18 Ekim 2017 17:22

Plan Ve Bütçe Komisyonu’nda kavga

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda AKP’li Selahattin Beyribey, CHP’li Orhan Sarıbal’ın üzerine yürüyünce oturuma ara verildi.

Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ile Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın tartışmasının ardından yükselen tansiyon, AKP Kars Milletvekili Selahattin Beyribey’in başlattığı “taranma” tartışması ile vekillerin birbirinin üzerine yürümesi ile sonuçlandı. Beyribey, CHP’li Sarıbal’a sataşarak üzerine yürürken oturuma ara verildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu AKP Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Komisyonda Bazı Vergi Kanunları İle Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülüyor. Tasarının engelli ve malullerin matrahı 90 bin lirayı geçmeyen otomobilleri ÖTV’siz almasını öngören maddesinin görüşüldüğü sırada komisyonda tansiyon yükseldi.

‘ÖTV SERBESTİSİ İSTİSMAR EDİLİYOR’

Bakan Ağbal, maddeye ilişkin bulunduğu değerlendirmede ÖTV serbestisinin istismar edildiğini öne sürdü. Öte yandan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan Bakan Ağbal’a verdiği cevapta dezavantajlı gruplara pozitif ayrımcılıkların yapılması gerektiğini vurguladı.

‘YOLUMUZ YOKTU YA’

HDP’li Paylan’ın verdiği OECD örneğine karşılık olarak 2002 öncesi durum ile günümüzü kıyaslayarak cevap veren Ağbal, “2002’de AK Parti’nin devraldığı Cumhuriyet Türkiye’sinin durumu içler acısıydı. Kusura bakmayın. Yolumuz yoktu ya. Ben şuradan Ankara’dan Çorum’a giderken çukurlardan araba süremiyordum” dedi.

‘HALKI KÖLE ETTİNİZ’

Ağbal’ın konuşması sırasında Komisyon salonunda bulunan CHP'li Sarıbal, Bakan Ağbal’a, “O paralarla on tane Türkiye yapılırdı yediniz bitirdiniz memleketi. Yediniz bitirdiniz ya. Şu memleketin borçlarına bakın. 70 milyar dolarlık özelleştirme yaptınız. Miras mı kadı size? Size Miras mı kaldı? 70 milyar dolarlık özelleştirme miras mı kaldı babanızdan? Emanetin hepsini sattınız. Her şeyi sattınız satmaya devam ediyorsunuz. Hiçbir şeyi bırakmıyorsunuz. Tüketicinin, halkın borcu ne halde? Siz bir avuç insanı zengin ettiniz, gerisine köleliği veriyorsunuz. Halkı köle ettiniz. Gelin çıkalım, köy kahvelerini gezelim bakalım kaç kişinin cebinde sigara parası var? Şu anda halkın yakasına yapıştınız cebindeki parayı da alacaksınız vergilerle” şeklinde seslendi.

‘FAİZ BÜTÇELERİNİ SİZ YAPTINIZ’

Sarıbal ile karşılıklı olarak atışan Bakan Ağbal, Sarıbal’ın sözlerine şöyle cevap verdi:

“Allah’ını seversen sen rakam biliyor musun ya? 100 lira vergi toplayıp 85 lirasını faize veren bir siyasal iktidarın temsilcisisiniz ya. Faiz bütçelerinden bu ülkeyi kurtardık, hizmet bütçeleri yapıyoruz. Biraz insaf. Buralarda hiç başınızı kaldırmayın, cevap veremezsiniz. Faiz bütçelerini siz yaptınız siz. Ya arkadaşlar birçok eleştiri yapabilirsiniz ama kamu maliyesinde ve bütçelerde sizin ifade edeceğiniz bir tane kalem yok. Senin partin vatandaştan topluyordu götürüp rantiyeye faiz olarak veriyordu. Oralarda hiç girmeyin kazanamazsınız. Sandığa gidiyoruz, her sandıktan başınızı eğerek çıkıyorsunuz. Vatandaş görmüyor mu ? Sizin hayalinizde bile yoktu bu sosyal devlet uygulamaları.”

‘MAKAM ARABALARINI YERLİ ARABA YAPSANA’

Ağbal-Sarıbal atışması sırasında komisyon toplantısına ara verildi. Bakan Ağbal’ın ifadelerine tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, “Bu kadar büyüdünüz de 5 bin tane 10 bin tane gazi mi kaldı? 10 bin tane gaziye mi kaldınız? Sen arabalarını yerli araba yapsana, makam arabalarını yerli araba yapsana” dedi. Bekaroğlu’nun sözleri üzerine Ağbal, Bekaroğlu’nu popülizm yapmakla suçladı.

‘2002’YE KADAR BU MİLLETİ KÖLELEŞTİREN SİZLERSİNİZ’

Gerginliğin arttığı dakikalarda AKP’li komisyon üyeleri yerlerinden kalkarak muhalefet sıralarına yürüdü. AKP Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı CHP’li Sarıbal’a, “2002’ye kadar bu milleti köleleştiren sizlersiniz. 2002’den sonra bu millet birinci sınıf ülke olmuştur. Yapmayın be. Hayret bir şey” dedi.

‘SARIBAL İLE BEYRİBEY BİRBİRLERİNİN ÜZERİNE YÜRÜDÜ’

Komisyonda tansiyonun yükseldiği sırada muhalefet sıralarına yönelen AKP Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, CHP’li Sarıbal’a, “Sen saçlarını taramayı öğren” dedi. Sarıbal ise Beyribey’in sataşması karşısında, “Sen tara, senin taranmaya ihtiyacın var benim değil” dedi.

‘DÜN TERBİYESİZLİK YAPTIN’

Beyribey, Sarıbal’a, “Sen çapaklarınla ve saçlarını taramadan buraya geliyorsun. Bak, ne dediğimi anladılar. Dün terbiyesizlik yaptın. Burunla oynamak ne demek terbiyesiz. Herkes anladı ne dediğimi herkes anladı” diyerek Sarıbal’ın üzerine yürüdü.

‘BENİM SAÇLARIM ÇOK DOĞAL’

CHP’li Sarıbal da Beyribey’in üzerine yürüyerek, “Benim hiç taramaya ihtiyacım yok. Senin ihtiyacın var. Benim saçlarım çok doğal. Sen kendin tara. Kimseye terbiyesizlik yapmadım. Sen yapıyorsun terbiyesizliği” dedi. Sarıbal ile Beyribey’in gerginliğinin artması üzerine  komisyon toplantısına yaklaşık bir saatlik ara verildi. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Kombilerde arıza nedenleri ve giderme yolları

SONRAKİ HABER

Adil Öksüz'ün yeni görüntüleri ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...