19 Ekim 2017 12:48

Cam işçileri Kristal-İş’in yaptığı anlaşmayı kabul etmiyor

Kristal-İş Şişecamdan atılan işçilerle ilgili anlaşma sağlandığını açıklarken işçiler kendine sorulmadan yapılan anlaşmayı kabul etmeyeceğini açıkladı

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Kristal-İş Şişecam’dan atılan işçilere ilişkin anlaşma sağlandığını açıklarken işçiler kendine sorulmadan yapılan anlaşmayı kabul etmeyeceğini açıkladı

Kristal-İş Sendikası Trakya Şubesi Yönetim Kurulu, Şişecam’da işten atılan 90 işçiye ilişkin patronla yaptığı görüşmede anlaşma sağlandığını duyurdu. Yapılan açıklamada, işçilerin Eskişehir’deki fabrikaya gönderileceği, Kırklareli Cam fabrikasında fırın açılması halinde bu işçilerin geri getirileceği ileri sürüldü. Anlaşma açıklamasına tepki gösteren direnişteki cam işçileri, parçası olmadıkları bir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini açıkladı. 

Kırklareli Paşabahçe cam fabrikasında D fırının kapatılması sonucu kapı önüne konulan 90 işçiye ilişkin yapılan toplantılar sonucunda, Genel Başkan Bilal Çetintaş’ın işveren ile yaptığı görüşmeyi açıkladı. Yapılan açıklamada “İşveren bu 90 arkadaş ile görüşüp Eskişhire gitmek isteyenleri tespit edecektir. Gitmek isteyenler tüm özlük hakları ile 1 Kasım itibariyle Eskişehir fabrikasında iş başı yapacaklardır. KCS fabrikasında D fırını açıldığında bu arkadaşların geri getirilmesi şartı ile sendikamız ile işveren anlaşmaya varmıştır. Sendikamızın Trakya Şube Yönetim Kurulunca yapılan açıklama da işverenle yapılan görüşmede işten çıkarılan 90 cam işçisi ile görüşülerek Eskişehir fabrikasında çalışmak isteyen işçilerin 1 Kasım itibariyle işbaşı yapabileceği ve bu konuda sendikamız ile Şişecam yönetimi arasında anlaşmaya varıldığı ifade edilmiştir” denildi.

İŞÇİ ANLAŞMAYI KABUL ETMEDİ

Açıklamaya yanıt veren işçiler ise yapılan teklife şu yanıtı verdi: “Öncelikle işten çıkarma sürecinin en başından itibaren sendikamız genel merkezinden işten çıkarmalara karşı gerekli mücedelenin verilmesi istenmiş ve Trakya bölgesi dışında ki fabrikalarda işe başlatma tekliflerinin tarafımızca kabul edilmeyeceği net bir dille ifade edilmiştir. Biz işten çıkarılan cam işçilerini ve ailelerinin geleceği belirleyen bu ve buna benzer kararların ve anlaşmaların biz cam işçilerine sorulmadan ve görüşülmeden yapılması etik olmadığı gibi sendikamızın geçmişten bugüne gelen geleneklerinde de yeri yoktur. Bu açıklama vesilesiyle bir kez daha yinelemek isteriz ki parçası olmadığımız hiçbir kararı ve anlaşmayı kabul etmediğimiz gibi Trakya bölgesi dışında bulunan fabrikalarda çalıştırma tekliflerinin samimi olmadığını ve bu teklifleri kabul etmediğimizi bildiririz.” İşçilerin mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “20 Ekim Cuma günü eşlerimiz çocuklarımız ve bize destek olan kamuoyuyla birlikte başlatacağımız Lüleburgaz’dan İstanbul’a ‘İş, Aş, Adalet Yürüyüşü’ ile mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz.” 

ŞİŞECAM YÖNETİCİLERİ TEK TEK GÖRÜŞMEYE ÇAĞIRDI İŞÇİLER TEKLİFİ REDDETİ

İşveren, direnişteki cam işçilerini telefonla arayarak fabrikaya görüşmeye çağırdı. Görüşmeye topluca giden işçilere işveren, 'dilekçe verin, biz uygun gördüklerimizi Eskişehir'e alalım' teklifinde bulundu. İşçiler, "ya hep beraber, ya hiç birimiz" diyerek teklifi reddettiler. İşçiler, basınla paylaştıkları tekliflerinin arkasında olduklarını, bundan geri adım atmayacaklarını söylediler.

Cam işçilerinin Sözcüsü Aydın Şahin Kırklareli Cam Fabrikası İnsan Kaynakları Müdürü ile yaşanan konuşmayı şöyle aktardı: "İşçiler tek tek telefonla aranarak görüşmeye çağrıldı. Biz de görüşmeye topluca gittik. Kırklareli Cam Fabrikası İnsan Kaynakları Müdürü işçileri toplu olarak içeri almayarak, tek tek görüşmek istediğini söyledi. Ben de ‘Müdür bey, hiç boşuna zahmet etmeyin. Biz ortak hareket ediyoruz, ortak karar aldık. Ben size kararımızı söyleyeyim. Siz inanmazsanız, arkadaşlara sorarsın. Bizim kararımız, burada kalmanın, buradaki fabrikalarda çalışmamızın olanakları araştırılmadan, teklifimiz değerlendirilmeden, diğer tekliflerin konuşulmasına kapalıyız. Sendika yönetiminden de nasıl bir çözüm bulunduğuna dair hiçbir bilgi gelmedi. Bize hiçbir şey sorulmadı, bize danışan olmadı. Bizim teklifimiz ortada. Yarın yürüyüşümüze başlıyoruz. Burada kalmamıza yönelik bir müzakere yapmak istiyorsanız, haberlerinizi bekliyoruz’ dedim. Müdür ise  ‘Dilekçe verin. Biz bunları değerlendireceğiz. Uygun gördüklerimizi Eskişehir'e göndereceğiz’ dedi. Biz de bu teklifi hep birlikte reddedip geri döndük.” 

ÖNCEKİ HABER

İzmir Narlıdere'de 600 öğrenci 2 katlı binaya sıkıştırılacak

SONRAKİ HABER

'Müftü nikahı' yasasına EMEP'ten tepki: Yasa geri çekilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa