19 Ekim 2017 00:23

Eski AKP il yöneticisinden imarsız araziye inşaat çalışması

AKP’li eski yönetici Rahmi Taştan’ın, Bornova Çiçekliköy girişindeki imarsız sit arazisinde inşaat çalışması yaptığı öğrenildi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2015 yılında koruma statüsünü değiştirerek 4 kata kadar yapılaşma izni verdiği Bornova Çiçekliköy girişindeki sit arazisinin sahibi AKP’li eski yönetici Rahmi Taştan’ın, imar planları askıya çıkmadan özel okul inşaatının çalışmalarına başladığı öğrenildi. Taştan’ın, inşaat çalışmalarını herhangi bir yasal statüye dayandırıp dayandırmadığı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün bu çalışmaya nasıl izin verdiği ise şimdilik bilinmiyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2015 yılının haziran ayında, yapılan başvuru üzerine, İzmir’in Bornova ilçesi Karaçam köyü Bademli mevkiinde yer alan toplam 20 bin 786 metrekarelik alanın, birinci derece doğal sit alanı statüsünü, üçüncü derece sit olan “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları”na çevirerek yapılaşmaya açtı. 

İzmir
İmarsız sit alanına özel bir okul inşaatının çalışmalarına başlandığı öğrenildi.

‘İKİNCİ URLA VAKASI’ OLARAK YARGIYA TAŞINDI

Çiçekliköy girişinde mesire alanı ile orman arazisi bitişiğindeki milyonlarca lira değerindeki taşınmazın sahibi, AKP’nin kurucuları arasında yer alan ve bir dönem  il başkan yardımcılığı da yapmış Rahmi Taştan’dı. Aynı zamanda Ege Kolejinin kurucuları arasında yer alan Taştan, alana dört katlı özel bir eğitim merkezi yapmayı planlıyordu. 

Ancak Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi plan değişikliğini ‘İkinci Urla Villaları Vakası’ olarak değerlendirerek süreci yargıya taşıdı. İtirazda söz konusu değişikliğin İzmir Büyükşehir Çevre Düzeni Planının temel ilkeleri ve stratejileri ile uyumlu olmadığı, parselin sit statüsünün koruma ilkeleri ile plan bütünlüğü gözetilmeksizin değiştirildiği ve kamu yararı olmadığı belirtildi.  

YARGI KARARINA KARŞIN BAKANLIK İMDADINA YETİŞTİ

Mahkemede sit kararının, parsel veya parsel bazında değil çevreleri ile birlikte bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek söz konusu alanın “Kesin korunacak hassas alanlar” statüsünde kalmasına karar verdi ve plan değişikliğini iptal etti. Ayrıca kararda, imar planının, alanda yapılaşmayı ve parçacı büyümeyi özendireceği de vurgulandı. 

Taştan’ın imdadına ise geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetişti. Haziran ayında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü İzmir 1 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, kentin bir çok ilçesiyle beraber Bornova sınırları içerisinde de yer alan çok sayıda 1.derece doğal sit alanının statüsünü 2. ve 3. dereceye karşılık gelen yeni tanımlarıyla hassas korunacak alan ve sürdürülebilir kontrollü kullanım alanı statüsüne çevirdi. Böylelikle, bölgedeki  doğal yaşam alanlarında yapılaşmanın önü bir kez daha açıldı. 

İzmir
İmarsız sit alanına özel bir okul inşaatının çalışmalarına başlandığı öğrenildi.

YENİDEN İMAR PLANI HAZIRLANMADI

Taştan’a ait alanın statüsü de daha önce mahkeme kararı ile iptal edilen 3. dereceden sit statüsü olan sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanına çevrildi. Bakanlığın kararı ile birlikte harekete geçen Taştan, alanla ilgili henüz askıya çıkan ve duyurusu yapılan yeni bir alt ölçekli imar planı bulunmamasına rağmen özel okul için çalışmalara başladı. Eski planlar üzerinden hareket ettiği düşünülen Taştan’ın, inşaat çalışmalarını herhangi bir yasal statüye dayandırıp dayandırmadığı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün bu çalışmaya nasıl izin verdiği ise şimdilik bilinmiyor. Konuyla ilgili bilgi almak için Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesinin  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunduğu öğrenildi. 

SİT ALANI ŞANTİYEYE ÇEVRİLDİ

Bölge halkının verdiği bilgilere göre, şantiye bölgesine çevrilen sit alanında geçtiğimiz hafta iş makineleri kazı ve düzenleme çalışmasına başlamış. Alana sürekli inşaat malzemeleri taşınıyor ve işçilerin kalabilmesi için konteynerler de yerleştirilmiş. Alandaki az sayıda yaşlı ağaç da çalışmalardan dolayı zarar görmüş durumda.

ÖNCEKİ HABER

Foça'da servis isyanı: Çocuğumuzun okul servisini geri verin

SONRAKİ HABER

Soma davası 10 aydır oyalanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa