20 Ekim 2017 15:02

‘Tutuklu gazeteciler hakkındaki karar sürecini hızlandırın’

AİHM'nin Türk hükümetine Deniz Yücel’le ilgili olarak savunma hazırlaması için tanıdığı süre 24 Ekim Salı günü sona eriyor.

Paylaş

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türk hükümetine Deniz Yücel’le ilgili olarak savunma hazırlaması için tanıdığı süre 24 Ekim Salı günü sona eriyor.

Tutuklu Die Welt Gazetesinin Türkiye Muhabiri Deniz Yücel’in avukatları, konuyla ilgili gelişme beklentisi içinde. Alman Haber Ajansı’na (dpa) konuşan avukatlardan Veysel Ok, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptıkları başvuruyla ilgili ilerleme kaydedileceğini umduklarını söyledi. 

AİHM’ye hızlı bir şekilde karar vermesi çağrısında bulunan Ok, mahkemenin tutuklu gazeteciler hakkındaki karar sürecini hızlandırması gerektiğini söyledi. 

SÜRE SALI 24 EKİM’DE DOLUYOR

AİHM’nin Türkiye hükümetine Deniz Yücel’le ilgili olarak savunma hazırlaması için tanıdığı süre 24 Ekim Salı günü sona eriyor. Ancak tanınan sürenin uzatılması da mümkün.

Yani Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yaklaşık sekiz aydır tutuklu bulunan Yücel’in başvurusunu derğerlendirmiş değil. 

Mahkeme temel hakların ihlal edildiği yönünde karar aldığı takdirde; Türkiye, Avrupa Konseyi üyesi olarak, Yücel’in tutukluluk durumuna son vermekle yükümlü.

İDDİANAME HÂLÂ HAZIR DEĞİL

Türkiye’de savcılığın Deniz Yücel ile ilgili olarak hâlâ bir iddianame hazırlamamış olmasını eleştiren avukat Ok, “Bir iddianame olsa, en azından Deniz’e yönelik suçlamaların ne olduğunu, neye dayandırıldığını ve ne gibi delillerin olduğunu bilirdik” dedi. Dosyada gizlilik kararı olduğunu belirten Ok, “Bu nedenle Deniz hakkında ne gibi bir soruşturma yürütüldüğünü de bilmiyoruz” şeklinde konuştu. Türkiye, AİHM’in ihlal belirlediği ülkeler arasında en ön sıralarda yer alıyor. Ayrıca mahkemenin kararlarının uygulanmasında da Türkiye en geriden gelen ülkelerden. Türkiye aleyhine bugüne kadar 2 bin 800’e yakın ihlal kararı alındı. 2016 yılı verilerine göre, bu kararların yarıya yakını henüz uygulanmış değil. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da silahlı çatışma: 1 ölü, 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Işın’ın heykelleri F Sanat Galeri’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...