20 Ekim 2017 15:27

Muhalefet baskısı ÇED raporu ile ilgili oylamayı erteletti

Maden sahaları için ÇED raporlarının yazılması ve gerekli izinlerin alınmasını üç ay ile sınırlayan madde muhalefetin baskısıyla ertelendi.

Paylaş

Maden sahaları için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarının yazılması ve gerekli izinlerin alınmasını üç ay ile sınırlayan madde, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda muhalefetin sert tepkisi ile karşılaştı. Üç saatin üzerinde müzakere edilen maddeye ilişkin mutabakatın sağlanmaması üzerine maddenin oylaması sonraya bırakıldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu AKP Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Komisyonda Bazı Vergi Kanunları İle Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülüyor.

‘AHLAKSIZ TEKLİF’

Torba tasarının 54. maddesi ile maden sahaları için oluşturulacak ÇED raporları kapsamında yapılması gereken işlemlerin üç ay süre ile tamamlanması öngörülüyor. Söz konusu maddeye göre kamu kurum ve kuruluşlarında işlemlerin üç ay içinde tamamlanmaması halinde ÇED raporu ve izin başvuruları olumlu sayılacak. Maddenin okunmasının ardından muhalefet milletvekilleri, Maliye Bakanı Naci Ağbal’a sert tepki gösterdi. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, maddeyi “ahlaksız teklif” olarak tanımlarken AK Parti sıralarından Paylan’a tepki geldi. Gelen tepkiler üzerine sözlerini düzelten HDP’li Paylan, “Bu art niyetli bir teklif” dedi.

‘MADDE SÜRECİ HIZLANDIRACAK’

54. maddeye ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Ağbal ve bürokratlar, kurum ve kuruluşlar arasında yaşanan iletişim problemlerinin ÇED sürecini uzattığını ve işlemlerin aksadığını belirterek maddenin iş ve işlemleri hızlandıracağını ifade etti.

‘MHP’Lİ KALAYCI: BUNA MUHALEFET EDİYORUZ’

54. madde üzerindeki görüşmeler yaklaşık üç saat sürerken TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun MHP’li üyesi Mustafa Kalaycı da ÇED raporu için görüş verecek birimlerin kasti olarak süreci uzatıp uzatmadığını sorgulayarak, “Bu kabul edilecek bir şey değil. Suiistimal varsa onlarla ilgili tutum alın. Biz de buna muhalefet ediyoruz. Bu kabul edilemeyecek bir madde” dedi.

‘BİR HUKUK SİSTEMİ İÇİN OLMAMASI GEREKEN BİR MADDE’

Muhalefet milletvekillerinin itirazlarına ve sorularına cevap veren Bakan Ağbal, “Hepimizin topyekun devlet işlerini yaparken yatırımcıya dair mesele olduğunda son derece yatırımcı düşmanı tavır ile meseleleri sürüklememeliyiz. Böyle bir maddenin gelmesi normalde bir hukuk sistemi için olmaması gereken bir madde. Biz çözüm makamıyız çözüm üretmek zorundayız. Siz muhalefetsiniz eleştireceksiniz. Ama bir bu maden ruhsatlarını bekletemeyiz ki” diye konuştu.

‘GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANAN VARSA EN AĞIR ŞEKİLDE CEZASINI VERELİM’

Maddeye yönelik eleştirilerini sürdüren MHP’li Kalaycı, “Bu madde yanlış. Hükümetten böyle madde gelmesi, ‘Ben bürokratıma söz geçiremiyorum’ diye hükümet tasarı verir mi, bu ona benziyor. İşini savsaklayan görevini kötüye kullanan varsa en ağır şekilde cezasını verelim” şeklinde konuştu.

‘3 AYDA CEVAP VERMESİ MÜMKÜN DEĞİL’

Şırnak’taki maden kazasını anımsatarak sözlerine başlayan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, “Bugün gözaltına alınan maden sahiplerini serbest bırakıtılar. 7 insan ne olacak bunun hesabını kim verecek? Burada öyle işler var ki 3 ayda cevap vermesi mümkün değil. Buradaki analizler, yapılacak çalışmalar var ki bir senede, iki senede bitmiyor. Sizin buraya 3 ay koymanızla hallolmuyor. İnsan öldü, geri dönecekler ve o bürokrat hesap verecek var mı böyle bir şey?” değerlendirmesinde bulundu.

‘NE HİKMETSE 15 YILDIR ÇÖZÜM ÜRETEMİYOR’

Madde üzerine tekrar söz alan HDP’li Paylan şöyle konuştu:

“Velev ki ilgili Bakanlık yazı yazdı, 'Olumsuz görüşümüz' dedi. Siz de o arada ÇED raporunu vermiş oldunuz, üretime başladı. Hangisi geçersiz olacak? Bunun hukuki sonuçları ne olabilir düşünüyor musunuz bu cevapları? AKP 2006’da şöyle bir yasa çıkardı petrol jeotermal ve maden arama ÇED’in dışındadır diye bir kanun çıkardı, daha sonra AYM’ye gidildi ve yasayı iptal etti 2006’da. Düşünebiliyor musunuz AKP 15 yıldır iktidarda ve 15 yıldır sorunlar yaşıyor ama ne hikmetse 15 yıldır çözüm üretemiyor arkasından dolaşmaya çalışıyor. Şimdi diyor ki biz bu işi beceremedik bürokrasiyi işler hale getiremedik. Siz bunu geçirirseniz bunlara sümen altı edilecek bir formül bulunacak ve 3 ay sonra meskun mahallelerin yakınında madenler açılacak.”

‘4.5 AY GİBİ BİR SÜRE MANTIKLIDIR’

Muhalefet milletvekillerinden gelen eleştiriler üzerine yasada öngörülen üç aylık sürenin kısa olduğunu söyleyen AK Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan, “Bazen mülkiyetten kaynaklanan hatalar olabilir, bu sürenin 4.5 ay gibi bir süreye çıkarılmasını ifade edebiliriz. Bu sorun birçok uygulamada bürokrasi işleminde var, bunu bir genel çerçeve içerisinde ele almak lazım. 4.5 ay gibi bir süre mantıklıdır” dedi.

‘MADDE SONRA OYLANACAK’

CHP, MHP ve HDP milletvekilleri tarafından gelen yoğun eleştiriler üzerine 54. Madde hakkında bir önerge verildi. Verilen önergenin de muhalefet milletvekillerini ikna etmemesi üzerine birleşime ara verildi. Aranın ardından oturumu açan Komisyon Başkanı Bilgiç, ÇED raporunun yazım süresini üç ay ile sınırlayacak maddenin oylamasının sonraya bırakıldığını açıkladı. (ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

Işın’ın heykelleri F Sanat Galeri’de

SONRAKİ HABER

Bitlis'in Mutki İlçesi'nde sokağa çıkma yasağı kaldırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...