Fındık üreticileri: Tefeciler fındığı 3 liraya düşürdü

Trabzonlu fındık üreticileri, tefecilerin fındık fiyatlarını 3 liraya düşürdüğünü söyleyerek duruma tepki gösterdi.

19 Ekim 2017 15:56
Paylaş

Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak, fındık fiyatının serbest piyasada tefeciler yüzünden 3 liraya gerilediğini belirtti ve “Üreticiye emeğinin karşılığını verin” çağrısında bulundu.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde Ortahisar Ziraat Odası, Trabzon Muhtarlar Federasyonu, Trabzon Ortahisar Muhtarlar Derneği, Türkiye Emekliler Derneği Trabzon Şubesi, KESK Trabzon Şubeler Platformu üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak, fındıkta yaşanan fiyat oyunlarının üreticinin emeğinin nasıl sömürüldüğünü ortaya koyduğunu söyledi.

Fındıkta yaşanan soygun ve sömürünün gün yüzüne çıktığını ifade eden Albayrak, “Avrupalının yenmeyen fındığı niçin bizlerden 4-5 kat daha pahalı? Ülkemizde fındık fiyatını tefeciler 3 liraya kadar düşürdü. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) randıman düşük diye, üreticiyi geri çeviriyor. TMO’nun 18 ilçemizde sadece 3 alım yeri var ve yetersiz. 80 yıllık yalan ortaya çıktı. Siyasetçiler meydanlarda fındık borsasını ‘Hamburg’tan Türkiye’ye alacağız’ diyor. Fındığı olmayan bir ülkede borsa olur mu? Avrupa’da büyük bir kuruyemiş firmasının fındık borsası gibi lanse edildiği ortaya çıktı” dedi.

FINDIKTA TEKEL VAR

Rekabet Kurulu’nun ‘Fındıkta tekel yok’ açıklamasına da tepki gösteren Albayrak, şöyle dedi:
“Dünyada sağır sultanlar duydu, öğrendi, fındıkta tekel olduğunu. Son söz, dünya lideri fındığımızın değerini yabancılar biliyor, bizler bilemiyorsak vay halimize. Yetkililere çağrımız fındık üreticilerinin emeğinin karşılığını verin, seslerini duyun, sorunlarını çözün, üretici hakkını alsın, ülkemiz kazansın.” (DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Adana'da taciz zanlısının tutuklanma talebi reddedildi

SONRAKİ HABER

Turgutlu halkı Çaldağı'nı korumakta kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...