19 Ekim 2017 00:21

Kerkük müdahalesine karşı Kürt halkı birlik olmalı

Kerkük'e yapılan müdahaleye karşı bölgede bulunan siyasi partiler ve yurttaşlar Evrensel'e değerlendirmelerde bulundu.

Paylaş

Serpil BERK
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Siyasi partiler ve yurttaşlar, Kerkük'e yapılan müdahaleyi Evrensel'e değerlendirdiler. Bu süreçte Kürt halkı için sadece kendisini kuşatan güçlere karşı değil, kendi gericiliğine karşı da mücadele etmekten başka bir yolu olmadığına dikkat çekildi. Halk ise, Barzani’nin direnmeden peşmergeleri geri çekmesine tepki gösterdi.

'REFERANDUM ÖNCESİ NASIL BİR PAZARLIK YAPILDI?'

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, Ortadoğu’daki savaşların merkezinde Kerkük ve Musul’un olduğunu ifade ederek şunları söyledi. “Kerkük’ün bu kadar kolay el değiştirir gibi alınması dikkat çekicidir. Referandum öncesi nasıl bir pazarlık yapıldı sorusunu getiriyor gündeme. Referandum öncesi Irak merkezi hükümeti, Türkiye, İran Esad’ı bile içine katmış olabilirler bunlar arasında ABD ve Rusya’nın gözlemciliği dahilinde bir pazarlık olduğunu anlayabiliyoruz. Bu pazarlıkta ne verildi? ne alındı? Kürt özgürlük hareketine dönük bir pazarlık olduğu, oraya herkesin kendi güçlerini koyarak bir koridor oluşturduğu çok nettir. Sayın Barzani’nin bu konunun neresinde olduğunu bugünden söylemek zor. Sayın Barzani umarız ezeli düşmanlıklardan dostluk doğmayacağını anlamıştır. Eyvah keşke ulusal birliği sağlasaydık deme noktasına geleceğine inanıyorum” diye konuştu.

'DİĞER ÜLKELERİN İŞGALE SESİ ÇIKMIYOR'

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Refik Karakoç, referanduma tahammül gösterilemediğine dikkat çekerek “Yapılan işgale sesiz kalınmamalı. Bu işgalin dış boyutunun yanımda iç boyutu vardır bunlardan biri Kürtlerin bazı örgütlerinin İran’ın politikalarına alet olmalarıdır bizleri üzen nokta da budur. Kimse ne sevinsin ne de iş oldu bitti diye düşünsün. Bu süreç bitmedi. Ortadoğu kaygan bir zemin gibidir. Kerkük işgalinden Kürtler aklı selim hareket ederek kurtulabilir. Kürtler dört parçada birlik olup diyalog geliştirebilirse kurtuluş sağlanır”dedi.

'KÜRTLERİN İÇ ZAAFLARI KERKÜK’ÜN KIRILMASINDA ETKİLİ OLDU'

‘Kerkük’ün işgali, bağımsızlık iradesine saldırıdır’ diyen Partîya Azadîya Kurdistanê (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, Bağdat İran ve Türkiye’nin müdahale  rolü olduğunu anlatan Özçelik, “ABD ve diğer bazı ülkeler buna göz yummuştur. Kürtlerin iç zaafları, eksiklik ve iç ihanetin, taktik ve stratejik kimi yanlışların da Kerkük’ün kırılmasında etkisi olmuştur. Şu anda Kerkük ve Şengal’de halkımızın kazanımları ortadan kaldırılmıştır. Tüm Güney Kürdistanlı siyasi partilerin, grupsal çıkar ve zafiyetleri bir tarafa bırakarak, iç çatışma ve kırılmalara yol vermeden toparlanması ve yeni duruma göre yeni bir strateji geliştirerek, mevcut durumu toparlaması lazım. Kürtlerin Güney Kürdistan halkının bağımsızlık iradesine vurulan darbeye karşı el birliğiyle, ulusal bir duruş sergilemeleri gerekir” dedi.

'HALKIN TALEPLERİNİ KENDİ ÇIKARLARI İÇİN KULLANDILAR'

Emek Partisi (EMEP) Bölge Örgütü Yöneticisi Mehmet Türkmen ise, “Ortaya çıkan durum Barzani başta olmak üzere Kürtler adına siyaset yapanların halkın talep ve beklentilerini kendi çıkarları için kullandığını göstermiştir. Öte yandan Kerkük’e yönelik operasyon, emperyalistlerin ve bölge gericiliklerinin derdinin halkların çıkarları olmadığını, onların derdinin bölgenin zengin enerji kaynaklarının paylaşımı olduğunu ortaya koymuştur.  Dolayısıyla bugün Kürt halkı için sadece kendisini kuşatan güçlere karşı değil, kendi gericiliğine karşı da mücadele etmekten başka bir yol yoktur” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Türker'den tutuklu hak savunucusu Eser'e mektup

SONRAKİ HABER

Gazeteci Mehmet Çakmakçı tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...