19 Ekim 2017 00:30

Soma davası 10 aydır oyalanıyor

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden katliamın davasıyla ilgili karar, mesnetsiz iddialar nedeniyle 10 aydır verilmedi.

Paylaş

Emine UYAR
Manisa

Heyeti değişen Soma davasında, korkulan oldu ve yeni gelen heyet ilk duruşmada tahliye kararı verdi.Üç vardiyanın da amiri olan Maden teknikeri Mehmet Ali  Günayçelik önceki gün denetim şartıyla serbest bırakıldı. 

Mahkeme heyeti ara kararında, sanık tarafının ısrarla talep ettiği tekrar bilirkişi heyeti oluşturulması ve yeni rapor istenmesi talebini ise reddetti. Can Gürkan’ın avukatı Kadir Çekin’in madendeki olayın sabotaj sonucu meydana geldiğine ilişkin Manisa Başsavcılığına verdiği şikayet dilekçesi üzerine başlatılmış olan soruşturmanın sonuçlanıp sonuçlanmadığının sorulmasına,gelecek sonuca göre gerek duyulursa yeni bilirkişi ve rapor istenebileceğine karar verildi. 

Soma davasında gelinen noktayı sorduğumuz ailelerin avukatlarından Can Atalay, tekrar bilirkişi heyeti incelemesi yapılmasının reddedilmesinin olumlu olduğunu belirtirken, Manisa Başsavcılığı tarafından ayrı bir soruşturma yürütülüyor olmasının Türkiye’deki hukuk sisteminde yeri olmadığını vurguladı. “Bağımsız olduğu iddia edilen bir mahkeme ve önündeki dava ile ilgili olarak, oradaki deliller ile ilgili olduğu iddia edilir şekilde -ki ortada bir şey olduğunu sanmıyorum- bir soruşturma yapılması ve o mahkemenin o soruşturmayı dikkate alması anlaşılır gibi değil ve açıkça Anayasaya aykırı” dedi. Müge Anlı haberleri vs. gibi iddialar dışında ortada somut bir şey olmadığını belirten Atalay, “Biz onları duruşmalarda lime lime etmiştik, ortada bir şey kalmadı.” diye konuştu. 

‘DOSYANIN İÇERİĞİ AÇIKLANSIN’

Atalay, tahliye kararı ile ilgili olarak da, “Teknikeri üç vardiya amiri olarak çalıştırıyorlar. O da az bir adam değil, fakat biz de esas hakkındaki görüşümüzde onunla ilgili bilinçli taksirle adam öldürme suçundan yargılanmasını istemiştik. Dolayısı ile tutukluluk süresi ile alacağı ceza düşünüldüğünde bu tahliye kararına şaşırmadık. Ama asıl önemli olan, ilk kez duruşmaya çıkan heyet, bu kadar kapsamlı bir dosyada ilk duruşmada tahliye kararı vermeye cesaret etmiş olması.” dedi. 

Aile avukatlarından Selçuk Kozağaçlı da, mahkemenin zaten fiilen 10 aydır Manisa’daki soruşturma dosyasını beklediğini belirterek, “O dosyadan ne çıkacaksa çıksın, ama bir an önce çıksın istiyoruz.” dedi. Tahliyelerin aileleri perişan etmekten başka bir işe yaramadığını ifade eden Kozağaçlı, “Tahliyeler bu dosyada hukuksal bir değere sahip değil. Tahliye edilen Mehmet Ali Günayçelik, bu 301 ölümden sorumluydu, hâlâ da sorumludur. Bu sorumluluğuna uygun bir ceza alması için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Kozağaçlı, “Sayın Adalet Bakanı’ndan ve Manisa Cumhuriyet Başsavcısı’ndan cevap beklediğimiz, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı’ndan, soruşturma savcısından, duruşma savcısından Akhisar Başsavcısı’ndan sorduğumuz şey şudur: Nedir bu hazırlık soruşturması? Devlet sırrı gibi gizlediğiniz şey nedir? Ailelerimizin çocuklarını öldüren katilleri arıyorsanız neden bizden gizli arıyorsunuz? İster Cumhuriyet Başsavcısının olsun ister Adalet Bakanının talimatı olsun bu görevi kötüye kullanma suçudur. Yargıyı etkileme suçudur” dedi.

YÜREĞİM İLK GÜNKÜ GİBİ YANDI

Somalı madencilerin aileleri ve avukatları bir dahaki duruşmaya, özellikle kurumsal katılımın önemini vurgularken anne Elmas Kaya, “Her zamanki yalanları bir kere daha dinledim. Yüreğim ilk günkü gibi yandı. Bu devlet bizim başımızda iken ben hiçbir şey beklemiyorum. Benim için değil kendileri için gelsinler mahkemelere. Bugün ben buraya geliyorsam, bu böyle devam ederse ki sanırım edecek, yarın buraya gelmeyen de gelecek” dedi.

İKTİDAR ÖLÜMLERİ ENGELLEMEK İÇİN GEREKLİ ADIMLARI ATMIYOR

Davaya katılan Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ayhan Yüksel’le davayı ve madenlerde yaşanan ölümleri konuştuk. Özelleştirme, taşeronlaştırma, esnekleştirme, kuralsızlaştırma ve denetimsizlik ortadan kalkmadan ölümlerin durmayacağına dikkat çeken Yüksel, iktidarın uyguladığı politikalar nedeniyle bu konularda hiç adım atmadığını söyledi. Yüksel, Meclisteki torba yasa içinde TKİ ve TTK’nin elindeki maden sahalarını birilerine satmak ya da rödovansla vermek için bir yasal düzenleme yer aldığına dikkat çekti.

Soma davasına ilişkin konuşan Yüksel, sanık ve sanık avukatlarının bilirkişi raporlarına itirazları olsa da, olayın çıkış nedeni ile ilgili farklılıklar da olsa işverenin sorumluluğu üzerinde hiç bir değişiklik olmadığına vurgu yaptı. “Önemli olan her durumda işverenin ihmali ve kusurunun olması” diyen Yüksel, bu dava ile ilgili verilecek hükümle mutlaka vicdanlarda adaletin tesis edilmesi gerektiğini dile getirdi. Yüksel, “Soma milat olmalı dedik. Soma, Ermenek, Karadon, Kozlu tüm kazalar ele alınıp gelecek nesiller için, bundan sonrası için siyasi, teknik, hukuki tedbirlerin alınması gerekiyor” dedi. 

13 Mayıs 2014’te Soma’da yaşanan katliamın ardından Maden Kanunu ve İş Güvenliği mevzuatında değişiklikler olduğuna dikkat çeken Yüksel, “Mevzuatlarda değişiklikler oldu ama Soma’dan önceki iki yıl ile sonraki iki yıl arasında madenlerdeki ölümler bakımından bir değişiklik olmadı. Hatta sonrasındaki ölüm sayısı daha fazla oldu işçi sayısı ve üretim oranı azaldığı halde” dedi. 

BEŞ TEMEL NEDEN 

Kaza sıklık oranının daha da arttığına dikkat çeken Yüksel, “Halbuki alınan önlemler yerine getirilse idi ölümler azalırdı. Esas nedenler ortadan kaldırılmıyor. Özelleştirme, taşeronlaştırma, esnekleştirme, kuralsızlaştırma ve denetimsizlik ortadan kaldırılmadan ölümler azalmaz” dedi. 
İktidarın ekonomik politikaları ve siyasi tercihleri nedeni ile bu beş konudan hiç geri adım atmadığını belirten Yüksel, “Üniversiteler, sendikalar, meslek odaları ve devletin bir araya gelmesi ve bu nedenleri ortadan kaldırması gerekiyor” dedi. 

Yüksel, şu anda Mecliste görüşülen Torba Yasa’da ise TKİ’ye ait sahaları bölerek ihale edilmesinin önünün açıldığına dikkat çekerek, “Maden Bölgeleri Yasası oluşturarak maden kanununa eklemişlerdi. Şimdi özellikle kömür madenleri için TKİ ve TTK’nin elindeki sahaları bölüp parçalayıp birilerine ihale ile satmak ya da rödavansla vermek için bir yasal düzenleme var Meclisteki Torba Yasada” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Eski AKP il yöneticisinden imarsız araziye inşaat çalışması

SONRAKİ HABER

Ne olursan ol ama sendikalı ol!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...