20 Ekim 2017 09:40

7 kişinin öldüğü göçüğe dair gözaltına alınanlar serbest!

Şırnak’ta 7 kişinin ölümüne neden olan maden göçüğü ile ilgili gözaltına alınan ve aralarında firma sahibinin de bulunduğu 3 kişi serbest bırakıldı.

Paylaş

Şırnak’ta ruhsatsız olmasına rağmen DEDAŞ'ın enerji verdiği maden ocağında medyana gelen göçükte maden işçileri Mehmet İzer, Sevkan Üstün, Yılmaz Mağrur, Mesut Mağrur, Vedat Özden ve Ramazan Uğur ve Abdullah Kayar yaşamını yitirmiş, Uğur Kabak ise ağır yaralanmıştı.

İş cinayeti ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 17 Ekim tarihinde gözaltına alınan firma sahibi ve 2 çalışanı serbest bırakıldı.

“Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak" gerekçesiyle ile gözaltına alınan sahibi F.Y, ve çalışanları B.A. ve M.E.M. emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılık tarafından aynı gerekçe ile mahkemeye sevk edilen 3 kişi, haklarında yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol tedbiri konularak serbest bırakıldı. 

Sulh Ceza Hakimliği; dosya kapsamı ve mevcut delil durumu itibarıyla şüphelilerin üzerine atılı 'Taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma' suçunu işledikleri yönünde somut delillere dayalı kuvvetli şüphenin bulunduğu kanaatine vardı. Hakimlik; suçun vasıf ve mahiyetini, şüphelilerin üzerine atılı 'Taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma' suçu için yasada öngörülen cezanın alt ve üst sınırı, dosya kapsamı ve mevcut delil durumu ile birilkte değerlendirerek, istenilen tedbirin orantılı olduğuna kanaat getirdi. 3 şüphelinin yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol şartı ile serbest bırakılmasına karar verildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı iş cinayeti sonrası kömür ocağının ruhsatsız olduğunu açıklamıştı. Bakanlığın açıklaması sonrası "Resmiyette belki bir ruhsat yoktur, ama fiili olarak buradaki mülki amir, devlet ve hükümet, burada kömür üretildiğini ve çıkarıldığını çok iyi biliyor. Ocak ruhsatsız ise neden yetkililer göz yumdu?​” soruları gündeme gelmişti. 

KESK ve TMMOB ise yaptıkları açıklamalarda, 3 yıl önce yaptıkları incelemeleri hatırlattarak “İş Sağlığı ve İş Güvenliği önlemlerine ve Maden Mevzuatına uyulmadığından üretime kapatılmıştır” tabelası asılmasına rağmen herkesin gözü önünde kömür çıkarılmaya devam edildiğine dikkat çekmişti. 

İş cinatinde hayatını kaybeden 7 işçiden Abdullah Kayar’ın dayısı Hacı İnan ise bölgede olan madenlerde işçilerin ölümle burun buruna çalıştığına dikkat çekerek, madenlerde işçi sağlığı ve güvenliği önlemenin olmadığını vurgulamış ve patronların işçinin canına değil, kazanacakları paraya önem verildiğini dile getirmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

3 aylık medya gözlem raporu: İktidar hapse atmadan duramıyor

SONRAKİ HABER

'70 yaşındaki Müezzin Yusuf Süne neden gözaltına alındı?'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa