19 Ekim 2017 07:16

Erdoğan: 3 belediye başkanı istifa etmezse gereği yapılacak 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 3 AKP’li belediye başkanının istifa etmemeleri halinde gerekenin yapılacağını söyledi

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP’li üç belediye başkanının istifalarını en kısa zamanda vereceklerine inandığını belirterek “Aksi takdirde, yine söylüyorum, gereği ne ise gereği yapılacaktır” dedi.

Erdoğan, AKP’li Belediye Başkanlarının istifasına ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi: "Şu an itibarıyla üç belediye başkanımız istifalarını verdiler. Şimdi üç belediye başkanımız daha var. Onlar da istifalarını en kısa zamanda vereceklerine inanıyorum. İlgili arkadaşlarımız görüşmelerini yaptılar ve şu anda da zannediyorum bu istifayı vermenin onlar da hazırlığı içerisindeler. Aksi takdirde, yine söylüyorum, gereği ne ise gereği yapılacaktır. Yetkili kurullarımız bu konu ile ilgili kararını vermiştir.

‘SÜRECİMİZ ARKADAŞLARIMIZLA İLGİLİ ÖZELLİKLE OLUMSUZLUK SÜRECİNİ TAHRİK ETMEK DEĞİL’

Şu anda bizim sürecimiz arkadaşlarımızla ilgili özellikle bir olumsuzluk sürecini tahrik etmek değil tam aksine teşkilatımızın bu konuda varmış olduğu bir karar sürecidir. Bu karar sürecini biz kendileriyle de değerlendirdik böyle bir adımın atılması gerektiğini söyledik. Çünkü biz sıradan bir parti değiliz, bu sıradan bir hareket de değildir, bu bir davadır, bu davanın içerisinde yer alan arkadaşlarımız bu sistemin nasıl çalıştığını aslında çok iyi bilirler. Çok iyi bildiklerine göre de onlar da bize kalmadan gereğini yaparlar, yapmaları lazım. Bunu kendilerine zaten tebliğ ettik. Ben Başbakan arkadaşım ve konuyla ilgili sorumlu genel başkan yardımcım."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari'yi, Beştepe'de resmi törenle karşıladı. Sonrasında Erdoğan ve Buhari başbaşa görüşme ile heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu. Terörle mücadeleye ilişkin Erdoğan, "Nijerya'da eli kanlı terör örgütleri nasıl varsa Nijerya yönetimleri onlarla nasıl bir mücadeleyi yapıyorsa Türkiye'nin de terör örgütleri ile böyle bir mücadelesi var. Terör konusunda aynı kaderi paylaşıyoruz. Bizim nazarımızda Boko Haram'la FETÖ ya da DEAŞ arasında hiçbir fark olmadığını ifade etmek istiyorum. Adı, iddiası, amacı ne olursa olsun, bu örgütlerin tamamı masumların kanlarıyla beslenen katil sürüleridir. Terör örgütleri ile mücadelede Nijeryalı dostlarımızın yanındayız. FETÖ ile mücadelede aynı işbirliğini bekliyoruz. Bu konuyu bugün masaya yatırdık" açıklamasında bulundu.

KILIÇDAROĞLU: ZORLA İSTİFAYI DEMOKRATİK DE, AHLAKİ DE BULMUYORUM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, istifası istenen belediye başkanlarına ilişkin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının anımsatılması üzerine, şöyle dedi:

“Öteden beri söylediğim şu, milli irade, halkın iradesi diyoruz, seçimle gelen seçimle gitmeli diyoruz, bunun dışındaki yolları doğru bulmuyorum. Bir kişi seçimle gelmişse onu makamından edecek kişinin de ona oy veren vatandaşlar olması lazım. Bu tür yaklaşımları doğru bulmadığımı daha önce de ifade etmiştim. Bu sadece AK Partili belediye başkanları için değil bütün belediye başkanları için geçerli bir kural. Bir yolsuzluğu, bir usulsüzlüğü, bir yasa dışılığı varsa İçişleri Bakanlığı gereğini yapıyor zaten. Ama onun dışında insanları istifaya zorlamayı doğru bulmuyorum, demokratik de bulmuyorum, ahlaki de bulmuyorum.”

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI UĞUR'DAN İSTİFA SİNYALİ

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Edip Uğur

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin AKP’li Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur temel atma törenindeki konuşmasında istifa sinyali verdi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin AKP’li Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, kentteki temel atma törenindeki konuşmasında istifa sinyali verdi. 

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un da bugün, Altıeylül İlçesi Gümüşçeşme Mahallesi'nde yapılacak yaşam merkezi Avlu Balıkesir'in 2'nci etap temel atma töreninde, istifasını açıklaması bekleniyordu. Ancak, ağzından 'istifa' kelimesi çıkmayan Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur, "İrade-i külliye bütün iradelerin üzerindedir. Bu işin içinde vefa da var, veda da. Ben, Balıkesir için, ülkem için hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. Başkan Uğur, konuşmasının sonunda bir gazetecinin, "Veda gibi bir konuşma yaptınız. Bu istifa ettiğiniz anlamına mı geliyor?" sorusu üzerine, "Soru almıyorum. Konuşacaklarımı söyledim" diye yanıt verdi.

'GÖREVİMİN BAŞINDAYIM' DEMİŞTİ

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan boşalan başkanlığa seçim yapmak için toplanan Türkiye Belediyeler Birliği Meclisi'nde divan başkanlığı yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, hakkında çıkan istifa iddialarına, "Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevimin başındayım, halkımın hizmetindeyim. Asılsız haberler çıkıyor, bunların hiçbirine itibar edilmemesini istiyorum. Hanıma bile inandıramıyoruz. Hanım diyor ki 'Neden söylemiyorsun?' Ankara'ya geldim ama Cumhurbaşkanımızla bir görüşmem olmadı" demişti.

30 Mart 2014 tarihinden bu yana Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüten Ahmet Edip Uğur, evli ve 3 çoçuk babası.
 

POLANYA DÖNÜŞÜNDE GAZETECİLERE DE BELEDİYE BAŞKANLARININ İSTİFASI İLE İLGİLİ KONUŞMUŞTU

Polonya dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara, Bursa ve Balıkesir büyükşehir belediye başkanlarından istifalarını istediğini belirterek, "Ayrılmamaları halinde sonuçları ağır olur" dedi. Kadir Topbaş'ın istifası sürecini de anlatan Erdoğan, Gökçek'e de benzer şekilde talebin iletildiğini söyledi. Erdoğan, İçişleri Bakanlığının belediyelerde yapacağı özel teftişi, Irak Kürdistanı'na ambargoyu, ABD'yle yaşanan vize krizini, TEOG'un yerine gelecek sistemi ve Deniz Baykal'ı ziyaretine ilişkin açıklamalarda da bulundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hava sahasının kapatıldığı Irak Kürdistanı’na yönelik kara sınırlarının da her an kapatılabileceğini söyledi. Kerkük’ün yapısı konusunda yaptıkları uyarıları Barzani’ni dikkate almadığını belirten Erdoğan, “Merkezi yönetime sınırları teslim ederlerse Kuzey Irak yönetimindeki halkın ihtiyaçlarının Bağdat’tan karşılanması şartını getireceğiz” dedi.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre Polonya dönüşü uçakta gazetecilerin açıklamalarda bulunan Erdoğan, şunları söyledi:

ANKARA, BURSA VE BALIKESİR BELEDİYE BAŞKANLARINDAN İSTİFALARI İSTENDİ

"İstanbul’da Kadir Topbaş Bey, Çevre ve Şehircilik Bakanımızın kendisiyle görüşmesine olumlu yanıt verdi, istifasını o şekilde gönderdi. Ardından Düzce’yle, genel başkan yardımcımız görüştü, o da istifasını verdi. Şu anda Balıkesir’e istifasını verme talebimiz iletildi. Hakeza Melih Bey’e, kendisine bu durum iletildi. Bursa aynı şekilde… Bu makamlara bağımsız adaylar olarak gelinmiyor, bir partinin gösterdiği adaylar olarak geliniyor; bu görevleri biz asla terk edilmeyecek ilanihaye kalınacak koltuklar olarak göremeyiz. Dolayısıyla böyle bir adımın atılması gerektiği zaman, arkadaşlarımızın, ‘Ben, bu davanın elemanıyım, benim yetkili kurullarım madem ki böyle bir kararı vermişler, ben de ilgili merciye istifamı veririm’ demeleri lazım. İstifa, partiden ayrılma, kopma demek değildir. Parti, istifasını veren arkadaşları çok daha farklı yerlerde değerlendirir. İl başkanları toplantısında da söyledim; ‘Ben buraya geldim, burada ilanihaye kalayım’ olmaz.

Ben arkadaşlarımızın, öyle bir yola tevessül etmelerini düşünemem, düşünmek de istemem. Çünkü onun neticesi ağır olur.

'İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İNCELEME YAPMAK DURUMUNDA KALABİLİR'

"Diğer partilerde hiçbir sorun yok gibi düşünülmemeli anlamında söyledim. Sorun varsa, ilgili partilerin yönetim kadroları gereğini yapmıyorsa, İçişleri Bakanlığı inceleme başlatmak durumunda kalabilir. Kayyum atamalarının yapıldığını yerleri bir inceleyin. Oralara kayyum atanmamış olsaydı, onlar devletten aldığı paraları yine Kandil’e göndermeye devam edeceklerdi. Oralardakiler belediye hizmeti verselerdi, kayyum atanması gibi bir süreç tabii ki olmazdı. Vatandaşımız belediyeden kendisine hizmet bekler. Bu hizmet yapılmıyorsa, vatandaş belediyeye değil, hükümete küfreder."

'AİLE BAKANI SAYAN'A YÖNELİK İDDİANIN HESABINI VERECEKLER'

"(Aile Bakanı’nın eşinde bylock çıktığı ve boşanma davası açtığı iddiası) Çok terbiyesizce, ahlaksızca, adice bir iftira. Bayan bakanımız, zaten hukuki hakları saklı kalmak kaydıyla açıklamasını yaptı. Böyle bir şey söz konusu değil. Terbiyeden yoksun olan, söyleyeni yazanı, sufle edeni her kimse, bunun hukuki bedelini ödemek durumundadır. Benim bayan bakanıma ahlaksızca, adice yakıştırma yapamazsınız. Biri TV’den sufle ediyor, diğeri yazılı haber haline getiriyor. Ben bakanımıza söyledim, bizzat takip edeceğim dedim. Kendisine de konunun takipçisi olmasını söyledim."

'MÜFTÜLERE NİKAH YETKİSİNE KILIÇDAROĞLU'NUN DA DESTEK VERMESİNİ UMUYORUM'

"(Müftülere nikâh yetkisi) Partilerin bir kısmının itirazı var. Kendisinden öyle bir itiraz duymadık. O konuda partimiz çalışmalarını yürütüyor, netice olacak. Tapu müdürü olsa sorun yok. Olay müftü! Çalışma, dini noktada hassasiyeti olan vatandaşın, bu hassasiyeti yerine getirmesine imkân sunmayı amaçlıyor. Bizim dinimizdeki nikâhlarda alenilik vardır, gizlilik yoktur. O da neyi getiriyor, gayrimeşru, kaçak maçak olayını ortadan kaldırıyor. Geçmişte Anadolu’da duyurulurdu. Şimdi aleniliğin yanında aynı defteri, kütüğü kim tutuyor; müftü. Müftülerimizin hepsi de ilahiyat mezunu. Belediye başkanları adına gidenlerin bir kısmı lise mezunu. Kaldı ki dini nikâha herkesi mecbur etme diye bir şey yok. İsteyen belediyeye kıydıracak nikâhını, isteyen müftüye. Bu düzenlemeye Kılıçdaroğlu’nun da destek vereceğini umuyorum."

'DIŞİŞLERİ BAKANIMIZIN BAĞDAT ZİYARETİ SÖZ KONUSU OLABİLİR'

“Dışişleri  bakanımızla üç dört arkadaşımızın Bağdat ziyareti sözkonusu olabilir. Benden de bir davet bekliyor Bağdat, kendisine (Irak Başbakanı İbadi’ye) bir davet yapmak; Suudi Arabistan ziyaretinden önce veya sonra Türkiye’ye davet etmek suretiyle, tüm bu konuları birlikte değerlendirebiliriz. Biliyorsunuz, Kuzey Irak’ta bölgesel yönetime hava sahamızı tamamen kapattık. Karada ne yapılacağına dair görüşmeler de devam ediyor. Merkezi yönetime sınırları teslim ederlerse Kuzey Irak yönetimindeki halkın ihtiyaçlarının Bağdat’tan karşılanması şartını getireceğiz. Biz sınır kapılarını daha kapamadık, ama her an bu da olabilir. Haşdi Şabi’nin Sincar’ı ele geçirdiği, Mahmur’u ele geçirdiği yönünde haberler var. Bunlar kesinse muhataplarımızla ayrı bir çalışmayı yapmak durumunda kalabiliriz.

'BARZANİ PAÇAVRALARI DALGALANDIRDI'

"(Türkiye Haşdi Şabi örgütüne destek verdi iddiası) Barzani’ye de yeğenine de bu konuları defaatle anlattık. Kerkük’te, farklı farklı paçavralar dalgalandırdılar. Maalesef bunlara da Barzani göz yumdu. Kerkük’ü sanki kendilerininmiş gibi pazarlık konusu yaparak havalara giren valileri kaçtı gitti. Sen oradaki Türkmen’i, Arap’ı görme, orayı bir işgalci gibi ele geçirmeye çalış… Bu noktada Talabani’nin de durumu var, onların da yaklaşım tarzı burayı bu hale getirdi. Şimdi ne oldu, birbirlerine girdiler, bizi sattı diyorlar. Orada Haşdi Şabi denilen grubun içinde Şii Türkmenler de var, orada böyle bir gariplik sözkonusu. Şu anda vekil olarak atanan vali ile ilgili bir süreç var. Bu geçiş sürecinde onunla yürüyüp sonra buraya federal yapı yani Bağdat yeni bir ismi atayacak. Bununla ilgili süreç devam ediyor, biz de gelişmeleri takip ediyoruz."

'ABD HEYETİ BU İŞİ BİTİRMEK İÇİN GELDİ'

"(ABD ile vize krizi) Ben meseleyi, uzun süre gündemde kalması muhtemel bir sorun olarak görmüyorum. Gelen heyet burada bu işi bitirmek için geldi. Görüşmeler başladı ve devam ediyor. Temennim görüşmelerden en kısa sürede netice elde edilmesi, vize meselesinin geride bırakılması, ilişkilerin normal seyrine girmesidir."

"(ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlilerinin durumu) Haberlere de yansıdı, hatta eşinin ve kızının ifadeleri alındı. Ardından da eşi ve kızı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ortada bir suç sözkonusu ise yasaların gereği ne ise o yapılır. Yargı kanunlar doğrultusunda durumu inceler ve gereğini yapar."

"(Trump’ın İran adımları) ABD’nin İran’a yönelik tavrını İsrail destekliyor ama diğer ülkelerin tavrının ne olacağını bilemiyoruz. İran’a karşı yaptırımları uygulayanların, kendilerine de bakmaları lazım. ‘Bu iş benden başkasına haramdır, sadece baha helaldir’ şeklinde bir anlayış olamaz. Meseleler iyi niyetle, diplomasiyle çözülmeli."

BOZDAĞ DA ERDOĞAN’IN İZİNDE

Hükümet  Sözcüsü Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın istifasını istediği belediye başkanları için, “Halka kulak tıkarlarsa zarar görürler” dedi. Bozdağ da şunları söyledi: “Biz halkın talimatıyla siyaset yapan bir partiyiz. Burada halkın ne istediğini görerek hareket ediyoruz. Halktan helallik isteyip hakkını da helal edip mevcut pozisyonlarına göre adım atmaları beklenir. Halka kulak tıkarlarsa zarar görürler. Ortaya çıkan tablodan sonra doğru olan bunu ortaya koymaktır. Artık bu saatten sonra etik olan bu çerçevede bir adım atmaktır.”

TEZCAN: ERDOĞAN ŞANTAJ YAPIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, “Cumhurbaşkanlığı makamı şantaj makamı değildir. Kimin suçu varsa hesabını yargı önünde verir. Yargıyı harekete geçirmek ya da durdurmak cumhurbaşkanının işi değildir” dedi. Tezcan, ANKA’ya yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın açıklamaları değerlendirdi. Erdoğan’ın, istifası istenen belediye başkanları için, istifa etmedikleri takdirde “neticesinin ağır olacağı” yönündeki sözlerine ilişkin Tezcan, şöyle dedi: “Cumhurbaşkanı bir süredir belediye başkanlarına ‘ya istifa ya yargı’ diye şantaj yapıyor. Bu şantajı önce kendi partisinin belediye başkanlarına yapıyordu, şimdi diğer partilerin belediye başkanlarını da kapsayacak şekilde genişletme hesabında. Ak Parti  Genel Başkanı Erdoğan’ın önce şunu bilmesi lazım, Cumhurbaşkanlığı makamı şantaj makamı değildir. Kimin suçu varsa hesabını yargı önünde verir. Yargıyı harekete geçirmek ya da durdurmak cumhurbaşkanının işi değildir. Hesap verip vermemenin istifa ile ilişkisi nedir? Suçu olan istifa ederse Erdoğan bu suçu örtecek midir, istifa etti diye?​” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kayseri'de işçi servisleri çarpıştı: 11 yaralı

SONRAKİ HABER

Yarkadaş'tan FOX TV tepkisi: Erdoğan'ın sözleri talimatttır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...