20 Ekim 2017 07:16

Berlin'de Türkçe dersi askıya alındı

Almanya ile Türkiye arasındaki gerginlik Türkçe derslerine de yansıdı. Berlin'de 17 okulda verilen Türkçe dersi askıya alındı.

Paylaş

Almanya'nın başkenti Berlin’de bazı ilçe belediyelerinin, Türkçe dersler için okul binalarının kullanımı nedeniyle kira talep etmesi, Türk ve Alman makamları arasında bir krize daha neden oldu. Berlin’in Mitte ilçesinin Türk tarafından kira talep etmesinin ardından, Friedrichshain-Kreuzberg ilçe belediyesi de dersliklerin ücretsiz kullanımına gelecek yıl son verileceğini duyurdu.

Alman yetkililer resmi açıklamalarında, kira talebini belediyelerin yaşadığı mali zorluklara bağlasa da kulislerde “Ankara’nın öğretmenler üzerinden Almanya’daki Türkiye toplumuna nüfuz etmeye çalıştığı” konuşulduğu ve kararın bununla ılişkili olduğu bildirildi. Almanya ile Türkiye arasındaki gerilimin armasının da son gelişmelere kaynaklık ettiği belirtiliyor.

DW Türkçe'de yer alan habere göre Berlin’deki 17 okulda 571 öğrenciye Türkçe dersi verilememesi üzerine, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Berlin eyaleti Başbakanı Michael Müller’e bir mektup göndererek Berlin’deki 140 okulda ücretsiz konsolosluk dersi verilmeye devam edilebilmesi için destek istedi.

Alman basınına çıkan haberlerde, Berlin Eğitim Senatörlüğü’nün Türk tarafına, Türkçe derslerinde yer alan dini ve siyasi içeriklerin çıkartılması talebini ilettiği kaydedilmişti.

Berlin, Bavyera, Baden-Württemberg’in de aralarında yer aldığı pek çok eyalette Türkiye tarafından gönderilen yaklaşık 500 öğretmenin verdiği Türkçe dersine, yaklaşık 40 bin Türkiye kökenli öğrencinin katıldığı belirtiliyor. Konsoloslukların sağladığı Türkçe öğretmen desteğinin zeminini Kültür Bakanları Konferansı’nın 1971 yılında aldığı ilke kararı ile göçmen işçilerin çocuklarının ana dillerini öğrenebilmesine ilişkin Avrupa Konseyi sözleşmesi oluşturuyor. Almanya’da eyaletlerin sorumluluğunda bulunan eğitim konusunda 16 eyalette farklı uygulamalar var.

Almanya ile Türkiye arasında son dönemde birçok konuda siyasi gerginlikler yaşanıyor. Son iki yıl içinde İncirlik'ten, Alman meclisinde kabul edilen Ermeni soykırımı kararı ve Türk bakanların Almanya'daki mitinglerinin iptaline kadar birçok konuda tansiyon yükselmişti. Türkiye'de aralarında gazeteci Deniz Yücel, Meşale Tolu ve insan hakları savunucusu ve bilişim uzmanı Peter Steudtner'in tutuklanmasının ardından Almanya hükümeti Türkiye politikasını sertleştireceğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Birliği, Türkiye’ye yönelik mali yardımları kısıtladı

SONRAKİ HABER

İş arayan kadın ilana başvurdu, mesajla taciz edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...