31 Temmuz 2012 09:44

Yunanistan’da bankacılar greve çıktı

Yunanistan’da tarımla ilgili kamu bankası ATEBank’ın çalışanları özelleştirilme planlarını protesto amacıyla 24 saatlik greve çıktı. Grevlerin seri halinde tekrarlanması bekleniyor.Yunan posta kuruluşu Hellenic Post’un çalışanları da greve destek için Merkez Bankası binası önünde toplandı.Yunanistan h&uum

Yunanistan’da bankacılar greve çıktı
Paylaş

Yunan posta kuruluşu Hellenic Post’un çalışanları da greve destek için Merkez Bankası binası önünde toplandı.

Yunanistan hükümeti cuma günü yaptığı açıklamada ATEBank’ın karşılıksız olarak Piraeus Bank’a devredileceği ve zayıf olan yatırımların devlet denetiminde kalacağını bildirmişti. Banka Çalışanları Sendikası Başkanı Kostis Amoutzias, bu girişimle, yükün Yunan halkının sırtına yıkıldığını belirtti.
Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, ülkesi için ayrılan kurtarma paketinin son dilimi olan 31,5 milyar avro için Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF denetçileriyle cuma günü bir araya gelmiş, denetçiler başbakandan maliyeti düşürücü yeni reformlar talep etmişti.

Yunan hükümeti iki yıl süreli 11,7 milyar avroluk bir tasarruf planı hazırlıyor. Bunun için de emekli aylıklarında, sosyal yardımlarda ve sağlık alanındaki harcamalarda daha ileri kesintiler yapılması öngörülüyor.

Cuma günü Avrupa Komisyonu, sorunlar yaşayan Alpha Bank, EFG Eurobank, Piraeus Bank ve National Bank of Greece’e 18 milyar avro tutarında devlet desteği verilmesini ‘geçici olarak’ onaylamıştı.
Yunanistan’da koalisyon hükümetinin uluslararası kreditörlerin şart koştuğu tasarruf önlemlerini uygulamak için 2 yıllık süre istediği belirtiliyor.

Koalisyon partileri, Avrupa Birliği ve IMF’nin 2013 ve 2014 yılı için istediği 12 milyar avroluk kesinti üzerinde daha önce anlaşmaya varmışlardı.

Maliye Bakanı Yannis Stournaras da daha önceki anlaşmaların yeniden gözden geçirilebileceğini söyledi: “Bizim aldığımız karar söz konusu anlaşmaların yeniden gözden geçirilmesi ihtimalini ortadan kaldırmıyor. Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nde kalmasına da engel teşkil etmiyor.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Batman saldırganı 24 kez cinayetle yargılanıyor

SONRAKİ HABER

Çin’de halk fabrika atıklarını durdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...