19 Ekim 2017 11:20

ABD: Hamas silah bırakmalı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Uluslararası Müzakereler Özel Tem, Hamas’tan Filistin’de yeni kurulacak hükümete katılmadan önce silah bırakmasını istedi.

Paylaş

ABD, Hamas’tan Filistin’de yeni kurulacak hükümete katılmadan önce silah bırakmasını istedi. ABD Başkanı Donald Trump’ın Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, Filistin’de kurulacak ulusal birlik hükümetinin de İsrail’i tanıması gerektiğini söyledi.

BBC’nin haberine göre Greenblatt, “Filistin hükümeti açık bir şekilde şiddete bulaşmadığını kanıtlamalı, İsrail’i tanımalı, taraflar arasında önceden varılan anlaşmaları ve yükümlülüklerini kabul etmeli, teröristler silahsızlandırılmalı ve barışçıl müzakerelerde yer almalı. Hamas yeni hükümette yer almak istiyorsa, bu temel gereklilikleri kabul etmeli” dedi.

Açıklama, Hamas ve El Fetih’in geçen hafta Mısır’da vardıkları anlaşma sonrası Washington’dan gelen ilk yorum oldu.

2007’den bu yana Gazze Şeridi’nin yönetimini elinde tutan Hamas ile Batı Şeria’daki El Fetih hükümeti, 12 Ekim’de Gazze’nin kontrolü konusunda uzlaşmıştı. Mısır’da yapılan görüşmeler sonucu imzalanan anlaşmada, Gazze’nin kontrolünün en geç 1 Aralık’ta, Filistin’de kurulacak ulusal birlik hükümetine geçmesi öngörülüyor.

HAMAS TEPKİ GÖSTERDİ

Hamas’ın, Amerikalı temsilci Greenblatt’ın açıklamaları ile ilgili yorumu ise “küstah bir müdahale” oldu. Üst düzey Hamas yetkilisi Bassem Naim, Washington’u İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yla aynı çizgiyi izlemekle suçladı.

Naim “Yüksek stratejik çıkarlarıyla uyuşacak hükümeti seçmek halkımızın hakkı” dedi ve ABD’nin, İsrail baskısı nedeniyle böyle bir açıklama yaptığını söyledi. Hamas, ABD’nin taleplerine uyup uymayacakları konusunda ise bir açıklama yapmadı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

!f İstanbul için film başvuruları başladı

SONRAKİ HABER

Norveç 18 yaşını dolduran mülteci çocukları geri gönderiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...