18 Ekim 2017 10:45

Almanya ile gerginlik silah ticaretine kadarmış

Almanya ile Türkiye hükümetleri karşılıklı sert açıklamalar yaptı ama son 10 haftada Almanya’dan Türkiye’ye 4 milyon avroluk silah sevkiyatı yapıldı.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Türkiye ile Almanya arasında son bir buçuk yıldır yaşanan siyasi gerilime rağmen ekonomik ilişkiler sürdüğü gibi silah satışı da yapılmaya devam ediliyor. Son 10 hafta içinde Türkiye'ye 4 milyon euro'luk silah ve silah malzemesi sevkiyatı gerçekleştirildi. Bu satışın yapıldığı aylarda önce Federal Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, sonra da Başbakan Angela Merkel, Türkiye’nin Alman vatandaşlarını keyfi olarak tutuklamasına seyirci kalmayacaklarını ve izlenen politikaların artık değişeceğini ilan etmişlerdi.

Almanya ile Türkiye hükümetleri arasında son bir buçuk yıldır yaşanan gerilim çerçevesine neredeyse her gün karşılıklı açıklamalar ve suçlamalar yapılıyor. İki ülke arasında yaşanan bu yüksek gerilime rağmen, Almanya ile Türkiye arasında ticari ilişkilerde önemli bir değişiklik olmamakla birlikte silah satışı da devam ediyor. Sol Parti Federal Parlamento Grubu Dış Politika Sözcüsü Sevim Dağdelen tarafından yöneltilen soru önergesine hükümet adına yanıt veren Federal Ekonomi Bakanlığına bakıldığında bu yaz aylarında Türkiye’ye silah satılmaya devam edildiği görünüyor. Yanıta göre Almanya 1 Ağustos-8 Ekim tarihleri arasında Türkiye’ye yaklaşık 4 milyon avro değerinde silah ve silah malzemesi sattı.

AYLIK 7 MİLYON AVRO

Halen işbaşında olan CDU/CSU-SPD büyük koalisyon hükümeti, 2016 yılında Türkiye’ye 83 milyon 900 bin avroluk silah satışına izin vermişti. Ayda yaklaşık 7 milyon avroluk 18 silah satışı iznine tekabül eden bu miktarın, 2017’nin ağustos ve ekim aylarına kıyasla iki kat fazla.

Türkiye’ye savunma alanında ağustos-ekim ayları arasında yapılan ihracatın en büyük kısmını 2 milyon 800 bin avro ile havacılık alanındaki malzeme kapsıyor. 

BEKLEME DİYE BİR ŞEY YOK

4 milyon avro değerinde satışın yapıldığı aylarda önce Federal Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, sonra da Başbakan Angela Merkel, Türkiye’nin Alman vatandaşlarını keyfi olarak tutuklamasına seyirci kalmayacaklarını ve izlenen politikaların artık değişeceğini ilan etmişlerdi. Gabriel eylül ortasında yaptığı açıklamada, Türkiye’den büyük silah alımları için başvuruların yapıldığını, ancak bunları “beklemeye” aldıklarını dile getirmişti.

Spiegel Online’de konuyla ilgili yer alan haberde ağustos ayından bu yana Türkiye’den yapılan büyük silah alım başvurularının onaylanmadığını, sadece havacılık tekniği için gerekli olan malzemelere onay verildiği ifade edildi. Türkiye 2016’da Almanya’dan en çok silah alan ülkeler arasında 20. sırada yer alıyordu.

'MERKEL VE GABRİEL VERDİKLERİ SÖZÜ TUTMADILAR'

Hükümetin yanıtını Evrensel’e değerlendiren Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, gerilime rağmen Almanya’nın Türkiye’ye silah satışına devam etmesini, “Merkel ve Gabriel kamuoyunu aldatıyor. Türkiye’ye silah satış izin vermeyeceklerine söz verdikleri halde,  Erdoğan rejimine milyonlarca avro değerinde silah satış izni ve silah verildi. Bu bir skandaldır. Hem de Alman vatandaşlarının cezaevinde tutulduğu bir dönemde bu satışlar yapıldı. Tartışmasız bir şekilde Türkiye’ye silah satışının durdurulmasını talep ediyoruz” şeklinde değerlendirdi. 

TÜRKİYE ALMANYA’NIN ÖNEMLİ SİLAH MÜŞTERİSİ

Türkiye silah konusunda yıllardır Almanya’nın en önemli müşterileri arasında yer alıyor. Almanya’nın silah satışı konusunda çalışmalar yapan “Aktion Aufschrei” adlı inisiyatifin tuttuğu raporlara göre Almanya 2001-2012 yılları arasında Türkiye’ye toplam 2 milyar avro değerinde silah satış izni verdi. Bu miktar aynı dönemde Avrupa ülkelerine satılan silah konusunda en yüksek meblağı oluşturuyor. Yine aynı dönemde Almanya en fazla silahı da Türkiye’ye gönderdi. Gönderilen silahlar arasında, küçük ve hafif silahlar, askeri araçlar, panzerler, savaş gemileri, elektronik aletler, top başlıkları ve mermiler bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli Komutan Zahreddin, mayın patlamasında öldü

SONRAKİ HABER

AKP'li Taşkesti belediye başkanı 'taciz'den tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...