21 Ekim 2017 00:12

Bedahet Tosun: Yeni ve güçlü bir dalga yaratma zamanı

DİB Koordinasyon Kurulu Üyesi Bedahet Tosun, yarın (22 Ekim) yapılacak Demokrasi İçin Birlik Forumu öncesi Evrensel'e konuştu.

Paylaş

Şerif KARATAŞ 
İstanbul 

Demokrasi İçin Birlik (DİB), 22 Ekim’de Demokrasi İçin Birlik Forumu yapacak. DİB Koordinasyon Kurulu Üyesi Bedahet Tosun, forumda uzun uzun durum tespiti yapmak istemediklerine dikkat çekerek, “Somut kararlar alarak çıkmak istiyoruz. Bir demokrasi genel kurulu niteliğinde olacak forumun bu başarıyı yakalayacağına inanıyoruz” dedi. Tosun yeni ve güçlü bir dalga yaratmanın ihtiyacına da işaret etti.
DİB, 22 Ekim’de saat 15.00’te Şişli Kent Kültür Merkezi’nde Demokrasi İçin Birlik Forumu yapacak. Forumla ilgili Sosyal Araştırmalar Vakfı (SAV) Yönetim Kurulu Sekreteri ve DİB Koordinasyon Kurulu Üyesi Bedahet Tosun ile konuştuk. 

Bedahet Tosun
DİB Koordinasyon Kurulu Üyesi Bedahet Tosun

Muhalefete yönelik gözaltı ve tutuklamaların olduğunu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan ettiği OHAL kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle ülkenin yönetildiğini bir dönemde yapılacak forumla ilgili Tosun şunları söyledi: “İktidar sahipleri ülkeyi, OHAL ve KHK’ler aracılığıyla özgürlüklerin tümüyle sınırlandığı, iktidarı desteklemeyen kesimlerin ‘milletin bir parçası’ olarak sayılmadığı, kuralsız, toplumu parçalayıcı, ‘yurttaş’ olmanın getirdiği her türlü hakkın keyfi biçimde askıya alındığı bir korku düzeni ile yönetmeye çalışıyor. Meclis işlevsiz hale getirilerek ‘halk iradesinin’ tümüyle yok sayıldığı bir tek adam rejimi fiili olarak uygulanıyor. Yeni Anayasa değişikliği ve getirilmeye çalışılan uyum yasalarıyla, varolan kuralsız, hukuksuz, toplum karşıtı uygulamaları yasalaştırma, ülkeyi sürekli OHAL ve keyfilik düzenine hapsedecek kendi hukuklarını yaratmayı hedefliyorlar. Toplum yalnızlaştırılmaya ve sindirilmeye çalışılıyor. Toplumsal yaşamı ve bireylerin yurttaşlık haklarını etkileyen bu saldırılara karşı genel bir korku ortamı yaratıldı.”

‘SOMUT KARARLAR ALMAK İSTİYORUZ’ 

Mecliste siyaset olağanın kalmadığını da belirten Tosun, “Saldırıları durduracak etkili bir iktidar alternatifi ortaya koyabilmek için, siyasetin geniş halk kitleleriyle, yurttaş inisiyatifleri ile birlikte yapılması gerekiyor. Mücadeleleri parçalanmış halden kurtaracak yatay, temsile dayanmayan, eşitlerin birbirine eklenmesiyle oluşan, merkezi ve hiyerarşisi olmayan bir ağ kurmak gerekiyor” diye konuştu. Forumda başta DİB olmak üzere tüm siyasal yapılar, kitle örgütleri, halk platform ve meclisleri, bilim insanları ülkede varolan durum, toplumu bekleyen olası tehlikeler, mücadele yöntemleri üzerine kendi içlerinde ya da ortak platformlarda onlarca çalışma, analiz yapıldığını hatırlatan Tosun, “Yeterince söz söylendi. Şimdi ortak düşünce ve duygularımızla yeni, güçlü bir dalga yaratma zamanı. Forumun başarısı, baskı koşullarında ortak, koordineli, halktan gelen yaratıcı yöntemlerle demokratik iktidar alternatifini oluşturacak adımlar için kararlar üretmesi ile ölçülecek” diye konuştu. Forumda uzun uzun durum tespiti yapmak istemediklerine dikkat çeken Tosun, “Hangi adımları atacağız, hangi araçları ve yöntemleri kullanacağız, sürekliliği nasıl sağlayacağız, 23 Ekim’den başlayarak birlikte ne yapacağız, bu somut kararları alarak çıkmak istiyoruz. Bir demokrasi genel kurulu niteliğinde olacak forumun bu başarıyı yakalayacağına inanıyoruz” dedi. 

‘GENİŞ KATILIM OLACAK’ 

Tosun, foruma, siyasi parti ve oluşumları, emek örgütleri, direnişteki işçi ve toplum kesimleri, demokratik kitle örgütleri, meslek örgütleri, halk inisiyatif ve platformları, inanç grupları, kent hareketleri, kadın hareketleri, yerellerde oluşmuş ortak platform temsilcileri, LGBTİ+ bireyler, akademi, kültür sanat, sivil toplum alanından kurum temsilcileri ve bireyler çağrıldığını belirtti. Şu ana kadar gelen dönüşler forumun geniş bir temsiliyete sahip olacağı yönünde olduğunu belirten Tosun, “Forum katılım daveti ulaşabildiğimiz tüm kesimlere gönderildi” dedi. “İktidarın kurmaya çalıştığı toplum düzeninde yaşamak istemeyen kesimler olarak çoğunluktayız. Şu anda ülkenin dört bir yanında direnen, itiraz eden kesimler olarak çok kalabalığız ve güçlüyüz. Çünkü haklıyız” diyen Tosun, halkı 22 Ekim’de saat 15.00’te Şişli Kent Kültür Merkezi’nde yapılacak foruma çağırdı. 

DİB NE ZAMAN KURULDU?

DİB, 100’ü aşkın örgüt, platform, inisiyatif, kurum ve ayrıca demokrasiden yana bireyler ilk olarak, 28 Haziran 2016’da, eski büyükelçi, milletvekili ve AİHM yargıcı Rıza Türmen’in çağrıcısı olduğu toplantıda bir Başlangıç Bildirgesi üzerinde uzlaşarak yola çıktı. 23 Ekim 2016’da bine yakın kişinin katıldığı Demokrasi Kurultayı ile de ilk çalışmalar başladı. 

ÖNCEKİ HABER

Doç. Dr. Vahap Coşkun, IKBY'deki gelişmeleri değerlendirdi

SONRAKİ HABER

İspanya yolsuzluğun üzerini milliyetçilikle örtüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...