20 Ekim 2017 17:46

Almanya'da üçlü koalisyon ön görüşmeleri başladı

Almanya'da seçimlerden bir ay sonra CDU/CSU, Hür Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi arasındaki üçlü koalisyon ön görüşmeleri başladı.

Paylaş

Almanya'da gerçekleşmesine muhtemel gözüyle bakılan "Jamaika koalisyonu" için Hristiyan Birlik partileri, Yeşiller ve Hür Demokratların temsilcileri bugün ilk kez bir araya geldi.

DW türkçe’nin haberine göre, Almanya'da 24 Eylül'de yapılan genel seçimlerden yaklaşık bir ay sonra Hristiyan Demokrat Birlik/Hristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller Partisi arasındaki üçlü koalisyon ön görüşmeleri başladı.

Partiler arasında gerçekleştirilen ikili görüşmelerin ardından dört partinin temsilcileri ilk kez üçlü istişarelerde bulunmak üzere bugün bir araya geldi.

Görüşmelerde toplam 12 gündem konusu masaya yatırılacak. Maliye, bütçe, vergiler ve Avrupa konularını iklim, enerji ve çevre, ardından da göç, iltica ve entegrasyon konuları takip edecek.

YOL PLANINDA ANLAŞILDI

Parti temsilcileri, ön görüşmelerin ilk turunda izleyecekleri görüşme takvimi konusunda anlaşmaya vardı. Dört parti tarafından bugün yapılan açıklamada, gelecek salı akşamı başlamak üzere 5 resmi görüşme gerçekleştirileceği kaydedildi. Buna göre parti temsilcilerinin 24, 26 ve 30 Ekim ve 1 ve 2 Kasım tarihlerinde bir araya gelmesi planlanıyor.

İlk tur ön görüşmelerin ardından istişarelere kasım ayında devam edilmesi bekleniyor. Ön görüşmelerde elde edilecek sonuçlar, partiler tarafından değerlendirmeye tabi tutulacak. Hristiyan Demokratların parti yönetimi, kasım ayında sonuçların değerlendirileceği bir çalışma toplantısı yapmayı planıyor.   Yeşillerise koalisyon görüşmelerine başlanıp başlanmama konusundaki kararı düzenlenecek parti kurultayında delegelerin oyuna sunacak. Koalisyon görüşmelerinin aralık ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

MERKEL: ORTAK POLİTİKA GEREKLİ

Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik partisinin lideri Angela Merkel, bugün Brüksel'de düzenlenen AB zirvesi kapsamında konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Almanya'nın Avrupa politikasının "merkeziliğine" vurgu yapan Merkel, salı günkü görüşmeden itibaren muhtemel koalisyon ortakları Yeşiller ve Hür Demokratların da Avrupa politikasına entegre edileceği ve kararların birlikte alınacağı mesajı verdi.

Daha önce Hür Demokratlar ekonomik birlik ve parasal birlik konusunda kararların koalisyon ortaklarıyla birlikte alınmasının önemine vurgu yapmıştı. Yeşillerse AB'nin göç ve iltica politikası konusunda hassasiyete sahip.

HÜR DEMOKRATLAR TEMKİNLİ

Hür Demokratların lideri Christian Lindner, görüşmelerin hemen öncesinde yaptığı açıklamada, görüşmelerden henüz sonuç beklenmemesi gerektiğine işaret etti. Lindner ancak görüşmelerin "ciddiyet ve saygı çerçevesinde" yürütüldüğünü ifade etti. 

Üç parti arasındaki koalisyona Alman siyasi literatüründe, üç partinin renklerinin birleşimini Jamaika bayrağı simgelediğinden ötürü "Jamaika koalisyonu" adı veriliyor.
Sosyal Demokratların (SPD) lideri Martin Schulz, seçim akşamı henüz ilk seçim sonuçlarının gelmesinin ardından yaptığı açıklamada partisinin muhalefette yer almaya karar verdiğini söylemişti.

Meclise üçüncü büyük parti olarak ilk kez giren sağ popülist Almanya İçin Alternatif'in (AfD) Hristiyan Demokratlarla bir koalisyon içinde yer alması ihtimaliyse bulunmuyor. Angela Merkel, SPD lideri Schulz ile seçim öncesinde karşı karşıya geldiği televizyon düellosunda AfD ve Sol Parti ile koalisyona gitmesinin asla söz konusu olmadığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Adana’da kadınlar müftüye nikah yetkisine tepki gösterdi 

SONRAKİ HABER

Sultanahmette çocuğun bacağına yorgun mermi isabet etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...