19 Ekim 2017 03:57

Fransa parlamentosu 'terörle mücadele yasası'nı kabul etti

Fransa'da yaklaşık 2 yıldır süren OHAL'in ardından yürürlüğe girecek 'terörle mücadele yasası' itirazlara rağmen parlamentoda kabul edildi.

Paylaş

Fransa'da Kasım 2015'te terör saldırıları bahane edilerek ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) uygulamasının yerine geçecek yeni "terörle mücadele yasası", Ekim ayı başında Ulusal Meclis'te onaylanmasının ardından, parlamentonun üst kanadı olan Senato'da da kabul edilerek kanunlaştı. 6 kez uzatılan OHAL'in 1 Kasım'da sona ermesiyle birlikte yürürlüğe girecek olan yasa, içerdiği maddelerin bireysel hak ve özgürlükleri ihlal ettiği gerekçesiyle tepki çekiyor.

DW Türkçe'nin haberine göre ülkedeki güvenlik durumuyla ilgili bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yasanın "Fransız değerlerini ve prensiplerini terk etmeden" terörle mücadele imkanı sağlayacağını öne sürerek güvenlik güçlerini yeni yetkilerini "sonuna kadar kullanmaya" çağırdı.

TERÖRLE MÜCADELE YASASI NELERİ İÇERİYOR?

Güvenlik güçlerine geniş yetkiler veren yeni yasa 2020 sonuna kadar yürürlükte kalacak ve yasa maddeleri her yıl gözden geçirilecek. Bu doğrultuda İçişleri Bakanı'nın talebi ile herhangi bir suçlama yöneltilmemiş "cihat sempatizanları"nın yaşadıkları kasaba ya da şehir dışına çıkmaları yasaklanabilecek. Eğer yaşadıkları bölgeyi terk etmek isterlerse, elektronik kelepçe takmaları gerekecek. Öte yandan mevcut OHAL hükümleri uyarınca bireyler evlerine tamamen hapsedilebiliyor.

Terörizm ile bağlantısı olduğundan şüphelenilen bireylerin evleri mahkeme emriyle aranabilecek, arama sırasında bu kişiler gözetim altında tutulabilecek.

Bölge valileri, cemaat liderinin terörü övdüğüne kanaat getirdiği ibadethaneleri altı aya kadar kapatabilecek. Yasa cami ve kilise başta olmak üzere tüm ibadethaneleri kapsıyor.

Yetkililer bir saldırı olmasından şüphelendikleri miting ya da konser gibi etkinlik alanlarına girişlerde yoğun güvenlik önlemleri alabilecek. Bu alanlara girecek olan kişilerin üstü polis ya da özel güvenlik tarafından aranabilecek.

Güvenlik görevlileri sınır bölgelerinde kimlik kontrolü ve üst araması yapabilecek. Tren garları, havalimanları ve limanlar ile bu bölgelerin 10 kilometre çapındaki civarı da bu uygulamaya dahil edildi.

KİTLE ÖRGÜTLERİ TEPKİLİ: 'OHAL YETKİLERİ NORMALLEŞTİRİLİYOR'

Halkın genelinin yeni yasayı desteklemesine karşın, sıkılaştırılan denetimlerin bireysel hak ve özgürlükleri kısıtladığı görüşü de hakim. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir ankete göre Fransızların yüzde 57'si terörle mücadele konusunda daha sert yasaları desteklerken, yüzde 62'si kişisel özgürlüklerin zarar göreceği yönünde görüş belirtti.

İnsan hakları örgütleri, kimlik kontrolü ve üst araması gibi yetkilerin büyük ölçüde göçmenlere ve özellikle Müslümanlara karşı uygulanmasından endişe ediyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü yeni yasayı "OHAL yetkilerinin normalleştirilmesi” olarak gördüklerini söylerken, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden bir grup yetkili geçen ay Fransa hükümetine bir mektup yazarak endişelerini dile getirmişti.

Ancak yasa, tüm itirazlara rağmen Cumhurbaşkanı Macron'un partisi ve muhafazakar cumhuriyetçilerin desteğiyle büyük bir çoğunlukla kabul edildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Konseyi: Hak savunucuları serbest bırakılmalı

SONRAKİ HABER

Odaya kapatılan kız çocuğu pencereden düşerek öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...