19 Ekim 2017 12:48

'Müftü nikahı' yasasına EMEP'ten tepki: Yasa geri çekilmeli

Müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasanın onaylanmasına EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan tepki gösterdi: Gündem dahi olmaktan çıkarılmalıdır.

Paylaş

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan yaptığı yazılı açıklamayla müftülere nikah kıyma yetkisini veren yasanın “Tek adam/tek parti” rejiminin “ben yaptım oldu” anlayışının bir parçası olduğunu söyledi. Uygulamanın hayata geçmesi durumunda tüm toplumu etkileyecek sonuçlar doğuracağını belirten Gürkan, yasanın öncelikle kadınların en temel yaşamsal haklarını hedefe koyan ve geriye götüren bir saldırı girişimi olduğunu söyledi.

“Bu yasayla iktidarın hedefinin; eğitim, sağlık, sosyal hizmet alanlarındaki uygulamalarıyla ağır sonuçlara yol açan toplumu muhafazakarlaştırma, tek din-mezhep anlayışını tüm topluma egemen kılma hamlelerini daha ileriye götürmek olduğu açıktır” diye devam eden Gürkan yasayla “çoklu hukukun” önünün açıldığının da altını çizdi:  “Çocukların daha 3 yaşında sıbyan okuluna gönderilmesinin önünü açan, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokollerle Ensar Vakfı gibi kurumlara çocukları emanet eden, eğitimin içeriğini bilimsellikten arındırıp gericiliğe teslim eden, Diyanet ile yapılan protokollerle ‘aile danışmanlığı’ adı altında kadın ve erkeklere eşitsiz ve şiddet dolu bir ilişkiyi dayatan ve toplumu bu anlayışla kuşatan hükümet, son yasayla da toplumsal hayatın ve hukuk alanının ‘çoklu hukukla’ parça parça edilmesinin önünü açmaktadır.”  

“Tek adam ne derse ona ‘el kaldır’ yapan, bir tek komisyonunda bile  çalışma konusunun muhatabı olan tek bir kesimin dahi sözünün dinlenmediği, toplumsal taleplerin ve rahatsızlıkların gözetilmediği bu meclisin çıkardığı yasanın meşruiyeti yoktur” diyen Gürkan kadınlara ve çocuklara yönelik suçları katmerlendirecek bu hamleyi kabul etmediklerini ifade ederek “Yasa, bütünüyle geri çekilmeli, müftülere nikah yetkisinin devri gündemi bir yasa gündemi olmaktan çıkarılmalıdır.” dedi.

CHP AYM’YE GİDİYOR

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, müftülere nikah yetkisi veren düzenlemeyi AYM’ye götüreceklerini söyledi. Mecliste düzenlediği basın toplantısında konuşan Özel, “Elbetteki bu kadar açık anayasaya aykırı bir hükmün AYM tarafından oy birliği ile iptal edileceğini düşünüyoruz.” ifadesini kullandı.


MÜFTÜLERE NİKAH YETKİSİNE ESKİŞEHİRLİ KADINLARDAN TEPKİ

Eskişehir'de KESK'li kadınlar müftülere nikah yetkisi verilmesini protesto etti

Kadın örgütleri ve muhalefet partilerin tüm tepkilere rağmen Meclis Genel Kurulu’na getirilen müftülere nikah kıyma yetkisi maddesinin onaylanmasının ardından tepkiler devam ediyor. Eskişehir’de tepkilerin adreslerinden biri de Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) oldu. Eğitim Sen Eskişehir Şubesi’nde bir araya gelen KESK’li Kadınlar, basın açıklaması yaparak “AKP çok eşliliğinin önünü açmak, kadınları boşanma ve miras hukukunun dışına itmek, kız çocuklarının tecavüz sonrası hamileliklerinde istismarcıların korunmasını ve cezasız kalmasını sağlamak, doğumlarda anne ve bebek sağlığını riske atmak gibi kadın bedenini ve iradesini denetlemek istemektedir” dedi.

‘AKP KADIN BEDENİNİ VE İRADESİNİ DENETLEMEK İSTİYOR’

KESK’li kadınlar adına basın metnini okuyan Eğitim Sen Şube Kadın Sekreteri Sevgi Pervane, yasa tasarısında amaçlananın, hükümet yetkililerinin söylediği gibi ”kadınları ve kız çocuklarını korumak” ya da ”laikliğin gereği” olmadığının çok açık olduğunu söyledi. “AKP çok eşliliğinin önünü açmak, kadınları boşanma ve miras hukukunun dışına itmek, kız çocuklarının tecavüz sonrası hamileliklerinde istismarcıların korunmasını ve cezasız kalmasını sağlamak, doğumlarda anne ve bebek sağlığını riske atmak gibi kadın bedenini ve iradesini denetlemek istemektedir” diyen Pervane, sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların bildirimi nüfus memurlarına sözlü olarak yapılabilecek olmasının kız çocuklarının istismardan kaynaklanan hamileliklerinin ve yaptıkları doğumların bildirilmesi zorunluluğu ortadan kaldırılmış olacağını vurguladı. Böylece yaşanan istismarların kayıt altına alınması zorlaşacağını kaydeden Pervane, kız çocuğunu hamile bırakan istismarcının tespiti ile bu kişilerin yargılanmasının önünün kapatılmış olacağının altını çizdi.  

‘BU YASA ÇOCUK İSTİSMARINI DA TEŞVİK EDİYOR’

Sözlü beyanın kız çocuklarının doğum yapmalarının takibini de ortadan kaldıracağını belirten Pervane, “Bu yasa kadınların temel hak ve özgürlüklerine yönelik bir saldırı olduğu kadar çocuk istismarını da teşvik etmektedir. Bu yasa öncelikle Medeni Kanun ile düzenlenmiş alanların, dini bakış açısı ile yeniden şekillendirilmeye çalışılmasına, kadınlar ile çocukların kanun tarafından korunan haklarının gasp edilmesine ve çocuk hakları sözleşmesine ciddi bir saldırı niteliğindedir. Laiklik ilkesine açık biçimde aykırıdır. Vatandaşlara sunulan hizmetin dini motiflerle süslenmesi, inancın gerekliliği altında dini kurumların devlet hizmetlerinde öne çıkarılması laikliğin kazanımlarının ortadan kaldırılması girişimidir” dedi.

‘TÜM KADINLARI KADIN DÜŞMANLIĞINA KARŞI BİRLEŞMEYE ÇAĞIRIYORUZ’

Kadın üzerinden yürütülen bu politikaların salt kadınları ilgilendiren alanlarla sınırlı kalmayıp, eğitimden sağlığa tüm diğer alanlardaki geriye gidişle birebir örtüştüğünü söyleyen Pervane, “KESK olarak fetvalarla kadınların ve çocukların hedef gösterildiği dolayısıyla da cinsel istismarın ve kadına yönelik şiddetin sürekli kılındığı bir süreçte,  AKP hükümetinin kadınlara düşman politika üretme ve yasa yapma süreçlerinin devamı olarak gündeme getirdiği ve alelacele onadığı bu yasaya karşı, yaşam tarzımız ve inancımız ne olursa olsun tüm kadınları kadın düşmanlığına karşı birleşmeye çağırıyoruz. Daha önce kürtaj, istismar ve boşanma yasa tasarılarında nasıl karşı durduysak bir gecede erkek eliyle onadığınız bu yasaya karşıda mücadele etmeye kadın düşmanı politikalarınıza karşı direnmeye devam edeceğimiz bilinsin isteriz” diye konuştu. (Eskişehir/EVRENSEL)


‘MÜFTÜLÜK YASASI MECLİSTEN GEÇER, KADINLARDAN GEÇMEZ’

İzmir Kadın Platformu  Müftülere nikah yetkisini protesto etti

İzmir Kadın Platformu, Müftülere resmi nikah yetkisi veren yasa maddesinin mecliste kabul edilmesini yaptığı eylemle protesto etti. 

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde birararaya gelen kadınlar, "Tasarı gündeme geldiği günden beri kadınların yürüttüğü kararlı mücadeleden korktukları için yasayı kaçıran, gece yarısı boş koltuklu mecliste oylama yapanlar bilsinler ki; kadınlar bu yasayı boşa çıkaracak. Müftülük yasası meclisten geçer, kadınlardan geçmez" dedi. 

Her paragrafıni başka bir kadının okuduğu açıklamada, kadınların kazanılmış haklarına, kız çocuklarının geleceğine göz dikilmesine, laikliğin ve Medeni Kanun'un yok sayılmasına izin verilmeyeceği vurgulanarak, "Bu yasa kadınlardan geçmeyecek! Kadınlar mücadeleden asla vazgeçmeyecek. Yaratmaya çalıştığınız ayrıştırma politikalarınız ters tepecek, haklarımıza her el uzatttığınızda bir arada olacağız ve mücadeleye devam edeceğiz" denildi. (İzmir / EVRENSEL )


MÜFTÜLÜK YASASI YOK HÜKMÜNDE

Beşiktaş'ta bir araya gelen kadınlar yasanın meclisten geçirilmesini protesto etti. 

İstanbul'da da Bu Yasalar Böyle Geçmez Kampanya Grubu öncülüğünde Beşiktaş'ta bir araya gelen kadınlar yasanın meclisten geçirilmesini protesto etti. 
 
Kadınlardan Fidan Ataseven ve Rüya Kurtuluş "Müftülük yasasını kabul edecek miyiz? Susacak mıyız? Sokakları terk edecek miyiz" şeklinde haykırırken kitle hep bir ağızdan "Hayır" şeklinde yanıt verdi. Yürüyüşe çevreden geçen yurttaşlar da alkışlar ile destek verdi. 

'SOKAKLARI TERK ETMEYECEĞİZ'

Gerçekleştirilen yürüyüşün ardından kitle adına Fidan Ataseven kısa bir açıklama yaptı. Yasanın rahat meclisten kolay geçmediğini ifade eden Ataseven, "Bir kuruma meclis tarafından resmi
nikah yetkisi verilmesini kabul etmiyoruz; bizi duymayan meclise rağmen kadınları da bunu kabul etmemeye çağırıyoruz" diye konuştu. Ataseven yasanın yok hükmünde olduğunu ifade ederek sokakları terk etmeyeceklerini mücadeleye devam edeceklerini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Cam işçileri Kristal-İş’in yaptığı anlaşmayı kabul etmiyor

SONRAKİ HABER

Fethiye'de yangına giden arazöz devrildi, 5 işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...