19 Ekim 2017 11:20

Haşdi Şabi, Kerkük merkezden çekildi

Haşdi Şabi milis güçlerinin Kerkük kent merkezinden çekilerek, kent çevresine konumlandığı açıklandı. Peşmerge, Erbil-Kerkük karayoluna yığınak yaptı.

Paylaş

Irak’ta Kerkük gerilimi sürüyor. Ancak Irak ordusu ile birlikte Kerkük operasyonuna katılan İran destekli Haşdi Şabi milis güçlerinin Kerkük kent merkezinden çekilerek, kent çevresine konumlandığı açıklandı. Haşdi Şabi’nin geri çekilmesinde kentteki protesto eylemlerinin etkili olduğu ve Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin ‘çekilin’ emri verdiği belirtiliyor. 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) kararıyla yapılan ‘bağımsızlık referandumu’na dahil edilen Kerkük’teki petrol kuyuları, askeri üs ve havalimanlarının kontrolü için Irak hükümeti harekat başlatmıştı. Irak ordusuyla birlikte askeri müdahaleye katılan Haşdi Şabi militanlarının kent merkezine kadar girmeleri ise tepki görmüştü. 

‘KONTROLÜ FEDERAL POLİSE BIRAKTILAR’

Kerkük Eyalet Meclisi Üyesi Gelawej Cebar da, Rojnews’e yaptığı açıklamada, Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük kent merkezinden tamamen çekildiğini ve kent içindeki asayiş çalışmalarını Irak Federal Polis Gücüne devrettiğini doğruladı. Cebar, tüm bölgelerin Irak güçlerinin denetiminde olduğunu söyledi. 

Öte yandan Mezopotamya haber ajansının haberine göre, Haşdi Şabi’ye bağlı Bedr Tugayları’nın sorumlusu Hadi Amri de güçlerinin ele geçirdiği bölgelerden çekildiğini ve asayiş çalışmalarının Irak ordusu ve Irak Federal Polisine devredildiğini açıkladı. 

Bazı mahallelerde ise kontrolün Peşmerge güçleri tarafından geri alındığı ileri sürülüyor.

Erbil merkezli Rudaw, Haşdi Şabi’nin Hanekin, Şengal, ve Gulala’dan da geri çekildiğini ileri sürdü. Bu bölgelerde de Haşdi Şabi güçlerine karşı protesto eylemlerinin yapıldığı belirtiliyor. 

IKBY BAŞKAN YARDIMCISI HAKKINDA TUTUKLAMA

Irak yargısı, Bağdat’a bağlı birliklere yönelik ‘işgal güçleri’ ifadesini kullandığı gerekçesiyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkan Yardımcısı Kosret Resul hakkında tutuklama kararı çıkardı. 

‘IKBY KHURMALA’YI ELİNDE TUTUYOR’

IKBY, Kerkük’ün kuzeybatısındaki Khurmala petrol sahasını elinde tutmaya devam ediyor. Khurmala jeolojik olarak Kerkük petrol havzasında yer alıyor. Saha, idari sınırları içinde yer aldığı IKBY tarafından geliştirilmişti.

IKBY’den Ceyhan’a gelen ve sevkiyatın önceki gün erken saatlerde kısa süreliğine kesildiği boru hattından günde 240 bin varil düzeyinde petrol geçtiği belirtildi.

PEŞMERGELER, ERBİL-KERKÜK KARAYOLUNA YIĞINAK YAPTI

IKBY’ye bağlı Peşmerge güçleri Kerkük'teki olayların ardından dün akşam saatlerinden itibaren Erbil-Kerkük karayoluna askeri yığınak yaptı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri Kerkük'teki olayların ardından dün akşam saatlerinden itibaren Erbil-Kerkük karayoluna askeri yığınak yaptı.Yol üzerinde toprak yığınları ile mevziler oluşturulurken, ulaşım tek şerit olarak verilmeye başlandı.

Irak Ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük'e girmesi ardından başlayan gerginlik devam ederken, bölgede askeri yığınağa da başlandı. IKBY, aynı zamanda Bağdat'a giden Erbil-Kerkük karayolu üzerinde yoğun askeri yığınak yaptı. Kerkük'ün Altınköprü kasabası yakınlarında karayolu üzerinde toprak yığınları ile yeni mevziler oluşturuldu.

Erbil

Öte yandan, duble yol olan Erbil-Kerkük karayolu da kapatılarak tek şeride düşürüldü. IKBY'ye bağlı Zerevani Özel Kuvvetler Komutanlığı birlikleri Kerkük yolunda mevzilenirken, çok sayıda zırhlı araç da bölgede konuşlandı.

İran'dan gelen Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) peşmergeleri ve gönüllü peşmergeler de Kerkük yolu üzerinde mevzilenerek beklemeye başladı. Erbil'den Kerkük yönüne sürekli askeri araçların geçtiği görülürken, Kerkük girişinde de peşmerge tarafından mevzilerin kazıldığı öne sürüldü. Peşmerge güçlerinin, Erbil’den yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan kontrol noktalarında mevzilerini güçlendirdiği ve yol boyunca konuşlandıkları görülürken, olası çatışmalar nedeniyle dün Kerkük'ten kaçan ailelerin de yeniden evlerine dönmeye başladıkları ifade edildi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN KERKÜK OPERASYONU SONRASI IRAK'A ÇAĞRI: TÜM SİVİLLER KORUNMALI

Birleşmiş Milletler (BM) Irak ordusunun Kerkük operasyonu sonrası ülkenin kuzeyinde, başta Kürtler olmak üzere sivillerin zorla yerlerinden edildiklerine ilişkin haberler nedeniyle endişeli.

BM Irak Destek Misyonu yaptığı yazılı açıklamada Bağdat yönetimine tüm sivillerin korunması çağrısında bulundu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) göre, operasyonun ardından yaklaşık 100 bin Kürt Kerkük'ü terk etti.

IKBY yetkilileri, bu kişişlerin mezhep çatışmalarından korktuklarını söylüyor.

Ancak IKBY'nin açıkladığı rakam henüz BM yetkililerince doğrulanmadı.

Pazar günü Irak ordusu ve Haşdi Şabi milislerinin başlattığı operasyon sonrası IKBY'nin silahlı gücü olan Peşmerge güçleri 2014 öncesindeki sınırlara çekilmişti.

Kerkük operasyonu sonrası Peşmerge güçlerinin geri çekildiği bazı bölgelerde, evlerin ve işyerlerinin yağmalanıp yıkıldığına ilişkin haberler geliyor.

Reuters haber ajansına göre bu saldırıların çoğu, petrol zengini Kerkük ile çoğunlukla Kürtler ve Şii Türkmenlerin yaşadığı Tuzhurmatu'dan geliyor.

BM yetkilileri, Tuzhurmatu'da 150 evin yakıldığı ve 11 evin havaya uçurulduğuna; Kerkük'te de bazı Türkmen siyasi partilerin ofislerine saldırı düzenlendiğine dair ihbarlar aldıklarını açıkladı.(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Evlenmeye çalışırken 50 bin lira dolandırıldı

SONRAKİ HABER

İstifası istenen Balıkesir Belediye Başkanı açıklama yapacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...