21 Ekim 2017 11:15

İspanya, Katalonya hükümetini feshetti

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya hükümetini görevden aldıklarını ve parlamentonun yetkilerini kısıtladıklarını açıkladı. 

Paylaş

İspanya Hükümeti merkezi yönetim, bağımsızlık referandumu düzenleyen Katalonya bölgesinin özerklik çerçevesinde sahip olduğu yetkilere el koyma kararı aldı. İspanya hükümetinin bu kararı şimdi, parlamentonun üst kanadı olan Senato’da onaylanacak. Oylamanın 27 Ekim’de yapılması bekleniyor.

Olağanüstü toplanan İspanya kabinesinin görüşmesi sona erdi. Başbakan Mariano Rajoy, Katalonya'da yeni seçim istediklerini açıkladı. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, kabine üyeleriyle yaptığı olağanüstü toplantının ardından Katalonya'nın özerkliğinin askıya alınma kararını açıkladı.

Bölgelerin özerkliklerini askıya alan ve merkezi yönetime bağlayan anayasanın 155. maddesinin işletileceğini söyleyen Rajoy, hükümetin Katalonya'da yeni bir seçim istediğini belirtti. Rajoy, Katalan hükümetinin yetkilerinin merkezi yönetime devredileceğini ve Katalonya'nın 6 ay içerisinde seçime gideceğini belirtti.

Rajoy açıklamasında, Katalonya'nın özerkliğinin iptal edilmediğini sadece yasaları çiğneyen yetkililerin görevden alındığını söyledi. 

İspanya Başbakanı, ülkede ilk kez hayata geçirilen bu kararı hukuku yeniden tesis etmek, bölgenin idari kurumlarını tarafsız kılmak ve halkın sivil haklarını korumak için aldıklarını savundu.

BARCELONA'DA BÜYÜK GÖSTERİ

Barcelona’da bağımsızlık yanlısı Jordi Sanchez ve Jordi Cuixart'ın 'devlete başkaldırmak' suçundan tutuklanmasını ve İspanya hükümetinin 155. maddeyi uygulayarak Katalonya özerk yönetim hükümetini feshetmesine karşı kitlesel eylem düzenlendi.

Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont ve hükümet üyelerinin de katıldığı eylemde bağımsızlık yanlısı binlerce kişi 'bağımsızlık', 'demokrasi' ve 'özgürlük' şeklinde sloganları attı.

PUİGDEMONT ‘155. MADDE UYGULANIRSA PARLAMENTODA BAĞIMSIZLIK OYLAMASI YAPACAĞIZ’ DEMİŞTİ

Başbakan Rajoy’a yazdığı mektupta, parlamentolarının 10 Ekim'de bağımsızlık ilan etmediğine dikkat çeken Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont ise İspanya hükümetinin diyaloga yanaşmaması ve Anayasa’nın 155. Maddesi’ni uygulaması halinde Katalonya Parlamentosu'nda bağımsızlık oylamasının yapılacağını söylemişti.

155’İNCİ MADDE NEDİR?

155. madde Katalonya dahil İspanya’nın 17 özerk bölgesinin kontrolünü Madrid’e devrediyor. Uygulama İspanya'da Franco diktatörlüğünün 40 yıl önce sonlanıp demokrasiye geçilmesinden bu yana hiç kullanılmamıştı.

Katalonya’da 1 Ekim’de İspanyol polisinin ve jandarmasının saldırılarına rağmen yapılan bağımsızlık referandumunda 5.5 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 40’ından fazlası oy kullanmıştı. Oy kullananların yüzde 92’si Katalonya’nın “bağımsız bir cumhuriyet” olmasına ‘evet’ demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kürt Kültür Sanat Festivali programı açıklandı: Bir nefes

SONRAKİ HABER

İHD'den ESP, ETHA ve EHB'ye yönelik operasyona tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa