19 Ekim 2017 00:18

Foça'da servis isyanı: Çocuğumuzun okul servisini geri verin

İzmir'in Foça ilçesinde bazı köylerinde okul servislerini kaldırmasından dolayı öğrencilerin ve velilerin mağduriyeti devam ediyor.

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

İzmir’in Foça ilçesine bağlı Yeniköy, Kozbeyli, Ilıpınar ve Gencerli köylerinde yaşayan çocuklar Milli Eğitim Müdürlüğünün uygulamasından dolayı okula gitmekte zorlanmaya devam ediyor. Milli Eğitim Müdürlüğü, köylerde toplu taşıma sistemi olduğu için servisleri kaldırırken, buna neden olarak da bakanlığın taşımalı eğitim sistemi ile ilgili genelgesini gösterdi. Çok sayıda küçük yaştaki öğrenci okula belediye otobüsleriyle giderken, bazı aileler de servis tutarak çocuklarını okula gönderiyor. 

Gencerli köyünde oturan velilerden Taliha Duran, iki çocuğunun okula gittiğini söyleyerek, “Eşim asgari ücret alıyor. Evin kirası 500 TL, iki çocuğumun servis masrafı ise aylık 240 TL. Ayrıca kitap, yemek derken çocukların masrafı bir ev kirası kadar tutuyor. Ben de iş bulabilirsem temizliklere gidiyorum” diyor.  “Başımızdakiler bize çok çocuk yapın diyor ama ben çocuğumun geleceğini hazırlayamadıktan sonra neden çocuk yapayım? Bizler çocuklarımızın okuması için uğraşıyoruz. Devlet çocukları okutun diyor ama okutacak imkanımız olmuyor” diyen Duran servislerin kaldırılmasına tepki gösteriyor. 

‘SERVİSTE UYUYAKALMIŞ, SANAYİDE UYANMIŞ’

Ilıpınar köyünde oturan Ümmühan Çetin de 6 buçuk yaşındaki çocuğunun ulaşımını özel servisle sağladığını söyleyerek, kısa süre önce yaşadıkları sorunu anlatıyor: “Çocuğumu köyden servise bindirdim. Serviste uyuya kalmış ama servisçi bunu fark etmemiş ve araba Aliağa sanayiye gitmiş. Orada çocuk uyanmış, ‘Biz daha okula gelmedik mi diye’ sormuş. Servisçi ise çocuğuma ‘Hayır gelmedik. Sen burada ne arıyorsun?​’ demiş. Sonra başka bir arabayla çocuğumu okula getirmiş. Arabanın içinde çocuğuma bir şey olsaydı? Bana bunu servis sahibi anlatmadı. Olayı bana çocuğum gece uyumadan önce anlattı. Çocuğum bana anlatmasaydı haberim olmayacaktı.” 

‘KIŞ GELDİĞİNDE NE YAPACAĞIZ?​’

Ayşegül Çelikol ise Gencerli köyünde oturuyor. Üç çocuğu olduğunu ve en küçüğünün ana sınıfına gittiğini söyleyen Çelikol, “Her gün sabah ESHOT’la küçük çocuğumu okula ben götürüyorum. Otobüsten indikten sonra yaklaşık bir buçuk kilometrede okula kadar yürüyoruz. Şu an sorun yaşamıyorum ama kış geldiğinde ben çocukla nasıl gideceğim?​” diye soruyor. Diğer iki çocuğu için ise aylık 270 TL servis parası ödediğini ifade eden Çelikol, “Yenifoça’ya giden servis özel servis olmasına rağmen köy merkezinden kalkıyor. Evden köy merkezine kadar da çocuk ESHOT’a biniyor ve kart basıyor. Bir de onun parasını ödüyorum” diyor. Ilıpınar köyünden Hanife Demirci de asgari ücret ile üç çocuk okuttuğunu anlatarak, maaşın çocukların okul masraflarına gittiği söylüyor ve servis sorununun bir an önce çözülmesini istiyor: “Sekiz yaşındaki kız çocuğum var. Ben onu nasıl tek başına teslim edip belediye arabasıyla gönderebilirim? Belediye arabası 4 yol ağzında bırakıyor. Sekiz yaşındaki bir çocuğun 2 vesait yapıp okuluna öyle gitmesi lazım. Çocuğumun başına bir şey gelse sorumlusu kim olacak? Maddi imkanım olsa zaten servise veririm. Sorunlar bir an önce çözülsün” 

ÖNCEKİ HABER

‘Stresi kaldıracağız’ derken daha çok stres yarattılar

SONRAKİ HABER

Eski AKP il yöneticisinden imarsız araziye inşaat çalışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...