19 Ekim 2017 08:48

Katalonya liderinden 'ya diyalog ya bağımsızlık' uyarısı

Puigdemont, 'Eğer Madrid yönetimi diyaloğu engellemekte ısrarcı olursa Katalonya parlamentosu resmi bağımsızlık ilanı için oylama yapabilir' dedi.

Paylaş

İspanya hükümetinin Katalonya Özerk Bölgesi’ne bağımsızlık ilan edip etmediğini açıklaması için verdiği süre bu sabah doldu.  

Katalonya Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’a hitaben yazdığı mektubunda, parlamentolarının 10 Ekim’de bağımsızlık ilan edip etmediğine doğrudan yanıt vermedi. Ancak Puigdemont, İspanya hükümetinin diyaloga yanaşmaması ve anayasanın 155’inci maddesini uygulaması halinde Katalonya Parlamentosu’nda bağımsızlık oylamasının yapılacağını söyledi. Puigdemont mektupta “Hükümet baskıya ve diyaloğu engellemeye devam ederse, Katalonya parlamentosu, yerinde gördüğü takdirde, resmi bağımsızlık ilanını oylayacak” dedi.

HÜKÜMET OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

Bunun üzerine Rajoy’un ofisinden yapılan açıklamada, İspanya hükümetinin Cumartesi günü, bölgenin özerklik statüsünü kaldıran anayasanın 155’inci maddesinin uygulanması için toplanacağı duyuruldu. Hükümetin açıklamasında “Kabine toplantısı tüm İspanyolların genel çıkarını korumak için alınacak ve Senato’ya gönderilecek önlemleri onaylayacak” dendi.

Senato’da da Rajoy’un sağcı Halk Partisi’nin (PP) çoğunlukta olması nedeniyle önerilecek önlemlerin kabul edileceği tahmin ediliyor.

155’İNCİ MADDE NEDİR?

155. madde Katalonya dahil İspanya’nın 17 özerk bölgesinin kontrolünü Madrid’e devrediyor. Uygulama İspanya'da Franco diktatörlüğünün 40 yıl önce sonlanıp demokrasiye geçilmesinden bu yana hiç kullanılmamıştı.

Öte yandan hafta sonu hem Katalonya kentlerinde hükümet protesto edilecek. İspanya’nın farklı kentlerinde ise Katalan halkıyla dayanışma eylemleri yapılması bekleniyor. 

Katalonya’da 1 Ekim’de İspanyol polisinin ve jandarmasının saldırılarına rağmen yapılan bağımsızlık referandumunda 5.5 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 40’ından fazlası oy kullanmıştı. Oy kullananların yüzde 92’si Katalonya’nın “bağımsız bir cumhuriyet” olmasına ‘evet’ demişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Efemçukuru altın madeni: Keşif değil turistik gezi yaptılar

SONRAKİ HABER

'Kadınla tokalaşmak korkunç' diyen Rektör kadınlarla halayda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...