20 Ekim 2017 06:49

Peşmerge ile Haşdi Şabi arasında çatışma

Kerkük ile Erbil arasında yer alan Pırde’de peşmerge ile Haşdi Şabi arasında çatışma çıktı.

Paylaş

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki bağımsızlık referandumunun ardından, Irak güçlerinin İran destekli Haşdi Şabi ile başlattığı operasyonlar sürüyor. Kerkük yakınlarındaki Pırde’de Peşmerge ile Haşdi Şabi arasında çatışma çıktı.

Rûdaw'ın haberine göre; Pırde’de peşmerge ile Heşdi Şabi arasındaki çatışmada ağır silahlar kullanıldı. Pırde, Kerkük ile Erbil arasında yer alıyor. Haberde Haşdi Şabi’nin Pırde’yi ele geçirmek amacıyla gece saatlerinden beri hareketlilik içinde olduğu ifade edildi. 2 saatin ardından çatışmanın sona erdiği belirtildi.

PEŞMERGE GÜÇLERİ KOMUTANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Kerkük çatışma (DHA)

Peşmerge Güçleri Genel Komutanlığı, “Heşdi Şabi milislerinin, Irak ordusuna verilen ABD yapımı silahlar ve İran topçu desteğiyle Peşmerge Güçleri’ne Pırde’de saldırdığını” bildirdi.
 
Genel Komutanlık’tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
“20 Ekim günü sabah saat 08.00’de Heşdi Şabi milisleri, Irak ordusuna verilen ABD yapımı silahlar ve İran’ın topçu desteğiyle Pırde’de, Peşmerge Güçleri’ne yönelik geniş çaplı bir  saldırıda bulundu. Şimdiye kadar saldırılar püskürtülmüş, 10’dan fazla Hummer ve Abrams tank imha edilmiştir.
 Görünen o ki bu saldırıyla, Irak hükümetinin Kerkük İl sınırlarının sonuna kadar gelmesi amaçlanıyor.”

KERKÜK-ERBİL YOLUNDA ALTINKÖPRÜ ELE GEÇİRİLDİ İDDİASI

DHA’nın haberine göre ise Haşdi Şabi ile peşmerge arasında, Pirde bölgesinde çıkan çatışmadan sonra Irak ordusunun, Kerkük- Erbil yolunda bulunan Altınköprü kasabasının denetimini ele geçirdiği öne sürüldü.

Habere göre, Irak ordusu ve Haşdi Şabi ile peşmerge arasında, bugün sabah saatlerinde, Erbil'e 50 kilometre uzaklıkta bulunan Pirde bölgesinde çatışma çıktı. Şiddetli çatışmadan sonra aynı bölgede bulunan Kerkük'ün Altınköprü İlçesi'nin denetiminin Irak ordusuna geçtiği bildirildi.

Kerkük-Erbil kara yolunda Irak ordusuyla peşmerge güçlerinin bekleyişi devam ederken, zaman zaman çatışmaların yaşandığı da öğrenildi. Çatışmada, Irak ordusuyla Haşdi Şabi'nin havan ve top atışları yaptığı, peşmergenin de buna karşılık katyuşa füzeleri kullandığı görüldü. 

Kerkük

Yine DHA’nın haberine göre, Kerkük'de Irak Ordusu ve Haşdi Şabi birlikleri Kürdistan Bölgesel Yönetimi, KDP güvenlik merkezi binasına girdiği ve binada kontrolü sağladığı öne sürüldü. 

TALABANİ: KERKÜK HAŞDİ ŞABİ TARAFINDAN İŞGAL EDİLDİ

Kerkük İl Meclisi Başkanı Rebwar Talabani

Kerkük İl Meclisi Başkanı Rebwar Talabani, “Kerkük Haşdi Şabi tarafından işgal edildi” dedi.
 
Irak ve Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük’e saldırısına ilişkin bugün basına konuşan Rebwar Talabani, “Kerkük’te Kürtlere, Araplara ve Türkmenlere zulüm yapılıyor” diye konuştu.
 
Haşdi Şabi’ye bağlı Esayib Ehli Hak milisleri, Kerkük’te Rebwar Talabani’nin de evinin içinde bulunduğu çok sayıda menkule el koydu.
 
Rebwar Talabani, Haşdi Şabi’nin korkusundan İl Meclisi Kardeşlik Listesi üyelerinin çoğunun kenti terkettiğini söyledi.

HAŞDİ ŞABİ SÖZCÜSÜ NURİ: ABADİ, KERKÜK İL SINIRLARINI GEÇİLMEMESİ TALİMATI VERİLDİ

Haşdi Şabi Sözcüsü Kerim Nuri, Kerkük il sınırlarının geçilmeyeceğini belirterek, "Başbakan ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı Haydar İbadi, Kerkük il sınırlarını geçmememiz talimatı verdi" dedi.

Irak ordusunun Haşdi Şabi'yle tartışmalı bölgelere yönelik gerçekleştirdiği operasyon kapsamında, Kerkük-Erbil arasında Iraklı güçlerle peşmerge arasında çatışma çıkarken, Haşdi Şabi Sözcüsü Nuri, bir açıklama yaptı. Kerkük-Erbil arasında bulunan Pirde bölgesinde, bugün sabah saatlerinde başlayan ve ağır silahların kullanıldığı çatışmayla ilgili konuşan Nuri, Irak Başbakanı Haydar El Abadi tarafından Kerkük sınırını geçmeme talimatı aldıklarını söyledi. Haşdi Şabi Sözcüsü Nuri, "Saldırıyla hedef, Kerkük il sınırlarını almaktı. Kesinlikle Kerkük il sınırları geçilmeyecek. Başbakan ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı Haydar Abadi, Kerkük il sınırlarını geçmememiz talimatı verdi" diye konuştu. 

PEŞMERGE KOMUTANI HAYATINI KAYBETTİ

Kerkük'teki çatışmalarda peşmerge komutanı Gazi Dolemary'ın yaşamını yitirdiği belirtildi.

DHA'nın haberine göre Irak Ordusunun Haşdi Şabi güçleri ile birlikte başlattığı operasyon kapsamında bugün Altınköprü ilçesinde peşmerge ile çıkan ve ağır silahların kullanıldığı çatışmada peşmerge yarbayı Gazi Dolemary'ın yaşamını yitirdiği belirtildi. Dolemary'in, Erbil'in eski Asayiş müdürü olduğu ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin oğlu Mensur Barzani'ye bağlı Peşmerge 1'inci Özel Kuvvet Komutanlığında görevli olduğu belirtildi.

KÜRDİSTAN BÖLGESİ GÜVENLİK KONSEYİ: ÇEKİLİN

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi de yayımladığı yazılı açıklamada Bağdat Yönetimine ‘Çekilin’ çağrısı yaptı. Pırde bölgesinde çıkan çatışmanın ertesi günü (21 Ekim 2017) yayımlanan açıklamada, “Irak askerleri ve Heşdi Şabi güçleri, İran’ın desteği ve ABD’nin silahlarıyla Kerkük-Erbil karayolundaki Pırde’de Peşmerge Güçleri’ne saldırdı. Söz konusu saldırının amacı Erbil’in güneyindeki Kuştepe’ye girmekti. Ancak peşmerge saldırıyı geri püskürttü.
 
IŞİD’le savaşta Irak’a verilen silahlar şu anda Heşdi Şabi güçleri tarafından Kürdistan halkına karşı kullanıyor. Heşdi Şabi güçleri’nin 16 Ekim’de yaptığı saldırılarla en az 100 binden fazla kişi Erbil ve Süleymaniye’ye göç etmek zorunda kaldı. Heşdi Şabi, Kerkük, Tuzhurmatu ve Hanekin’de Kürt ve Türkmenlere ait yüzlerce eve el koyarak yağmaladı. Hanekin’de Kürtlere ait bölgelerde Heşdi Şabi mensuplarının bulunmasına karşı çıkan sivillere ateş açıldı. Bazı siviller öldü, birçoğu da yaralandı.

Elimizdeki bilgilere göre, İran’nın desteğiyle peşmergeye karşı kullanılan bu güçler, Esaybi Ehli Haq, Bedir Tugayları, Ketaibi Hizbullah, Abbas Tümeni, Ali Ekber Tugayı, Serayi Horan ve İmam Ali güçleridir.
 
Uluslararası topluluklar, Irak ve komşu ülkeler Kürdistan’a yapılan bu saldırılar karşısında sessiz. Halkın korunması için kurulan ordu bugün Kürdista halkına karşı kullanılıyor. Irak’ın saldırıları bu ülkeyle birlikte yaşama konusundaki korkuyu ortaya koymuştur.

Uluslararası toplulukların Irak’ın saldırılarına karşı tavır alması gerekiyor. Irak yönetimi de, Kürdistan halkına karşı uyguladığı şiddete son vererek, işgal ettikleri bölgelerden geri çıkmalıdır.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Afyon'da yolcu otobüsü TIR'a çarptı: 1 ölü, 23 yaralı

SONRAKİ HABER

Avrupa Birliği, Türkiye’ye yönelik mali yardımları kısıtladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...