19 Ekim 2017 10:33

‘10. Mülkiye Genç Sosyal Politikacılar Kongresi' başladı

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde düzenlenen 10’uncu Mülkiye Genç Sosyal Politikacılar Kongresi başladı.

Paylaş

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde 10’uncu Mülkiye Genç Sosyal Politikacılar Kongresi başladı. Türkiye’nin birçok yerinden gelerek kongreye katılan gençler, sosyal politika ve emek yaşamı konularında sunumlarını yapacaklar.

10. Mülkiye Genç Sosyal Politikacılar Kongresi Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (SBF) Prof. Aziz Köklü Salonu’nda gerçekleşiyor. 19- 20 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek konferansta Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen gençler, sosyal politika ve emek yaşamı hakkında sunumlarını yapacak. Kongreye HAK- İŞ’e bağlı Liman- İş Sendikası da destek veriyor.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Siyasal Bilimler Fakültesi (SBF) Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (ÇEKO) Bölümü Başkanı Prof. Dr. Müge Ersoy Kart, kongrenin 10 yıl önce başlatıldığını ve genç üyelerin katılımıyla her geçen sene büyüdüğünü söyledi. Kart, kongrenin sosyal bilim alanına önemli katkılar sunduğunu belirterek, "Bu sene ilk kez sözlü bildirilerinin yanı sıra poster sunumlarımız da olacak. Kongre emek dünyasının çeşitli sorunlarının tartışıldığı 7 oturumdan oluşacak" dedi. Açılış bölümünde kongrenin yaşam geçmesini sağlayan Prof. Dr. Ahmet Makal’a plaket verildi. Makal konuşmasında, kongrenin yapılmasına bugüne kadar katkı yapan genç isimlerin KHK’ler ile ihraç edildiğine dikkat çekerek, “Ben umuyorum ki gelecek yıllarda aramızda olacaklar” dedi. 

KONGREDE ‘OHAL’ TEPKİSİ 

Kongreye katkıda bulunan Liman-İş Sendikası Genel Başkanı Önder Avcı, Türkiye’de sendikal mücadeleye ilişkin bilgilendirmede bulundu. Avcı,  “Bu sendikanın temelinde çalışan işçilerin kanı var. Onlardan alınan emanet bize devredildi” diyerek, Türkiye’deki işçi sendikalarına da eleştiriler yöneltti. Avcı, OHAL’e yönelik de eleştirilerde bulunarak, “Bu ülkede ihraç edilen, tutuklanan akademisyenler, hukukçular vb. derhal geri bırakılmalı. Bu ülke normalleşmeli. OHAL kaldırılmalı” dedi. 

‘ÜNİVERSİTE SİZİ RAHATSIZ ETMİYORSA BİR PROBLEM VAR’

Kongrenin birinci oturumunda “Güncel işçilik deneyimleri ve emek dünyası” başlığıyla tartışmalar yürütüldü. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Metin Özuğurlu yaptığı ilk oturumda Özuğurlu, üniversitelerin kuruluşu ve amacına ilişkin olarak şu sözleri söyledi: “Üniversite bilimsel bilginin mekanıdır ve mutlak doğru yoktur. Orada sürekli olarak doğruyu yerinden etme uğraşı içerisinden her seyi sorgulayan bir anlayış vardı. Üniversite sizi rahatsız etmiyorsa bir problem vardır. Eleştirel bakış açısıyla sürekli doğrunun gerçeğin peşinden gitme çabası gerekir.”

‘ÖĞRENCİLER VE YENİ MEZUNLAR KISMİ ZAMANLI ÇALIŞIYOR’

Gazi Üniversitesi öğrencisi Büşra Dağ ve Ankara Üniversitesi öğrencisi Merve Demirkan, “prekarya olgusu ve kısmi süreli çalışan müşteri danışmanlarının iş koşulları”na ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.  Kısmi zamanlı çalışanların genellikle üniversite öğrencisi, üniversiteden yeni mezun ve iş bulamayan kişiler olduğunu ve uzun süreler çalıştırıldığını söyleyen Demirkan, çalışanların esnek çalışmaya itildiğini söyledi. Çalışma sürelerindeki esnekliğin, mağaza kapandıktan sonra bile çalışmaya ittiğine dikkat çeken Demirkan, süreleri tamamen yöneticilerin belirlediğini kaydetti. 

‘ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ İŞÇİLEŞTİRİLİYOR’

Namık Kemal Üniversitesi öğrencisi Nuray Helvacı ise, araştırmasında üniversite öğrencilerinin çalışma yaşamındaki durumu inceledi. Helvacı,  hizmet sektöründe kadın istihadımın artış göstermesine karşılık yiyecek-içecek sektöründe durumun böyle olmadığını söyleyerek, bunun sebebinin uzun süren çalışma saatleri olduğunu belirtti. Helvacı, gelir düzeyi düşük olan öğrencilerin çalışmak zorunda kaldığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğrenciler nitelik ve vasıf gerektirmeyen işlerde  çalışmakta ve bu yüzden yiyecek ve içecek sektörünü tercih etmektedirler. Öğrenciler kolay iş bulamadığı için bu sektöre yönelmektedirler. Eğitim maliyetlerinin fazla oluşu ve aileye yük olmak istememek öğrencileri çalışmaya itmektedir. Üniversite öğrencileri işçileşmektedir” dedi. 

‘DÜŞÜK GELİRLİ YAŞLILAR İHMAL VE İSTİSMAR EDİLİYOR’

Adnan Menderes Üniversitesi öğrencisi Şifa Aybike Baş,  sosyal politika bağlamında aktif yaşlanma ve yaşam kalitesinin rolü üzerine yaptığı çalışmasında, yaşlı nüfusun arttığını ve toplum üzerinde kambur olarak görüldüni söyledi. Yaşlılar için yaşam kalitesini arttıracak sosyal politikaların uygulanması gerektiğini belirten Baş, düşük gelirli yaşlıların ihmal ve istismar edildiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Barzani'nin yardımcısı Resul için gözaltı kararı

SONRAKİ HABER

HDP'li Ferhat Encu'nun cezası onaylandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...