterdi. “Yazara, kitaba, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik her türlü saldırıyı reddediyoruz” başlığıyla yayımlanan açıklamada, akıllara Sivas Katliamı’nı getiren bir kışkırtmanın daha yaşandığı ifade edildi.

Açıklamada, grubun linç girişimine karşın polisin müdahale etmediği, aksine Eliaçık’ın fuar alanına alınmayıp okurlarının da darp edildiği belirtildi.

Saldırının ve saldırganların lanetlendiği açıklamada, Eliaçık ve okurlarına da geçmiş olsun dileklerinde bulunuldu.

Açıklamada, “Fuar öncesinde İhsan Eliaçık'a uyguladığı sansürle bu saldırının zeminini oluşturan Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ni, saldırganlara müdahale etmeyen ve onun yerine ünlü yazarı fuar alanına almayan güvenlik anlayışını kınıyoruz.” denildi ve saldırganların bir an önce yakalanması ve provokasyonun tüm yönleriyle aydınlatılması talep edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Polis Yüksel eylemine 347. günde yine saldırdı: 7 gözaltı

SONRAKİ HABER

Çocukları boşluğa gönderen kaydırak kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...