21 Ekim 2017 04:55

Bağdat Hükümeti Erbil'le diyalog şartlarını açıkladı

ABD 'şiddete son verin' dedi, Bağdat diyalog şartlarını açıkladı, Erbil de 'Önşartsız diyaloğa hazırız' dedi.

Paylaş

Bağdat Hükümeti, havayolları, sınırlar, ülkenin doğal kaynakları, Peşmerge Güçleri, güvenlik kurumlarının teslimi, tartışmalı bölgelerin yasal uygulanması ve referandum sonucunun iptali karşılığında Erbil'le diyaloğa hazır olduklarını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Kerkük civarında devam eden çatışmalardan ABD'nin kaygı duyduğunu belirterek, tüm taraflara 'şiddeti ve provokatif hareketleri sona erdirme' çağrısında bulundu. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) de ABD'nin açıklamasını desteklediklerini belirterek, "Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Bağdat ile sorunların en kısa sürede çözülmesi için Irak Anayasası çerçevesinde ön şart olmadan diyaloga hazırdır" dedi. 

BAĞDAT ŞARTLARINI AÇIKLADI

Irak Hükümet Sözcüsü Saad Hadisi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Hiç şüphesiz ki Bağdat şartsız bir şekilde Erbil ile diyalog masasına oturmayacaktır. Bağdat’ın şartları; Irak’ın toprak bütünlüğü, havayolları, sınır kapıları, ülkenin doğal kaynakları, Peşmerge Güçleri, güvenlik kurumlarının teslimi, tartışmalı bölgelerin yasal uygulanması, referandum sonucunun iptali ve Kürdistan Bölgesi’nin anayasaya karşı her girişiminin engellenmesi olacaktır.

Referandum ve sonucu hiçbir şekilde konuşulmayacaktır. Irak Hükümeti, referandumun iptali için mahkeme kararına bağlıdır. Federal Hükümeti’nin Parlamento kararını uygulamaya koyma kararına ek olarak, güvenlik, referandum sonucu, Kürdistan Bölgesi’nin tüm imtiyazları bozulmuştur.”

ABD: ŞİDDETE SON VERİN

Heather Nauert
Heather Nauert

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Irak'ın kuzeyinde yer alan Altınköprü kasabasındaki şiddetli çatışmalar dolayısıyla “endişe” duyduklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert yaptığı basın açıklamasında Kerkük'teki durumu yakından takip ettiklerini, tarafların barışı sağlamak için eylemlerini koordine etmeleri gerektiğini ve bütün taraflara şiddet içeren ve kışkırtıcı eylemlerinden vazgeçmeleri için çağrıda bulunduklarını ifade etti.

Nauert açıklamasında, "Herhangi bir yanlış anlaşmayı veya ileri bir çatışmayı engellemek için Irak hükümetini, ‘Bölgesel Kürdistan Yönetimi'yle eş zamanlı olarak hareket eden federal güçleri tartışmalı bölgelerden geri çekmeye ve durumu sakinleştirmeye davet ediyoruz. Başbakan Ibadi'nin federal güçlere daha fazla anlaşmazlığa yol açmaları için değil, Irak Kürtlerine yardım etmeleri için verdiği talimatları destekliyoruz. Fakat federal hükümetin desteği, Irak Kürtlerinin durumunu hiçbir şekilde değiştirmiyor. Bu durum Iraklı enstitülerle beraber masaya yatırılmadıkça, bölgede bulunan Irak Kürtlerinin durumlarında bir değişiklik olmayacak. Taraflar bir çözüme ulaşana kadar, hükümetin tartışmalı bölgelerde güvenliği ve yönetimi düzenlemesini destekliyoruz. Bu maksatla da, Başbakan Ibadi'nin halka açık bir biçimde sunduğu ve aynı şekilde ‘Bölgesel Kürdistan Yönetimi'nin kabul ettiği üzere, Iraklı enstitüler temelini esas alarak bütün tarafların meseleyi karşılıklı konuşarak çözmesi gerekmektedir" dedi.

ABD'nin halen birleşmiş, istikrarlı, demokratik ve federal bir Irak devleti görmek istediğini ve IKBY’yi Irak devletinin bütünleyici bir parçası olarak desteklediğini belirten Nauert, merkezi ve bölgesel görevlilerle bölgedeki gerilimi azaltmak, aşırı çatışmaları önlemek ve iletişimi desteklemek için birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Heather Nauert aynı zamanda Irak'taki IŞİD problemini çözmeye kararlı olduklarını ve Irak hükümetine, Küresel Koalisyon ile olan iletişimlerini güçlendirerek çabalarını ikiye katlaması için çağrıda bulunacaklarını belirtti.

KÜRDİSTAN BÖLGESEL HÜKÜMETİ: ABD'NİN AÇIKLAMASINI DESTEKLİYORUZ

Irak Kürdistan Bölgesel Hükümeti de ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Peşmerge Güçleri ile Iraklı güçler arasında yaşanan çatışmalara ilişkin açıklamasını “desteklediklerini” duyurdu.

Rudaw’da yer alan habere göre; Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi: “Kürdistan Bölgesi olarak ABD tarafından yapılan diyalog çağrısını olumlu karşıladığımızı belirtmek isteriz. Olayların bir an önce son bulması için Iraklı güçler, Peşmerge Güçleri ve koalisyon güçlerinin işbirliği yapmasını talep ediyoruz.”

BM’DEN KERKÜK ÇAĞRISI: SORUNLARI DİYALOGLA ÇÖZÜN

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Farhan Haq, Kerkük’te yaşananlar nedeniyle Erbil ile Bağdat’a çağrıda bulundu.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Farhan Haq, düzenlendiği basın toplantısında bir gazetecinin “Kerkük’te büyük bir kaos yaşanıyor. Raporlara göre 100 binden fazla kişi evinden göç etmek zorunda kaldı. Birkaç gün önce BM yaptığı açıklamada durumdan dolayı üzüntülerini dile getirdi. Ancak tüm yaşananlar karşısında BM Genel Sekreteri neden sessiz kaldı?​” sorusuna Farhan Haq şu yanıtı verdi: “Genel Sekreter bizimle görüştü. Biz de bu konuda görüşümüzü belirttik. Genel Sekreter adına şunu söyleyebilirim; Federal hükümet ve bölgesel hükümete işbirliği yaparak, şiddete son vermelerini öneriyoruz. Anayasa çerçevesinde sorunların diyalogla çözülmesini istiyoruz.”

“Kerkükte yaşanan olayların ardından insani yardımlar arttı mı?​” sorusuna ise Farhan Haq,  “Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) göçmenlerin yaşam şartlarını inceliyor. Ailelerin büyük bir kısmının önümüzdeki günlerde evlerine döneceğini, bazı grupların da geçici barınaklarda kalacağını düşünüyoruz” yanıtını verdi.

ÖN ŞARTSIZ DİYALOĞA HAZIR

Açıklamada ayrıca, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Bağdat ile sorunların en kısa sürede çözülmesi için Irak Anayasası çerçevesinde ön şart olmadan diyaloga hazırdır” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Boğazı'nda sis etkili oluyor

SONRAKİ HABER

E-5'i kitleyen kaza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa