21 Ekim 2017 00:05

Doç. Dr. Vahap Coşkun, IKBY'deki gelişmeleri değerlendirdi

Doç. Dr. Vahap Coşkun, IKBY bağımsızlık referandumunu Evrensel’e değerlendirerek; 'AKP’ye oy veren Kürtler ‘Kürdistan’ karşıtlığından rahatsız' dedi.

Paylaş

Serpil BERK 
Diyarbakır 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminde (IKBY) yapılan bağımsızlık referandumu Evrensel’e değerlendiren Doç. Dr. Vahap Coşkun, “AKP’nin ‘Kürdistan’ karşıtı bu siyaseti belki ilk defa içerisinde bir kırılma meydana getirdi. AKP’ye oy veren Kürtlerde bu siyasetten rahatsız” diye konuştu.

IKBY’de yapılan bağımsızlık referandumunun öncesinde ve sonrasında Türkiye’nin takındığı tavrı ve Kerkük’e Irak ordusu ve Haşdi Şabi birlikleri tarafından müdahale edilmesini Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun, değerlendirdi. 

‘KÜRDİSTAN KARŞITI SİYASETİN TÜRKİYE’YE FAYDASI YOK’

Kürdistan referandumu sürecinde Türkiye’nin izlediği politikanın başından itibaren yanlış olduğunu söyleyen Coşkun, “Çünkü Kürdistan bölgesi Türkiye ile hem ekonomik hem de siyasal açıdan iyi ilişkileri olan bir bölgeydi. Türkiye referandum sonrasında oluşacak müzakerelerde  arabulucu bir dil kullanmalıydı. Fakat Türkiye mutlak karşıtlık dili geliştirdi. Son derece milliyetçi bir söylemle Kürdistan’ın karşısına çıktı. Hatta İran ve Irak’tan da çok daha sert bir karşı siyaset izledi. Bu iki açıdan yanlış; ilk olarak Kürdistan bölgesiyle kurulmuş tarihi ilişkileri bozması açısından, ikinci olarak ta Türkiyeli Kürtlerin fikriyatına aykırı düşmesi açısından yanlış bir tutumdu. Aynı şekilde Haşdi Şabi’nin ve Irak ordusunun  Kerkük’te iki bölgeyi alması üzerinden geliştirilen söylemde yanlıştı. İran’ın kazanması Türkiye’nin kazanması anlamına gelmiyordu. Kürdistan’ın kontrol ettiği bir Kerkük hem  ekonomik olarak hem de oradaki Türkmenlerin güvenliği açısından Türkiye için daha iyidir. Kerkük Irak ordusu tarafından alındığında öyle bir hava estirildi ki sanki Kerkük’ü Türkiye almış gibi, buda yanlış ve geleceği gören bir strateji değildi. Bugün Kerkük’te ki durumun değiştiğini görüyoruz. Haşdi Şabi ve Irak Ordusu tartışmalı bölgelerden çekilmek zorunda kaldı. Türkiye’nin izlemiş olduğu siyasetin yanlışlığı bir kere daha ortaya çıktı. Bugün Kürdistan karşıtı bir siyasetin Türkiye’ye herhangi bir faydası yok” dedi. 

‘AKP İÇERİSİNDE BELKİ İLK DEFA BİR KIRILMA OLDU’

Türkiye’de AKP’ye oran veren Kürtlerin içinde olduğu Kürt halkının büyük oranda referandumunu desteklediğini ifade eden Coşkun, “Nitekim AKP’nin Kürdistan karşıtı bu siyaseti belki ilk defa içerisinde bir kırılma meydana getirdi. AKP’ye oy veren Kürtlerde bu siyasetten rahatsız. Bazı milletvekilleri açık ifadelerle bu siyasetin son derece yanlış olduğunu, hem Türkiye’nin menfaatlerine hem de  Kürtlere hizmet etmediğini dile getirdiler. Bu kırılma siyasi bir maliyet üretir mi? Seçmen tercihlerini değiştirir mi? Bugünden bir şey söylemek erken” diye konuştu.

‘DAHA DENGELİ, AKLI SELİM SİYASETE İHTİYAÇ VAR’

Türkiye’nin Kürdistan’la ilişkilerini onarması gerektiğine dikkat çeken Coşkun, “Öncelikle söylem düzeyinden başlanmalı. Sadece Irak’ta ki değil neredeyse bütün Kürtleri tahkir edecek bir söylemden kesinlikle kaçınılmalı. Kürdistan yönetimiyle ilişkilerin bir kanal üzerinden başlatılması gerekiyor. Düşünülen bir takım tedbirler var örneğin; Habur sınır kapısının kapatılması gibi bunlara kesinlikle başvurulmamalı. Bundan sonraki süreçte muhtemelen Irak yönetimiyle Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında bir müzakere süreci başlayacak. Bu müzakere sürecinde Türkiye bugüne kadar izlediği siyasetle elini zayıflatmış durumda, daha dengeli, aklı selim bir siyasete ihtiyaç var. Kürt fobisi üzerinden geliştirilen siyasetlerden tez elden vazgeçilmesi gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ölüm kuyularında çocuk sömürüsü

SONRAKİ HABER

Bedahet Tosun: Yeni ve güçlü bir dalga yaratma zamanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...