31 Temmuz 2012 09:48

Çin’de halk fabrika atıklarını durdurdu

Çin’in doğusunda bulunan Qidong’ta yapılmak istenen bir kâğıt fabrikası ve onunla bağlantılı atık su taşıma sistemine karşı çıkan halk, projenin durdurulmasını sağladı. Binlerce kişi şehirdeki devlet binalarını basıp, arabaları ters çevirdi ve polisleri dövdü. Bu gösteri son zamanlarda Çin’de çevre

Çin’de halk fabrika atıklarını durdurdu
Paylaş

Şangay’ın bir saat kuzeyinde bulunan sahil şehri olan Qidong’ta yapılacak fabrika ve atık su borusu sisteminin denizin kirleteceğini söyleyen binlerce kişi sokağa çıktı. Çoğunlukla sosyal medya üzerinden örgütlenen gençlerden oluşan protestocular hızla kitleselleşerek birkaç bine ulaştı.

Protestocular şehirde hükümet binasını bastı ve resmi evrakları binadan aşağı attı. Arabaları ters çeviren ve polis arabalarına saldıran göstericiler aynı zamanda kamu görevlilerini kağıt fabrikasını yapacak olan Japon firmadan rüşvet almakla suçluyor. Bu nedenle göstericiler şehirdeki en yetkili devlet görevlisi olan parti sekreteri Sun Jianhua’yı durdurup ne kadar pahalı olduğunu görmek için zorla gömleğini çıkarttı. Pahalı bir İtalyan gömleği giyen Jianhua, zorla kirlilik karşıtı sloganların yazdığı bir tişört giydirmeye çalışan eylemcilerin elinden polis yardımıyla kurtulabildi.

RÜŞVETİN BELGESİ

Eylemciler devlet binalarında buldukları lüks gezileri gösteren faturalarla lüks şarapları rüşvetin bir göstergesi olarak kabul ediyor. Her ne kadar hükümet tesisin yapımının durdurulduğunu açıklasa da bu eylemciler için yeterli değil. Eylem sırasında röportaj yapılan eylemcilerden biri “Fabrikanın atığını nehre vereceklerdi ve bu da denizin kirlenmesi demek. Bunun bizim yaşam alanımıza etkisi olacaktır.
Sadece elde edecekleri milyonlarca dolarlık kara odaklanamayız, geleceğimizi de düşünmemiz gerek. Zaten bu kârın büyük kısmı da yine devlet görevlilerinin eline geçecek. Hükümet tesisin yapımının durdurulacağını söylüyor ama ben tatmin olmadım, hiçbirimiz olmadık” diye konuştu. Kâğıt fabrikasının yapılması durumunda her gün 150 bin ton atık denize boşaltılacaktı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan’da bankacılar greve çıktı

SONRAKİ HABER

Hükümet öldürdüğünde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...